Bebelușul i-a murit, așa că a vândut pătuțul ca să nu-și mai amintească de dramă, dar pătuțul s-a întors la ea

O femeie din Minnesota a crezut că nu va mai putea să trăiască, după ce a dat naștere unui bebeluș mort. Pentru că apucase să cumpere toate cele necesare pentru băiețel, femeia a vândut lucrurile, pentru a nu-și mai aminti de această dramă.

Pătuțul în care băiețelul lui Valerie Watts nu apucase să doarmă a fost cumpărat de un bărbat pe nume Gerald. După numai o săptămână, bărbatul s-a întors la ușa lui Valerie Watts: el iubea tâmplăria, așa că a transformat pătuțul într-o băncuță pe care i-a făcut-o cadou femeii care și-a pierdut copilul, potrivit unica.ro.

Televiziunea locală a preluat această poveste emoționantă și în scurt timp toată întâmplarea a devenit virală pe internet: peste trei milioane de oameni l-au felicitat pe Gerald pentru gestul său.

Moartea fetala intrauterina este una dintre cele mai devastatoare conditii medicale pentru un cuplu. Ea se traduce prin moartea fatului in burtica mamei la orice varsta gestationala. Cu cat moartea survine mai tarziu in sarcina, cu atat complicatiile si consecintele emotionale sunt mai puternice si mai dramatice.

Ce este moartea fetala intrauterina?

Moartea fetala este definita ca moartea fatului in timpul sarcinii, in oricare stadiu al ei. Majoritatea acestor decese fetale au loc in prima parte a sarcinii cand sunt caracterizate ca avorturi spontane sau ca pierderea sarcinii. Insa uneori moartea fetala poate aparea chiar si dupa luna a 5-a sau chiar in ultima luna de sarcina, iar impactul emotional este extrem de mare asupra cuplului.

Care sunt cauzele mortii intrauterine?

Etiologia decesului fatului in burtica mamei este in mare parte necunoscuta. In 25-60% dintre cazuri medicii nu reusesc sa stabileasca cauzele exacte care au stat la baza tragicului eveniment.

In acele situatii in care cauza a fost identificata, cel mai adesea aceasta a fost asociata cu patologii fetale, maternale sau placentare.

Unoeri, moartea fetala in timpul sarcinii apare fara niciun simptom, iar in cele mai multe cazuri ea este depistata la controlae medicale de rutina. Printre simptome se numara:

Cum se pune diagnosticul de moarte fetala intrauterina?

Examinarea fizica si anamneza pacientei nu sunt foarte relevante in depistarea timpurie sau imediata a acestei conditii medicale. La majoritatea pacientelor cel mai clar simptom care o trimite de urgenta la medic este lipsa miscarilor fatului in burtica.

Inabilitatea medicului de a auzi batai ale inimii fatului sugereaza o posibila moarte fetala. Totusi, diagnosticul se poate pune abia dupa o examinare ultrasonografica. Daca tot nu este sigur in privinta diagnosticului, medicul poate recomanda si o amniocenteza.

Moartea intrauterina este depistata in principal prin lipsa batailor cordului fetal sau absenta oricarei activitati cardiace.

Tratament si recuperare

De regula, dupa 2-3 saptamani de la moartea intrauterina se declanseaza travaliul. Totusi perioada initierii acestuia variaza in functie de etapa sarcinii in care a survenit decesul fetal. Daca acesta nu apare deloc, medicul administreaza medicamente speciale pentru a-l induce.

Este important ca acesta sa apara la timp, iar fatul decedat sa fie scos din burtica cat mai repede, pentru ca altfel exista riscul de infectie sau de anomalii de coagulare sangvina. Acest lucru conduce la hemoragii puternice care pot pune viata mamei in pericol.

Dupa expulzarea fatului este nevoie de o perioada de recuperare, dupa care se poate trece iar la tentative de a ramane insarcinata. Specialistii sunt insa sceptici cu privire la succesul unei viitoare sarcini si sustin ca exista foarte mari sanse sa se finalizeze in acelasi mod ca cea in care a aparut moartea fetala.

Recuperarea emotionala a cuplului este cea mai grea. Suferinta provocata de moartea fatului intr-o perioada avansata a sarcinii este greu de indurat. Cele mai multe femei au nevoie de psihoterapie pentru a-si reveni din soc.

In putinele cazuri in care se depisteaza cauza, aceasta se trateaza, iar riscul reaparitiei mortii fetale intr-o sarcina viitoare scade.

Anamaria

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.