Anamaria Vasile

Dr. Ovidiu Bojor – Mâncați mai des CEAPĂ – fluidizează sângele, calmează sistemul nervos, stimulează ficatul

Deși ne face să plângem atunci când o tăiem, este foarte benefică sănătății. O legumă banală la prima vedere, ceapa a fost înzestrată de Dumnezeu cu o forță terapeutică remarcabilă.

Fitoterapeutul Ovidiu Bojor scrie în cartea sa „Plante și Miresme Biblice” că ceapa era unul din alimentele sănătoase de care civilizațiile biblice îl consumau adesea, folosindu-l îndeosebi la supă.

Ceapa este mult mai sănătoasă consumată în stare crudă, deoarece conțin compuși sulfuroși pe care prepararea termică îi distruge. Cei cu stomacul sensibil pot coace ceapa în coajă (asemenea cartofilor). Nero, împăratul Romei, folosea ceapa ca leac pentru răceli, iar în timpul epidemiilor de holeră era utilizată ca medicament preventiv. Aceasta conține antibiotice din plante (numite fitoncide) prin care combate o serie de bacterii și alți germeni patogeni. În țările arabe, ceapa este folosită împotriva căderii părului (amestecată cu sare și piper, aplicată pe scalp).

Asemenea usturoiului, ceapa are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. Datorită faptului că fluidizează sângele, ceapa împiedică formarea cheagurilor de sânge, depunerea de plăci aterosclerotice și apariția unui infarct miocardic. Studiile recente au arătat că ceapa conține un compus numit alil propil disulfid, care asemenea insulinei, ajută la reglarea nivelurilor zahărului din sânge.

Ceapa nu poate înlocui terapia cu insulină, însă datorită efectelor hipoglicemiante, poate fi benefică celor cu glicemia mare sau diabet. Ceapa are efecte stimulente și totodată calmante asupra sistemului nervos. Stimulează ficatul și rinichii, având o acțiune diuretică impresionantă prin care ajută la eliminarea ureei și a clorurilor.

→ Indicații terapeutice – răgușeală, tuse spastică, catar bronșic – edeme – ascită – ciroză – pleurezie – pericardită – prostatită – adenom de prostată (preventiv)

Are efecte benefice și la nivel extern, datorită proprietăților antiseptice.

Poate fi folosită în: – stomatite, afte bucale, infecții buco-faringiene

– furunculoză

– abcese

– panarițiu

– negi

– pistrui

– ulcerații cutanate

– degerături

– înțepături de insecte

Se folosesc sub formă de cataplasme din cepe coapte, aplicate local sau sub formă de suc, de 3-4 ori pe zi (în negi, pistrui).

→ Moduri de administrare Ovidiu Bojor recomandă consumul a 1-2 cepe pe zi.

Se pot consuma ca atare sau în salate. Sau se poate lua tinctură de ceapă, preparată în casă: se taie 2 cepe mici felii și se pun la macerat în 100 ml de alcool de 70 de grade; se lasă 10 zile, apoi se strecoară și se iau câte 2 lingurițe pe zi, cu puțință apă, înainte de masa de prânz și de cină. În prostatite și diabet de tip 2 se fac cure de 10 zile, timp de 6 luni. În tuse, laringită, bronșite, se bea

decoct din 4-6 cepe fierte într-un litru de apă, îndulcit cu miere, câte 1-2 căni pe zi. În afecțiunile biliare se pun 1-2 cepe la macerat în 100 ml de ulei de măsline și se iau 2-3 lingurițe pe zi. Surse articol:

Sursa: lataifas.ro