Anamaria Vasile

Ciorba ardeleneasca cu afumatura si cartofi

Nu este un român adevărat cel care nu adoră ciorba, supa, borșul sau orice alt produs din această serie. Fiecare prânz începe cu unul dintre aceste feluri de mâncare. Și de cele mai multe ori nimeni nu mai vrea altceva pentru că de obicei sunt feluri de mâncare foarte sățioase și sănătoase.

Se pot folosi atât de multe legume, sunt potrivite aproape toate tipurile de carne de pește, de pasăre sau de animale. Și cel mai mult durează să se fiarbă compoziția, pentru că gospodinele nu depun aproape niciun efort atunci când o pregătesc.

Astăzi îți vor prezenta o ciorbă care așa cum spune și numele său, se găsește cel mai des în casele de ardeleni, dar pentru că este atât de bună, această ciorbă a ajuns în toate colțurile țării.

Ca să o pregătești vei avea nevoie de: 1 kilogram de cartofi, 1 kilogram de carne afumată cu os, poți folosi de exemplu scărița, dar nu e obligatoriu, jumătate de țelină, jumătate de rădăcină de pătrunjel, o lingură de pastă de ardei iute, 2cepe, o lingură de făină, sare, piper, mărar verde și 200 de grame de smântână pentru gătit. Și dacă îți place, adaugă și tarhon.

În cazul în care carnea aleasă de tine este foarte grasă, încearcă să mai scapi de grăsime pentru că și așa la final ciorba va ave destule grăsimi. De asemenea, dacă ți se pare prea sărată, o poți pune în puțină apă ca să se desăreze.

Dacă ai făcut aceste procedee, pune carnea să fiarbă în aproximativ 4-6 litri de apă rece și scoate de pe carne spuma atunci când aceasta se ridică la suprafață.

După ce a fiert poți să tăi carnea sub formă de cubulețe, sau dacă vrei o poți lăsa pe oase ca să fie mai gustoasă ciorba.

Cât timp se pregătește carnea tu curăță toate legumele și taie-le sub formă de cubulețe. După ce termini să tăi toți cartofii pune-i separat într-un vas cu apă rece până când îi vei folosi din nou, altfel aceștia se vor înegri și își vor pierde din gust.

După ce este gata afumătura fii atentă să nu plutească în apă grăsime, în caz contrar încearcă să degresezi apa. După aceea adaugă yoate legumele pregătite în prealabil, în afară de cartofi.

Pe aceștia trebuie să îi pui abia după primul clocot. Înainte de a pune sare, mai bine gustă ciorba pentru că cel mai probabil aceasta este deja destul de sărată datorită cărnii.

Atunci când legumele încep să fiarbă adaugă peste ele carnea și lasă-le să fiarbă în același vas. Pune pasta de roșii, smântâna și dacă vrei să fie mai iute, pune puțină paprika. Înainte să stingi focul pune verdeața.