Anamaria Vasile

Ce spun doctorii despre consumul de carne de porc

O vorbă din popor spune că cea mai bună legumă este porcul. Și acest lucru eeste într-o oarecare măsură adevărat.

Pentru că putem să mâncăm când vrem niște sarmale făcute din carne de porc, grătare cu acest tip de carne, piftie și chiar niște slănină.

Contează doar să știm când este momentul să ne oprim. Pentru că în cazul în care vor depăși limitele, consecințele nu vor fi deloc în favoarea noastră.

Doctorul Mihaela Bilic explică care anume sunt miturile despre acest aliment atât de controversat.

Nu există niciun motiv întemeiat pentru care spre exemplu copii ar trebui să evite consumul de carne de porc.

Se pare că de fapt, carnea de porc este mult mai sănătoasă și de preferat în fața variantelor cu care suntem sfătuiți să o înlocuim: cea de pasăre și cea de vită.

De fapt acestea stau la baza unor probleme de sănătate mai mult decât o face carnea de porc.

Este de fapt mult mai bine să incluzi în meniul copilului tău carne de porc decât de pasăre sau chiar de vită. Carnea de porc nu este atât de saturată ca cea de vittă, de exemplu.

Porcul nu își rugumă hrana, acesta este un animal monograstric. Acest lucru îl face pe mamiffer să fie compatil până la 94% cu omul.

Un copil va digera carnea de porc, spre deosebire de cea de vită. Trebuie doar să te orientezi spre carnea mai slabă.

Chiar dacă pare mai greu de crezut trebuie să știi că spre deosebire de orice parte din corpul unei vite, mușchiul de porc va fi întotdeauna mult mai slab.

Ba chiar mai mult, muchiulețul este mai slab și chiar decât pulpa de pui.

Este foarte important ca porcul să fie hrănit cu cea mai sănătoasă și cu cea mai naturală alimentație și crescut în condiții cât mai bune, ținut cât mai mutl timp în aer liber, nu într-un țarc care să îi îngrădească libertatea de mișcare.
Dacă vei respecta aceste lucruri foarte importante este foarte posibil ca în carnea acestuia să se regăsească chiar și omega 3.

Trebuie să recunoaște și faptul că în carnea de porc se regăsesc acizi grași mononesaturați, care ne amintesc foarte bine de gustul și de calitățile uleiului de măsline.

Amintește-ți doar de felul în care slănina arată. În momentul în care o lași pentru mai mult timp la temperatura camerei aceasta devine foarte moale și se poartă exact ca uleiul de măsline.

Acesta este lichid la temperatura camerei iar atunci când îl pui la rece el își schimbă consistența.

Slănina de porc poate fi mâncată fără nicio problemă pentru că este foart bună la gust și sățioasă.

Acest lucru nu este însă valabil și pentru seul de oaie și pentru grăsimea de vită. Cele din urmă sunt atât de tari încât de putem da cu ușurință seama despre faptul că sunt saturate.

Nu poți să mănânci grăsimea de vită cu aceea poftă pe care o ai în cazul slăninei de porc.

Contrar tuturor vocilor care o spun, totuși mâncărurile pe care le consumăm nu trebuie să fie perfecte din punct de vedere al aspectului sau al efectului asupra sănătății.

Din cele mai vechi timpuri noi am fot obișnuiți să împărțim mâncarea în comestibilă și necomestibilă.

În acest caz avem doar două variante care nu se pot schimba: ori mâncarea este bună și o mâncăm, ori nu este comestibilă, și nu o consumăm.

Nu are măcar rost să ne gândim noi la posibilitatea de a descoperi alimente sut la sută sănătoase pentru că acest lucru este lipsit de orice logică sau de orice sens.

Mâncarea sănătoasă în cantități prea mari poate să facă rău. De exemplu semințele de in în general sunt benefice pentru sănătate.

Dar este suficient să le consumăm mai des decât este recomandat și ne vom trezi că acestea nu își mai fac efectul, ba chiar din contra- ne fac foarte rău.

Alimentația sănătoasă presupune în primul rând moderație și cumpăt. E necesar să știm cât să mâncăm, dar și ce anume.

Nu trebuie să ratăm niciun aliment de bază, mai ales în sezonul lui estival. Ne vom simți mult mai bine din toate punctele de vedere dacă vom avea o alimentație echilibrată, cu de toate, dar neapărat în cantități mici.