Anamaria Vasile

5 abilităţi de necrezut ale bebeluşilor de până un an

Bebeluşii, deşi la prima vedere nu pare, sunt foarte deştepţi. O privire mai atentă te face să constaţi că ei analizează lumea în care trăiesc pentru a o înţelege, privesc atât obiectele cât şi oamenii cu acelaşi interes pentru a cunoaşte mai multe şi a merge înainte.

Cercetătorii au descoperit modul în care copiii interacţionează cu lumea şi au aflat multe dintre abilităţile lor uimitoare.

1. Amintiri intrauterine

S-a făcut un experiment interesant cu mame aflate în ultimele şase săptămâni de sarcină. Acestea au citit cu glas tare de două ori pe zi, pentru copiii lor, o carte despre pisici. Imediat după naştere, aceşti copii au dovedit o reală preferinţă pentru această carte, în detrimentul altor poveşti citite.

2. Diferenţiere între rău şi bine

Chiar până la vârsta de şase luni, copiii pot diferenţia, ca şi adulţii, binele de rău. S-a făcut următorul experiment. Copiii au fost puşi să urmărească o păpuşă care împinge o minge pe un deal. O altă păpuşă, împiedica acest lucru.

Mai târziu, copii s-au jucat cu păpuşa care ajuta, şi nu cu cea care împiedica mingea să urce pe deal. Mai mult, chiar şi bebeluşii cu vârste de până la trei luni, care nu se pot juca cu păpuşi, s-au uitat mai mult la păpuşa ajutătoare, şi nu la cea rea. În felul acesta, s-a dovedit că aprecierea comportamentului rău sau bun există încă de la doar trei luni de la naştere.

3. Bebeluşii sar în ajutor

Cercetătorii au pus copilaşii să vadă cum un adult se chinuie să ridice un obiect de pe jos sau să deschidă o uşă. Copiii s-au oprit spontan din ceea ce făceau şi au încercat să ajute. Recompensarea imediată în astfel de cazuri nu este benefică, tot din experienţă s-a constatat că aceşti copii, pe măsură ce au crescut, nu au fost tot atât de săritori.

4. Copiii reacţionează dacă nu li se acordă atenţie

Când mamele sunt ocupate cu altceva, imediat bebeluşii încearcă să le atragă atenţia prin gângureli şi zâmbete. Când mamele nu reacţionează în mod normal, adică să-i ia în braţe, să-i liniştească, atunci bebeluşii vor atrage atenţia prin plânsete.

5. Bebeluşii sunt pricepuţi în a imita

Încă din primele zile de viaţă bebeluşii imită pe cei din jur. Dacă le zâmbeşti îţi vor răspunde cu acelaşi zâmbet, dacă te strâmbi vor face la fel. S-a făcut un experiment cu bebeluşi şi adulţi. Aceştia din urmă au fost puşi să privească într-o cutie.

S-au amuzat, apoi au pus copiii să facă acelaşi lucru. Numai că în cutia adulţilor era o păpuşă, în timp ce în cea a copiilor nu era nimic. Când au vrut să repete exerciţiul, copiii nu au mai avut încredere în adulţi şi evident, nu i-au mai imitat.