Anamaria Vasile

Aceasta tanara a reusit sa ii emotioneze pe jurati cu reprezentatia sa

Atunci cand participam la un concurs de talente am face orice numai sa ii impresionam pe jurati cu talentul nostru si sa le aratam ca meritam sa mergem cat mai departe in cadrul concursului.

Insa pentru a face acest lucru nu avem nevoie doar de talent ci si de multe ore de repetii si munca intensa.

Spre exemplu in clipul postat mai sus putem vedea cum o fetita de doar 15 ani a reusit sa ii uimeasca pe jurati cu talentul sau.

Desi a intrat emotionata pe scena aceasta a reusit sa uimeasca intreaga sala in momentul in care a inceput sa cante „O Mio Babbino Caro”, o arie clasică din opera Gianni Schicchi compusă de Giacomo Puccini.

Sa cresti un copil e o provocare dura dar incitanta. Din nefericire acesti omuleti nu ajung la noi cumanuale de instructiuni.

Noile definitii ale talentului pot da o idee despre complexitatea sarcinii educarii copilului talentat. Specialistii in educatia excelentei sustin mai multe idei care pot identiaica anumite caracteristici si particularitati emotionale, psihice si sociale.

The Columbus Group, 1991, din Morelock, 1992, afirma ca talentul inseamna dezvoltare asincrona unde inalte capacitati cognitive si tensiuni interioare se intalnesc in experientieri personale de un grad de constienta peste standarde.

Asincronia este direct proportionala cu capacitatea intelectuala.

Singularitatea talentului ii face pe acesti copii deosebit de vulnerabili si solicita, in consecinta, pentru dezvoltarea optima a copiilor, un comportament adaptat al parintilor, profesorilor si consilierilor.

Dezvoltare asincrona inseamna o dezvoltare cognitiva mult mai rapida decat cea aizica si emotionala, a copilului talentat… ceea ce duce la probleme speciaice. I.e. idei produse de o minte la nivel de 8 ani pot ai diaicil de exprimat printr-un limbaj la nivel de 5 ani.

Mai mult, copilul cognitiv avansat adesea are contact cu informatii pe care nu este pregatit si emotional sa le controleze. Astfel, acesti copii tind sa traiasca totul mai intens, ceea ce le complica emotionalitatea.

Adesea acesti copii se trezesc in afara standardelor varstei; tinta jocului lor se raporteaza la varste mai mari, iar intelectual sunt chiar mai avansati.

Cu cat e mai inteligent copilul, cu atat e mai mare asincronia si potentialul de vulnerabilitate. In consecinta, parintii constienti de aceste diferente de dezvoltare ale copiilor lor se pot pregati sa-i sprijine.

Dintre semnele timpurii, in copilaria mica, ale talentului:

– vioiciune extrema;

– nevoie de somn redusa;

– durata prelungita de atentie concentrata;

– mereu in miscare;

– zambet sau semne de recunoastere timpurie, a parintilor simembrilor familiei;

– reactii intense la zgomot, durere, frustrare;

– depasirea reperelor standard de dezvoltare;

– memorie extraordinara;

– bucuria si viteza invatarii;

– dezvoltarea timpurie a limbajului;

– fascinatia pentru carte;

– curiozitate;

– excelent simt al umorului;

– abilitati de rationament abstract si rezolvare de probleme (practicalitate);

– imaginatie vie (e.g. prieteni imaginari);

– sensibilitate si compasiune.