Anamaria Vasile

A bătut 24.000 de kilometri din Australia până în România și a rămas uimită de ce a găsit în țara noastră! „E unul dintre cele mai …”

„Ai o viață, ai o șansă”, e motto-ul după care Kinga Tanajewska se ghidează în viață. Tânăra și-a propus să facă o călătorie de-a latul Pământului alături de buna ei prietenă, Chillie, o motocicletă. Kinga a ajuns și în România, fiind fascinată de Transfăgărășan.

Kinga a pornit într-o călătorie de-a latul Globului, iar în România a ajuns când ceasul kilometrajului motocicletei ei a ajuns la 24.000 de kilometri și multe amintiri. „Voi călători încă doi ani, am multe de văzut și de trăit! Ce voi face după? Habar nu am! Eu trăiesc ACUM”, a declarat Kinga.

Kinga Tanajewska a venit tocmai din Coreea de Sud. Aventura ei a pornit din Australia, de unde și-a trimis motocicleta cu vaporul către Spania. A venit singură, dar nu a fost niciun moment pierdută, mulțumită oamenilor pe care i-a întâlnit. „E interesant că nu a fost niciun moment în care să nu mă simt în siguranță, oamenii sunt foarte primitori peste tot”, a declarat tânăra.

În șase luni a trecut prin 13 țări și prin la fel de multe culturi.

Pentru Kinga, România a fost a 13-a țară vizitată de-a lungul celor 24.000 de kilometri parcurși până acum. Totodată, și una dintre țările care i-au oferit ceva special. „Transfăgărășanul și Transalpina sunt momente cheie ale călătoriei mele. România mi-a oferit amintiri pe care nu le voi uita, așa cum mi-au oferit toate celelalte țări prin care am fost”.

Traseul Transfagarasan este unul dintre cele mai populare din Romania, si chiar si din Europa, datorita inaltimii la care a fost construit, a peisajelor superbe si a numeroaselor serpentine. Drumul este spectaculos pentru ca strabate muntii Fagaras, cei mai inalti munti de la noi din tara, astfel Transfagarasanul atinge o altitudine de 2042 de metri, fiind al doilea drum din Romania ca altitudine, dupa Transalpina.

Cunoscut si ca DN7C, drumul Transfagarasan leaga Ardealul de Muntenia si are o lungime de 92 de kilometri, 27 de viaducte si poduri si un tunel de 887 metri, cel mai lung din tara, care strabate muntele Paltinului. Datorita numeroaselor serpentine viteza medie este de maxim 40 km la ora. De asemenea, datorita altitudinii, a caderilor masive de zapada si a riscului de avalansa, Transfagarasanul este deschis doar in perioada iulie – octombrie. Intre 1 noiembrie si 30 iulie sectorul cuprins intre kilometrul 104 si kilometrul 130 este inchis circulatiei. Atentie! Accesul la Lacul Balea se face doar cu telecabina.

Spectaculosul drum a fost construit intre anii 1970-1974, cu eforturi imense din partea soldatilor si a muncitorilor care au reusit sa creeze un drum in creierul muntilor. Vietile omenesti pierdute au fost foarte multe; oficial numarul era de 40 de morti, dar oameni care au lucrat la acest drum povestesc de faptul ca numarul celor decedati e de numarul sutelor.

Printre obiectivele turistice din Transfagarasan se numara Lacul si Cascada Balea, Lacul si Barajul Vidraru, Cascada Capra, Masivul si Lacul Capra si Cetatea Poenari. La acestea se adauga Hotelul de Gheata de la Balea Lac, deschis doar pe timpul iernii, masivele si traseele montane din jurul Transfagarasanului.

Drumul incepe din localitatea Arefu, judetul Arges si se termina in localitatea Cartisoara din judetul Sibiu. Majoritatea recomanda sa parcurga drumul de la sud la nord, dar sincer eu am facut-o de la nord la sud si mi s-a parut mult mai interesant si mai spectaculos.

De la peisaje de deal, drumul urca incet spre masivele muntoase; padurile de fosioase se transforma in paduri de conifere; viteza scade incet, pe masura ce prapastiile se deschid in fata ta. Aerul devine mai rece, mai curat iar vantul incepe sa bata din ce in ce mai tare.

Prima oprire am facut-o la Cascada Balea. Situata intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, la peste 1200 de metri altitudine, Cascada Balea este cea mai mare cascada in trepte din Romania, ce are o cadere de 60 de metri.

Accesul se poate face cu masina pana la Cabana Balea Cascada iar de acolo pe jos, pe un traseu ce dureaza aproximativ o ora.

De la cascada am pornit mai departe, iar dupa foarte multe serpentine si un urcus mare am ajuns la Balea Lac, punctul de inaltime maxima de pe Transfagarasan. Lacul Balea este un lac glaciar, format in circ glaciar, adica s-a format intr-o depresiune inconjurata de masive muntoase inalte. Lacul este situat la o altitudine de 2040 de metri, are o lungime de 360 de metri, o suprafata de 4,6 hectare si o adincime de aproximativ 11 metri. Langa lac se afla mai multe cabane; prima cabana a fost ridicata in anul 1904.

Iarna, cand drumul Transfagarasan este inchis, accesul la Balea Lac se face cu telecabina de la Cabana Balea Cascada. Tot iarna, timp de trei luni, functioneaza Hotelul de Gheata de la Balea Lac, unul dintre putinele hoteluri de gheata din Europa de Est. Primul hotel a fost realizat in anul 2006 iar de atunci traditia se repeta in fiecare an. Hotelul este construit sub forma unui iglu, are in jur de 14 – 16 camere, si exista si un bar construit in gheata. Majoritatea turistilor care inchireaza camere sunt straini, intr-un an la acest hotel s-a desfasurat chiar si o nunta. Experienta de a petrece o noapte aici este unica, singurul inconvienent fiind frigul si hainele groase; nici pretul nu este chiar cel mai accesibil, dar, avand in vedere unicitatea hotelului, merita.

La Balea Lac sunt si foarte multi negustori ce te imbie cu bunatatile lor: branza, cascaval afumat, carne de toate soiurile, carnati afumati, placinte si prajituri si cate si mai cate, bani sa fie doar, caci presurile sunt mai mari decat in mod normal.

Comentează