Cod galben de viscol în orele următoare! Care sunt zonele vizate!

Moş Nicolae aduce un cod galben de viscol, întrucât meteorologii au emis o avertizare ce este valabilă în zona de munte a judeţelor Buzău, Prahova, Argeş, Dâmboviţa şi Suceava, în orele următoare.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie sunt în vigoare două atenţionări nowcasting de viscol, ce sunt valabile în orele următoare în zona de munte a judeţelor Buzău, Prahova, Argeş, Dâmboviţa şi Suceava.

Astfel, în până la ora 14:00, în Buzău, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa, la altitudini de peste 1.700 m, se vor semnala intensificări ale vântului care la rafală vor atinge şi depăşi 90-100 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberând ninsoarea şi diminuând vizibilitatea.

De asemenea, până la ora 13:00, în zona de munte a judeţului Suceava, se vor semnala ninsori însoţite de vânt, cu viteze la rafală de peste 90…100 km/h, spulberând şi viscolind zăpada, care vor determina scăderea vizibilităţii sub 100 m.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.

Conform ANM, un fenomen polar, rar întâlnit, îşi va face apariţia în ţara noastră.

Pe de altă parte, la munte există pericolul de avalanşă, aşa că turiştii treuie să se aştepte la vant ce bate cu peste 100 de kilometri pe oră.

Fenomenul polar, ploaia îngheţată, va cuprinde în scurt timp toată ţara.

Turiştii de la munte sunt sfătuiţi să se aştepte la temperaturi de minus 20 de grade Celsius.

Judeţele vizate sunt următoarele: Bacău, Neamţ, acolo unde, în intervalul 04-12-2017, de la ora 7:30, pană la ora 10, va apărea fenomenul de ceaţă, fenomen care slăbeşte vizibilitatea.

De asemenea, conform ANM, în intervalul 04-12-2017, în zonele Judeţului Vrancea, Judeţul Vaslui şi Judeţul Galaţi, ceaţa va fi prezentă şi se va manifesta atât pe drumurile naţionale, cât şi pe cele judeţene. Intervalul este în vigoare de la ora 07:00 – 10:00.

Riscul de avalanşă este prezent în Munţii Făgăraş şi Bucegi.

De menţionat este şi faptul că, la Azuga, trei bucureşteni au fost salvaţi dintr-o maşină împotmolită.

Administratia Nationala de Meteorologie a publicat prognoza pe trei luni; iata cum va fi aceasta iarna in Romania.

Masuratorile de specialitate releva o medie multianuala lunara pentru prima luna de iarna de — 0,8 grade Celsius, fiind luati in calcul parametrii monitorizati in intervalul 1981 — 2010.

In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura intre — 5 si 0 grade Celsius in Transilvania si Moldova, intre zero si doua grade Celsius, in Banat si Crisana, intre—2 si 1 grad Celsius, in Oltenia si Muntenia, iar in Dobrogea, intre zero si trei grade Celsius.

Pentru luna ianuarie, meteorologii estimeaza temperaturi medii ale aerului ce vor fi apropiate de normal, exceptand centrul, nordul si nord-estul tarii, unde vor fi, local, sub media climatologica.

In conditiile in care media multianuala a lunii este de—2,1 grade Celsius, cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Moldovei si Transilvaniei (intre—7 si—1 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Muntenia (intre—2 si 0 grade Celsius) si Dobrogea (-1 si 2 grade Celsius).

Cantitatile totale de precipitatii vor fi in luna ianuarie, in general, excedentare in cea mai mare parte a teritoriului, norma climatologica fiind de 33,6 l/mp.

Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Maramures (pana la 74 l/mp), Oltenia (pana la 57 l/mp) si Banat-Crisana (pana la 54 l/mp). La polul opus se afla Dobrogea si Moldova, cu cantitati de precipitatii cuprinse intre 14 si 31 l/mp.

Potrivit ANM, in ultima luna de iarna calendaristica, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic in cea mai mare parte a tarii, media lunara fiind stabilita la—1 grad Celsius.

Pe regiuni, temperaturile medii vor fi cuprinse intre—5 si zero grade Celsius, in Moldova si Transilvania, intre—2 si 2 grade Celsius in Oltenia, si intre zero si doua grade Celsius, in Banat si Dobrogea.

In februarie, cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de normalul climatologic in regiunile sudice si estice, dar in restul tarii vor fi in general excedentare.

Masuratorile de specialitate au stabilit o norma medie lunara a precipitatiilor, pentru februarie, de 31,6 l/mp, conform ANM. In zona Maramuresului, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 57 l/mp, in Oltenia la 55 l/mp, in Banat si Crisana (pana la 50 l/mp), iar in Dobrogea si Moldova, 26, respectiv 28 l/mp.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

 

Comentează