Anamaria Vasile

Hoțul neprins e negustor cinstit

Hoțul neprins e negustor cinstit ! Razi de mori

Voi ce parere aveti?

Filmele pot dezvalui cateva trasaturi despre noi. Fiind totusi un comportament public, poti insa controla imaginea pe care o creezi declarandu-te ahtiat dupa filmele de arta, preferabil frantuzesti, cu accent pe forma si nu pe continut. Doar tu stii cat ai plans la The Notebook.

Anumite trasaturi de personalitate pot fi predictive pentru genul de filme pe care il gustam. Am putea astfel sa consideram ca anumite filme reusesc sa puna in scena ceea ce simtim, ceea ce ne-am dori, idealurile pe care le avem sau fanteziile la care doar visam.

Ne pot placea provocarile supranaturalului sau chiar senzatiile intense, pentru care vom alege filmele horror; sau vom fi marcati de filme care aduc in prim plan drepturile omului si greselile societatii.

Pe scurt, avem o coarda sensibila, care vibreaza la anumite teme pe care le cautam asiduu in carti, in viata de zi cu zi sau in filme.

Psihoterapeutul Alexandru Draghici spune ca „preferintele pentru anumite genuri de filme pot fi modelate atat de factori exteriori (prieteni, colegi), cat si de factori interiori (temperament, caracter, trasaturi de personalitate).

Spre exemplu, este greu de crezut ca o persoana extroverta si colerica va avea rabdare sa urmareasca un film documentar.

Mai mult, un studiu publicat in revista Personality and Individual Differences a scos la iveala faptul ca preferintele in materie de filme sunt modelate, in mare parte, de personalitate si cultura.

Avand in vedere ca vorbim de preferinte personale, pot exista sute de factori care sa determine ce filme ne atrag.

Putem, in cel mai bun caz, sa speculam ca extrovertii vor prefera filme care ii stimuleaza intens, precum horror, thriller, filme de actiune, in timp ce introvertii vor in­clina mai mult catre documentare, drame si, in general, spre filme in care actiunea se desfasoara lent.

In ceea ce priveste cultura, este aproape evident ca tarile in care religia este pregnanta, vor digera mai greu filme cu scene sexuale sau cu violenta extrema“.

Mai mult sau mai putin intentionat, cand avem ocazia, folosim genul de filme preferat pentru a ne descrie gusturile si, prin urmare, anumite aspecte ale personalitatii.

„Imi plac desenele animate“ poate suna haios si descrie o persoana cu simtul umorului si prietenoasa, pe cand, daca urmareste doar documentare, pare sa-si cenzureze fanteziile.

In egala masura, tipul care merge mereu la sala, va alege, predictibil, filmele de actiune, iar o femeie single poate declara filmele siropoase ca fiind genul SF.

Vreau un happy-end!

Optimistul – fie nascut cu aceasta trasatura, fie educat in acest spirit – va fi alimentat de filme care ii confirma nevoia de pozitivism.

Fie ca ne place sau nu, dispozitia ne poate fi influentata de filmele pe care le vizionam, motiv pentru care ar trebui sa le alegem astfel incat sa functioneze in avantajul nostru. Cu atat mai mult, studiile leaga de preferinta pentru comedii o alta trasatura de dorit, si anume, altruismul.

„Persoanele care doresc sa urmareasca filme optimiste, sunt, in general, persoane cu o perspectiva pozitiva asupra vietii.

Faptul ca aleg filme cu happy end, nu inseamna neaparat ca ignora aspectele negative ale vietii. Ei sunt perfect constienti ca lumea in care traiesc este presarata cu suferinta si neplaceri, insa aleg sa priveasca la partea plina a paharului (cel putin in filme).

In privinta comediilor, ele sunt un gen preferat de majoritatea oamenilor, indiferent de personalitate, caracter sau cultura. Sunt filme light si usor de digerat pentru toata lumea.

In plus, tuturor ne place sa radem si probabil de aceea comediile sunt atat de populare in randul oamenilor de toate varstele si categoriile sociale“, adauga Alexandru Draghici.