Anamaria Vasile

Beneficiile caiselor: bogate in antioxidanti, trateaza inima, ochii si pielea

Unele dintre cele mai versatile fructe, caisele, au fost cultivate pentru prima dată în China, până au fost descoperite de perși. Există dispute care susțin că au originat în Armenia, mai ales pentru că aceste fructe au fost cultivate acolo încă din vremurile antice.

Atunci când fructele au ajund în zona Mediteranei, popularitatea acestora a crescut mult. Exploratorii spanioli au fost cei care au introdus acest fruct pe continentele americane, unde au mare succes și în ziua de azi.

Alte surse susțin că fructele au fost cultivate în India, în anii 3000 înainte de Hristos. Lăsând la o parte disputele, beneficiile caiselor rămân fabuloase, mai ales că este mai populară în formă crudă. Versiunea uscată este iubită la nivel global, dar tot caisele proaspete sunt în preferințele tuturor.

Iată care sunt beneficiile caiselor:

Sănătatea ochilor – fructe bogate în vitamina A, C, carotenoide și beta-carotenoide, caisele pot reduce riscul problemelor de vedere. Efectele degenerative ale radicalilor liberi pot duce la cataractă.

Pot împiedica sursa de sânge din ochi, ceea ce cauzează degenerare maculară.

Nivelele înalte de beta-caroten îmbunătățesc circulația sângelui către ochi, acționează în reversul degenerării maculare legate de vârstă. Caisele conțin și antioxidanți care oferă funcții filtrante ale luminii care îmbunătățesc vederea.

Protejează ficatul – în afara faptului că este cel mai mare organ intern, ficatul este unul dintre cele mai importante. Are o listă lungă de funcții, de la producerea de proteine care ne împiedică formarea cheagurilor de sânge la ajustarea grăsimii care ne oferă energie. Unii specialiști sugerează că aceste fructe protejează ficatul de multe condiții.

Într-un stidiu efectuat pe animale, caisele au protejat ficatul de daune, dar și de ficatul gras, o condiție caracterizată de acumularea grăsimii în ficat. Un alt studiu a demonstrat pe șobolanii care au avut părți din ficat îndepărtat că minunatele caise au ajutat la regenerarea ficatului.

Întăresc oasele – caisele au cantități semnificante de minerale necesare pentru creșterea oaselor ca și calciu, fosfor, magneziu, fier și cupru. Așadar, consumul de caise poate asigura creșterea sănătoasă a oaselor și dezvoltarea oaselor, prevenind condiții legate de vârstă, inclusiv osteoporoza.

Tratează durerile de ureche – dacă ai o astfel de problemă, toarnă câteva picătură de ulei de caise în ureche și vei simți imediat îmbunătățiri. Uleiul de caise conține antioxidanți care eliberează durerea.

Protejează inima – potasiul din fructe poate scade nivelul tensiunii, ceea ce poate preveni atacurile de inimă. Fibrele din caise scad nivelul de colesterol și previn bolile legate de inimă ca ateroscleroza.

Tratează condițiile pielii – uleiul de caise este o sursă extraordinară pentru a trata variate boli și condiții ale pielii. Uleiul este foarte bogat în antioxidanți, în vitamina A și vitamina E, ceea ce îmbunătățesc atât sănătatea pielii, cât și a părului. Atunci când îți masezi uleiul pe piele, intră repede în pori și rejuvenează celulele pentru a elibera o piele strălucitoare și sănătoasă.

Tratează febra – sucul de caise este foarte folosit împotriva febrei. Proprietățile antiinflamatoare au un mare impact asupra temperaturii generale ale corpului. Dacă ai febră, prepară o combinație de apă cu suc de caise și o lingură de miere. Bea lichidul de două ori pe zi pentru a scăpa de gebră, tuse și frig.