Anamaria Vasile

După ce a ieșit de la serviciu, pompierul Marian a intrat azi de urgență într-o bancă. Nu avea de luat bani, de plătit datorii, nimic care să-l privească pe el. Când au auzit ce vrea, angajații sucursalei au rămas mască. Au dat un telefon rapid, iar despre ce-a urmat tot orașul vorbește. Nu au mai pomenit așa ceva, caz rar în România

Faptele de omenie și acțiunile de spirit civic sunt tot mai rare în zilele noastre, motiv pentru care, atunci când se întâmplă, merită să fie menționate și lăudate.

Gest remarcabil al unui pompier din municipiul Slatina, care a găsit 1.000 de lei și i-a înapoiat posesorului fără să stea pe gânduri. După ce a ieșit de la serviciu, plutonierul adjutant Miulescu Marian, pompier în cadrul Detașamentului Slatina, a mers la un bancomat din municipiul Slatina, zona Steaua, pentru a extrage o sumă de bani. Militarul a găsit în bancomat suma de 1.000 de lei și, fără să stea pe gânduri, a intrat în sediul băncii unde a solicitat angajaților sucursalei să identifice cine a retras suma de bani.

Bărbatul, din orașul Drăgănești-Olt, a fost sunat de angajații băncii, iar în scurt timp s-a prezentat la sediul sucursalei pentru a-și ridica banii. Acesta i-a mulțumit salvatorului pentru gestul său și a mărturisit că banii reprezentau rata la bancă și că nu mai spera să-i recupereze. Gestul militarului a fost apreciat în mod deosebit de comanda unității care a decis să-l recompenseze pe acesta cu citarea prin ordin de zi pe unitate.

Un alt salvator a făcut un gest frumos

Acesta este al doilea gest de acest fel făcut de un salvator oltean în această lună. Tot în timpul liber, plt.maj. Victor Radu, paramedic SMURD la Slatina, nu a stat pe gânduri și a acordat primul ajutor victimelor unui accident rutier. Pompierul a primit aceeași recompensă pentru gestul său.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!

CITESTE IN CONTINUARE URMATORUL ARTICOL

S-a INDRAGOSTIT de donatorul de sperma. L-a cautat cu disperare, insa cand l-a gasit ceva INCREDIBIL s-a intamplat!

Povestea ei a facut inconjurul lumii! Dezamagita ca implinise 42 de ani si nu isi gasise inca perechea o femeie a apelat la o banca de sperma pentru a ramane insarcinata.

Aminah Hart, o femeie din Australia, isi cautase toata tineretea sufletul pereche. Ca orice femeie isi dorea sa-si intemeieze o familie si sa aiba copii. Numai ca soarta i-a fost potrivnica! Tanara s-a trezit ca a implinit 42 de ani, dar nu realizase nimic din toate astea. Era singura, nu se casatorise si nu avea copii. A simtit cu ardoare ca isi doreste un copil asa ca a apelat la o banca de sperma.

Dupa procedeul de implantare a ramas insarcinata si a dat nastere unei fetite perfect sanatoase. Mama ei a fost cea care ii cautase donatorul, un fermier care mai avea alti 4 copii sanatosi. Dupa ce a nascut femeia si-a cautat donatorul, l-a contactat si au stabilit o intalnire pentru ca acesta sa-si cunoasca cel de-al cincilea copil. Barbatul scrisese in profilul pe care i-l facuse banca de sperma ca va fi fericit sa-si intalneasca orice copil care se va naste in urma donarii.

Insa la intalnire s-a petrecut un lucru pe cat de neobisnuit, pe atat de minunat. Aminah Hart si donatorul ei s-au indragostit pe loc. „A fost o experienta incredibila, ceva ce pare desprins din povestile cu magie”, a declarat femeia pentru Daily Mail. La scurt timp dupa aceasta intalnire, donatorul s-a transformat din tatal biologic al fetitei, in partenerul de viata al femeii. Cei trei formeaza in prezent o familie fericita.

CITESTE IN CONTINUARE URMATORUL ARTICOL

GATA, S-A TERMINAT! SECRETUL lui Cioaca a iesit la IVEALA! Aici a dus-o pe ELODIA!

Un prieten apropiat al familiei Cioacă a făcut o dezvăluire care schimbă complet toate datele misterului care a pus o întreagă Românie pe jar. El a indicat locul în care s-ar afla corpul celei mai cunoscute dispărute din peisajul autohton.

Bărbatul a făcut aceste dezvăluiri sub portecția anonimatului. El este sigur că femeia este moartă, iar locul în care se află trupul este… chiar în Marea Neagră: „Nu am nicio îndoială că Elodia a fost aruncată în mare”.

Așa zisul prietenul celor doi soți Ciacă a oferit și amănunte despre cum a ajuns trupul neînsuflețit al avocatei pe fundul mării, afirmând că este legat cu greutăți de plimb de picioare pentru a nu fi adusă la țărm.

Avocatul Elodia Ghinescu a dispărut fără urmă în urmă cu nouă ani dând naştere celui mai mediatizat caz din istoria presei româneşti. Cristian Cioacă a fost condamnat pentru uciderea ei, chiar dacă trupul avocatei nu a fost găsit niciodată.

Cristian Cioacă a fost condamnat definitiv, în iunie 2014, de Curtea de Apel Piteşti, la 15 ani şi opt luni de închisoare pentru uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu. Procurorii arătau în rechizitoriu că în noaptea de 29 spre 30 august 2007, „pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ determinat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia”.

Ulterior, Cioacă a dus trupul soţiei sale în cada băii principale, unde l-a depesat pentru a-l putea ascunde mai uşor, spun procurorii, ulterior poliţistul ascuzând rămăşiţele într-o locaţie rămasă necunoscută. După şapte ani de procese, Cristian Cioacă a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Piteşti, la 15 ani şi opt luni de închisoare pentru uciderea soţiei sale.

CITESTE URMATORUL ARTICOL:

O sa regreti daca alegi aceste nume pentru bebelusul tau! Vezi AICI ce nume E BINE sa-i pui!

Despre interesul pentru numele straine si indepartarea de numele traditionale, romanesti, pr. consilier Vasile Baltag, parohul Bisericii „Sfanta Cruce“ – Obcini din Suceava, spune ca „aceasta vadeste o instrainare progresiva de persoana, pentru ca numele tinde sa nu mai dezvaluie taina persoanei, functionand ca o simpla eticheta, o parola uzuala in societate, in care se frang legaturile comuniunii si comunicarii, pentru ca numele nu-si mai are izvorul in Nume, nici cuvintele in Cuvant“.

Consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor arata, in cele ce urmeaza, ca „numele trebuie ales cu multa grija, din marele neam al numelor crestine, si chiar dupa o rugaciune catre Duhul Sfant, pentru a da inspiratie si discernamant celor care aleg si putere cu binecuvantare duhovniceasca celui care il primeste“.

Parinte consilier, cate nume recomandati parintilor pentru copiii lor?

Recomandarea Bisericii este ca parintii sa puna copilului un singur nume, acesta legandu-se fiintial de persoana in cauza. Din punct de vedere religios, intre numele persoanei si sufletul acesteia este o stransa legatura, care devine evidenta prin lucrarea harului inca inainte de botez, din ziua a opta dupa nastere, cand se face rugaciunea pentru punerea numelui: „Doamne, Dumnezeul nostru, Tie ne rugam si pe Tine Te chemam, sa se insemneze lumina fetei Tale peste robul Tau acesta (aici se pune numele) si sa se insemneze Crucea Unuia-Nascut Fiului Tau in inima si in cugetul lui“. Aici se realizeaza relatia speciala, personala, unica, a fiecaruia cu Hristos, care se va desavarsi mai tarziu prin baia botezului.Ce e gresit in a pune copiilor mai multe nume?

Folosirea mai multor nume de botez ingreuneaza relationarea intre persoane, creeaza ambiguitati, situatii confuze, iar persoana in cauza este adesea pusa in situatii jenante. Parintele Dumitru Staniloae, in Teologia Dogmatica vol. 3, spune: „Omul primeste un nume propriu si stie ca atunci cand e chemat pe acest nume, e vizat el insusi in intregime si trebuie sa raspunda cu toata fiinta lui“. Cum se leaga de fiinta persoanei al doilea sau al treilea nume si unde se regaseste lucrarea harului divin in aceste nume? Ele raman in uitare, nefiind folosite nici macar atunci cand persoana isi scrie pomelnicul pentru pomenire in biserica.

Din experienta si practica de preot si de profesor, pot marturisi ca am intalnit dese situatii in care parintii regreta ca au ales mai multe nume pentru copii si ca nu au ales nume crestine, din calendarul ortodox, sau nume curate, romanesti. In mod special, in scoala poti constata inutilitatea celui de-al doilea nume, care nu reprezinta aproape nimic pentru persoana in cauza.

Nu raspunde la invocare, nu agreeaza numele, considerandu-l un moft al parintilor sau impunerea nasilor ca finul/fina sa le poarte numele. Tragic este ca, din cele doua sau trei nume ale persoanei, cel folosit este numele care nu are nici o semnificatie religioasa sau conotatie crestina.

In prezent, am observat ca exista trei tendinte in alegerea numelor:
1. Evitarea numelor romanesti traditionale si inlocuirea lor cu forme diminutivale si hipocoristice (Nutu, Lica, Emi, Stef, Alin, Alice etc.);
2. Interesul pentru numele straine (Mario, Aisha, Albano, Alphred, Damien etc.);
3. Inmultirea literelor si a cuvintelor care alcatuiesc numele individual (Danny, Benny, Emmerich, Euggenio, Anemary, Alessiandrina etc.).

Toate acestea vadesc o instrainare progresiva de persoana, pentru ca numele tinde sa nu mai dezvaluie taina persoanei, functionand ca o simpla eticheta, o parola uzuala in societate, in care se frang legaturile comuniunii si comunicarii, pentru ca numele nu-si mai are izvorul in Nume, nici cuvintele in Cuvant.

Asadar, fiind o cheie de acces la complexitatea persoanei, o matrice binecuvantata ce se leaga fiintial de persoana, numele trebuie ales cu multa grija, din marele neam al numelor crestine, si chiar dupa o rugaciune catre Duhul Sfant, pentru a da inspiratie si discernamant celor care aleg si putere cu binecuvantare duhovniceasca celui care il primeste.

Dar Maica Domnului este numita „cea cu nume multe“, iar Hristos este si Iisus, si Mesia, si Fiul Omului…

Numele primite in aceste situatii sunt raportari la Persoanele divine, insusiri si atribute legate de calitatile lor si nicidecum al doilea sau al treilea nume. Spre exemplu, in cazul Maicii Domnului, o parte din „multele nume“ sunt primite in timpul vietii sau dupa ridicarea la cer si se constituie ca supranume sau nume glorioase, ce pun in evidenta calitati sau fapte deosibite (ex. Pururea Fecioara se refera la calitatea de „fecioara“ inainte de nastere, in timpul nasterii si dupa nastere).

Care nume sunt mai potrivite?

In traditia Bisericii noastre este obiceiul ca numele sa fie ales de parintii trupesti si sa fie legat de numele unui sfant aflat cu pomenire in ziua de nastere a copilului sau in preajma acesteia. Se mai are in vedere evlavia la un anumit sfant sau numele unuia din parinti sau bunici ori persoane dragi, precum nasul sau nasa. Si daca sfantul a carui pomenire se face in ziua nasterii copilului este putin cunoscut?

Crestinii practicanti prefera numele sfantului cu praznuire mare si din motivul ca sfantul ales devine persoana care raspunde cu toata fiinta sa chemarii lui Dumnezeu, atingand intimitatea „impreuna-salasluirii“ cu Dumnezeu, iar pentru cel care ii primeste numele devine pilda a unirii personale cu Dumnezeu si, prin aceasta, se desavarseste taina numelui. Unirea persoanei cu Dumnezeu se realizeaza si prin calitatea sfintilor de a fi prieteni ai Mirelui Hristos, care mijlocesc pentru protejatii lor.

Dupa dorinta parintilor, se poate alege numele oricarui sfant din calendar, chiar si cel din ziua de nastere, cu conditia ca acel nume sa exprime cel putin o caracteristica ce se poate lega de copil, sa nu fie greu de pronuntat si sa sune frumos ca pronuntie. Unii parinti aleg numele sfantului pe care l-au invocat in rugaciune pentru dobandirea de prunci si nastere de prunc sanatos (ex. Sfantul Stelian, Sfantul Alexie, Sfantul Arhanghel Gavriil sau Sfantul Ioan Rusul).

Ce parere aveti despre obiceiul de care aminteati, de a pune nume copiilor dupa cel al parintilor sau nasilor? E aceasta o dovada de respect de care ar trebui sa tina seama crestinii?

Aceasta presupune existenta unui singur nas sau a unei singure perechi de nasi, altfel ajungem la greseala alegerii multor nume. Desigur aceasta alegere poate fi considerata si o manifestare a respectului fata de nasi, dar si o continuare a unei traditii cu nume crestine stramosesti. La fel ne aflam si in situatia cand optam pentru preluarea numelor parintilor.

Comentează