Anamaria Vasile

Lapte de pasăre. Reţeta secretă a preparatului care îţi aminteşte de bucuria dulce a copilăriei

Îţi mai aminteşţi de mirosul vanilat din bolul cu lapte de pasăre? Nu ai vrea să-ti răsfeţi copiii cu acelaşi desert delicios cu care te delectai în copilărie? Ai aici secretul preparării celui mai aromat lapte de pasăre.

Ingrediente lapte de pasăre

400 ml lapte

4 ouă

200 g zahăr

1 pliculeţ zahăr vanilat

O lingură făină

Coajă de la o portocală /lămâie sau câteva bucăţele de ciocolată (preferabil cu lapte sau albă)

Mod de preparare lapte de pasăre

Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă câteva linguri de zahăr, bătând în continuare până când compoziţia se întăreşte şi stă pe tel chiar şi atunci când este ridicat.

Într-un castron se bat gălbenuşurile cu zahărul rămas şi cu făină până în momentul în care se obţine o compoziţie omogenă, cremoasa, de culoare albă. Concomitent, se pune laptele la fiert, într-o crăticioara, adăugându-se şi zahărul vanilat.

Când laptele începe să fiarbă, se da focul mai mic şi, folosind o lingură, se formează bulgari de albuş care se introduc în laptele fierbinte. Din când în când se întorc bulgarii de pe o parte pe cealaltă, până când se întăresc, după care se scot într-o strecurătoare.

După ce se foloseşte tot albusul pentru format bulgari, care apoi se fierb în laptele fierbinte, se strecoară laptele, se adaugă şi crema formată din gălbenuşuri, se amestecă bine, apoi se pune compoziţia rezultată pe foc mic, amestecandu-se în continuu, până când capătă consistentă, după care se lasă la răcit.

Laptele de pasăre se serveşte rece, cu bulgarii de albuş “plutind” prin el că nişte bărcuţe! Se poate orna cu ciocolată rasă sau coajă de portocală rasă (ori lămâie).