Anamaria Vasile

Această fetiță a dansat atât de frumos, încât toți oaspeții au și uitat de miri. Un talent extraordinar și mișcarile ei te va lăsa cu gura căscată

Nunțile noastre s-au transformat în concerte uimitoare sau în show-uri de talente.

La modă e a surprinde oaspeții cu invitația unor vedete, să organizezi un show cu foc sau să filmezi un video și să-l arăți oaspeților la sfârșitul nunții.

Însă la această nuntă orientală totul se desfășoară cu totul diferit.

Când o fetiță a ieșit în centrul sălii și a început să danseze un dans tradițional cu elemente de gimnastică, toți oaspeții au fost profund surprinși, uitând cu desăvârșire de miri!

Și deși nu toate elementele dansului sunt absolut perfecte, nu putem să ne îndoim de talentul fetiței.

Atâta doar că nouă, de exemplu, ne este puțin neplăcut să vedem cum cei maturi au transformat această prestație minunată în circ, aruncând bani fetiței sub picioare.

Deși, probabil, aceasta poate fi și un obicei local.

În orice caz, această mică artistă merită să fie cunoscută și de prietenii tăi.

Poate aceștia, dacă au copii mici, vor hotărâ să-și dea copii la dansuri și așa vom avea o nouă generație de dansatori de performanță.

Dacă ți-a plăcut cum ea dansează , atunci scrie în comentarii ce anume ți-a plăcut cel mai mult.

Dar tu poți dansa așa?

Ca să nu vă mai obosim cu descrieri lungi și vorbe plictisitoare vă invităm să priviți singuri!

Cei mai multi micuti incep sa se miste pe ritm chiar dinainte sa faca primii pasi. Pasiunea pentru dans este ceva cu care toti ne nastem, dar unii dintre noi o pierd pe parcurs. Este de ajuns sa privim un bebelus balansandu-se si zambind pe muzica preferata ca sa intelegem ca am fost facuti ca sa dansam si putine activitati sunt la fel de potrivite pentru micutii nostri precum cursurile de dans pentru copii.

De cand incepem sa dansam?

Pentru a gasi raspunsul la aceasta intrebare nu trebuie decat sa urmarim cu atentie evolutia bebelusilor in primii doi ani de viata. Multi bebelusi aplauda si se misca pe muzica inca dinaintea momentului in care incep sa mearga, insa varsta de aproximativ 14 luni este cea la care parintii vad pentru prima data adevarate miscari de dans din partea celor mici.

La cateva luni dupa implinirea varstei de un an, cei mai multi parinti sunt surprinsi de micutii care par sa prinda rapid gust pentru ritm si dans miscandu-se de sus in jos de cate ori aud melodia preferata sau chiar cantecelul unei jucarii sau al parintilor.

Intre varsta de 17 si 18 luni aceste miscari simple intra in sfera unei coregrafii mai complexe ce va include miscari laterale si piruete. Pana la 2 ani, micutii isi vor folosi inclusiv mainile pentru a se misca pe ritm si a se distra de minune.

De la acest punct, momentul in care cei mici pot fi inscrisi la cursuri de dans nu este departe. Instructorii de la scoli de top precum aceasta incurajeaza parintii sa isi aduca micutii la cursuri inca de la varste fragede.

Copiii de 3, 4 ani sunt mai usor de modelat si se adapteaza rapid la lectiile de dans, fiind prinsi exact in acel stadiu al dezvoltarii cel mai usor de influentat intr-un mod pozitiv de o activitate complexa precum dansul.

Lectiile de dans trebuie sa inceapa usor fara vreun fel de presiune pusa asupra celor mici. Acestia vor cere singuri mai mult odata ce incep sa se obisnuiasca cu atmosfera scolii de dans si cu instructorii.

Orele de cursuri de dans pentru copii sunt locul ideal pentru ca cei mici sa isi faca prieteni, sa invete sa se exprime, sa aiba incredere in propriile abilitati si sa munceasca pentru a se perfectiona.

Avantajul principal al lectiilor dans este faptul ca, spre deosebire de alte sporturi dansul nu este o activitate care rapeste copilaria celor care i se dedica. Dansul poate fi exersat inclusiv acasa, este o activitate fizica moderata, iar atmosfera din grup si din timpul cursurilor este de obicei una relaxata, plina de optimism si pofta de distractie.

Prin dans, copiii invata jucandu-se si facand ceea ce le place, iar cu cat incep mai devreme cu atat miscarea pe ritm le este mai naturala. Atentie totusi la recomandarea instructorilor pentru varsta optima de a incepe cursurile.

Mai bine tarziu decat prea devreme

Copiii pot incepe sa danseze la orice varsta, exista inclusiv scoli de dans care accepta micuti cu varste incepand de la 2 ani. Spre exemplu, asociatia profesorilor de dans din Statele Unite, Canada si Marea Britanie este de opinie ca varsta mai sus mentionata este optima.

Pe de alta parte, numerosi psihologi si medici pediatri sunt de parere ca incercarea de a introduce copiii intr-o activitate structurata de tipul lectiilor de dans la aceste varste poate face mai mult rau decat bine.

Copiii care incep dansul prea devreme pot ajunge sa vada aceasta activitate drept o obligatie si ajung chiar sa refuze sa se mai prezinte la cursuri. Trebuie inteles faptul ca pana la varsta de 3 si chiar 4 ani copiii nu au capacitatea cognitiva de a se concentra pe acelasi lucru pentru un timp prea lung.

Pentru parintii care insista totusi sa isi instruiasca micutii cat se poate de devreme in arta dansului, se recomanda lectii private cu instructori specializati pe cursuri dans pentru copii care stiu exact cum sa capteze atentia celor mici.

Astfel de cursuri nu trebuie sa se intinda pe sedinte mai lungi de 30 de minute si trebuie sa fie prezentate celor mici drept o activitate distractiva, fara prea multe reguli si fara o structura clara a fiecarei lectii.

Pentru a pastra vie atentia unui copil de 2 ani instructorii de dans trebuie sa fie flexibili si dispusi sa lase micutii sa conduca lectiile.

Daca a incepe prea devreme poate fi o capcana, in materie de dans niciodata nu este prea tarziu.

Este adevarat ca micutii cu varste fragede se adapteaza mai usor si dezvolta posturi corecte, echilibru si flexibilitate superioara dansatorilor care incep mai tarziu, insa cu destula pasiune si ambitie in ceea ce priveste dansul, oricine poate ajunge la performanta, indiferent cat de tarziu incepe.