Anamaria Vasile

4 motive ciudate pentru care este posibil să te îngrași

Frustrarea de a vedea acele câteva kilograme în plus pe cântar este de înțeles. Totuși, știai că sunt mai mulți factori care contribuie la creșterea greutății? De la o balansare nepotrivită a deficiențelor de vitamine la sănătatea mintală, iată care sunt câteva dintre motivele care îți afectează greutatea:

1. Corpului tău îi lipsesc anumiți nutrienți – dacă nivelul de Magneziu din corpul tău este scăzut, dacă ai deficiențe de vitamina D sau alte probleme de acest gen, sistemul tău imunitar este compromis. Asta presupune un nivel scăzut de energie sau o alterare a metabolismului în moduri în care este mai greu să urmăm pașii către un stil de viață mai sănătos.

Poți compensa pentru lipsa de energie cu cofeină, dulciuri și carbohidrați simpli, sau poți merge la alergat sau la sală. În timp ce poți încerca să îți crești nivelul de energie prin a mânca spanac sau carne roșie, încearcă să adaugi în meniu produse bogate în Magneziu, cum ar fi nucile braziliene. În ceea ce privește vitamina D, consumul de lapte sau lumina Soarelui nu sunt nici pe departe de ajuns.

2. Ești trist și singur – depresia poate cauza creșterea greutății, un studiu din 2010 s-a demonstrat că oamenii care se simt triști și singuri se pot îngrășa mai repede decât cei care nu au niciun simptom de depresie. Mai mult, dacă iei medicamente pentru depresie, ar trebui să ții cont de faptul că anumite medicamente împotriva depresiei pot cauza creșterea în greutate.
Dacă tu crezi că depresia poate fi motivul pentru care te-ai îngrășat în ultima vreme, trebuie să vorbești urgent cu un expert care să te ajute să îți ții în frâu simptomele. Dacă suspectezi că un medicament are efecte adverse asupra greutății tale, discută cu medicul pentru tratamente alternative.

3. Dai vina pe ADN – într-o bună zi, oamenii de știință vor putea să facă o legătură între gene și tendința de îngrășare – dar încă nu am ajuns acolo. Un studiu recent a demonstrat că oamenii care dau vina pe situația lor genetică tind să se îngrașe mai repede.

9000 de femei și bărbați au participat la acest studiu efectuat de un profesor asistent de la departamentul de științe psihologice de la Universitatea din Texas, iar colegii săi au analizat principiile participanților în ceea ce privește ADN și greutatea lor.

Trei ani mai târziu, profesorul a descoperit că oamenii care cred mai mult că problemele sunt genetice tind să se îngrașe mai mult, iar că acest pretext joacă un rol foarte important în creșterea în greutate. Acest grup are tendința, de asemenea, să facă mai puțin sport și să mănânce mai nesănătos.
Modul de gândire are mare influență asupra acestui aspect, pentru că oamenii care cred că au control asupra greutății lor vor mânca mai sănătos, vor face sport în mod regulat și vor avea o stare de spirit mai bună.

4. Ai un loc de muncă stresant – nu vrem să insinuăm că trebuie să îți dai demisia de la muncă pentru a slăbi, dar un șef autoritar și răutăcios poate să fie un factor în procesul tău de îngrășare. Atunci când suntem sub presiunea stresului, eliberăm un hormon, numit cortizol care crește depunerea de grăsime din zona abdomenului. Creșterea nivelului de cortizol poate crește nivelul de glucoză din corp, cea care suprimă efectele insulinei, iar asta te face să simți că îți este foame constant.