Anamaria Vasile

Acest dans de la o nunta a devenit rapid viral

Traditii nunta. Ritualurile de nunta au un aspect simbolic si unele variaza de la o regiune la alta.

De aceea, nicio nunta nu este simpla, ci este insotita de traditii si obiceiuri romanesti asa cum cere data strabuna.

Cele mai frumoase 10 obiceiuri si traditii romanesti de nunta

Traditii nunta: Petitul

Acesta este primul pas care trebuie sa-l faca viitorul mire. El merge insotit de parinti sa ii ceara in mod oficial mana fetei pentru a-i deveni sotie. Acest obicei se regaseste in toate zonele tarii. In zilele noastre este practicat doar in mod simbolic.

Traditii nunta: Ploconul

Acesta este darul pentru nasi, fiind considerati parintii spirituali ai mirilor. Dupa alegere nasilor, viitori soti merg la casa acestora oferindu-le un cadou pentru serviciul facut. Obligatia nasilor este sa suporte cheltuielile pentru voalul miresei, lumanari si alte lucruri necesare ceremoniei religioase.

Traditii nunta: Bradul de nunta

Se impodobeste la casa mirelui, unde participa toti prietenii cuplului. Bradul este impodobit cu colaci si mere pentru ca simbolizeaza belsug.

Traditii nunta: Barbieritul mirelui

In ziua nuntii are loc barbieritul mirelui. Nasul sau unul dintre prieteni il barbieresc in mod simbolic pe mire. Acest ritual simbolizeaza transformarea flacaului in barbat.

Traditii nunta: Gatitul miresei

Acest obicei are loc dimineata inaintea cununiei religioase. Mireasa este ajutata sa se aranjeze de catre mama, nasa si prietene. Nasa ii pune acesteia voalul si coronita de mireasa.

Traditii nunta: Hora miresei

Dupa gatitul miresei urmeaza hora miresei. Obiceiul acesta are loc acasa la mireasa in curte, unde tot alaiul de nunta este prezent.

Traditii nunta: Turta miresei

Numit si colacul miresei, este rupt deasupra capului acesteia de catre nasa. Dupa aceea, aceasta imparte cate o bucata fiecarui nuntas pentru noroc.

Traditii nunta: Dansul gainii

La ospatul nuntii o femeie aduce in pasi de dans, o gaina gatita si impodobita. Nasul este pus sa negocieze pentru pretul acesteia.

Traditii nunta: Legatul miresei

Spre sfarsitul ospatului de nunta, mireasa este asezata pe un scaun in vazul tuturor. Nasa schimba voalul miresei cu un batic. Astfel aceasta intra in randul femeilor maritate. Voalul este oferit unei tinere necasatorite.

Traditii nunta: Ciorba de potroace

A doua zi dupa nunta, mirii si familia acestora se intalnesc la casa socrilor mari. Aici are loc o intalnire familiara unde felul principal este ciorba de potroace. Cu aceasta ocazie familia va discuta despre evenimentele petrecute.