Anamaria Vasile

Au văzut cum focul se apropia de ei, oamenii țipau și fugeau unde vedeau cu ochii, dar doar el a rămas acolo, riscându-și viața

Situația este dramatică în California, după ce statul a fost distrus de incendiile puternice.

Flăcările au transformat viețile oamenilor într-un adevărat coșmar. Mai multe persoane și-au pierdut viața, peste 25 000 de oameni au fost evacuați din calea incendiilor forestiere, în timp ce 2000 de clădiri au dispărut.

Dar flăcările nu au pus în pericol doar viețile oamenilor, ci și a miilor de animale care trăiesc în grădini zoologice și rezervații naturale.

La Safari West Park din Santa Rosa, California, toți angajații au fost evacuați imediat când au văzut că focul începe să se răspândească.

Cei mai mulți au ascultat avertismentele, dar una a ignorat complet, riscându-și viața. Acesta este Peter Lang, un bărbat în vârstă de 77 de ani care a refuzat să plece și să lase animalele pradă focului.

Chiar dacă focul se extindea semnificativ, amenințând animalele, Peter și-a văzut de treabă și a făcut orice i-a stat în putință ca animalele să fie în siguranță și să rămână calme.

Cu doar câteva furturi simple, de grădină, Peter a făcut totul ca să țină la distanță focul puternic, chiar dacă în jur, fumul gros îi dădea bătăi de cap, și abia mai putea respira.

Dar Peter nu a renunțat nicio clipă. Și mulțumită curajului său și a grijii permanente, toate animalele au scăpat cu viață în urma incendiilor.

Ceea ce este trist pentru Peter este că, în timp ce el avea grijă ca viața animalelor să fie salvată, incendiul i-a cuprins întreaga locuință, rămânând fără casă. Chiar și așa, Peter este mulțumit de ce a făcut și speră ca într-o zi să mai poată avea din nou un loc pe care să-l numească „acasă”.

Dacă Peter nu este un adevărat erou, atunci nu știu cine este! Dă și tu mai departe această poveste despre curaj și iubire dacă crezi că Peter merită recunoștința noastră!

California a făcut apel la statele vecine și nu numai pentru ajutor în lupta împotriva incendiilor deosebit de violente care s-au soldat cu 23 de morți de duminică, iar situația ar urma să se înrăutățească, potrivit autorităților, relatează joi AFP.

Situația „va continua să se înrăutățească înainte de a se ameliora”, a avertizat Ken Pimlott, responsabil din cadrul departamentului californian pentru păduri și luptă împotriva incendiilor, în cadrul unei conferințe de presă transmise pe Facebook.

„Este un eveniment grav, sever, catastrofic. Aceste incendii ard literal mai repede decât poate alerga un pompier în anumite zone”, a mai afirmat el.

Alimentate de rafale de vânt cu viteze de peste 60 km/h și în contextul în care umiditatea aerului este de doar 8%, 22 de incendii au distrus de duminică aproape 70.000 de hectare în opt comitate. Pompierii estimează că aproape 3.500 de clădiri au fost distruse.

Peste 8.000 de pompieri luptă pentru stingerea flăcărilor, sprijiniți din aer de peste 70 de elicoptere, 30 de avioane încărcate cu apă și la sol de sute de vehicule.
Autoritățile din statul american cu cea mai mare populație a obținut deja întăriri din statele apropiate Nevada, Washington, Oregon sau Arizona, și altele urmează să ajungă.

Garda națională din California a desfășurat 700 de soldați, cărora urmau să li se alăture miercuri și joi 1.800 de persoane suplimentare, a anunțat generalul maior Dave Baldwin, șef de stat major al organizației.

În ajutorul pompierilor au venit și persoane private, cum este Chris Hoffmann, de 58 de ani, care conduce unul dintre cele șase camioane-cisternă trimise de compania BTP, angajatorul său. „Cum pompierii nu pot să plece în căutarea apei, noi o aducem la ei”, a declarat el pentru AFP.

Ken Pimlott a avertizat că aceste incendii „vor rămâne foarte imprevizibile în zilele următoare”. „Condițiile climatice continuă să fie propice unui flagel”, a mărturisit el.

Potrivit serviciilor de salvare, incendiile s-au soldat cu 23 de morți, în condițiile în care precedentul bilanț era de 21 de morți.

Șeriful comitatului Sonoma, Robert Giordano, a declarat însă presei că 285 de persoane nu au fost încă localizate, subliniind că distrugerea a peste 70 de relee de telefonie mobilă complică sarcina autorităților.

Comentează