Mare atenţie: au anunţat de unde a contactat boala mortală ILEANA CIUCULETE! Toate femeile fac aşa ceva

Mare atenţie: au anunţat de unde a contactat boala mortală ILEANA CIUCULETE! Toate femeile fac aşa ceva

Ileana Ciuculete s-a stins din viaţă pe patul de spital. Se pare artista de muzică populară şi-a pierdut viaţa din cauza cirozei din hepatita C, care apăruse din senin. Boala era într-o stare avansată, iar medicii nu au putut să o salveze.

Soţul vedetei, Cornel Galeş, a declarat după ce a murit Ileana Ciuculete că medicii i-au spus că această boală se ia foarte uşor de la manichiură, pedichiură, operaţii, sânge sau chiar sex.

,,Pe 21 februarie a debutat o ciroză din hepatita C, dintr-o dată, din senin. Pe 4 februarie am fost la un spectacol ne-am distrat, ne-am uitat la TV, nu a avut nimic. După aceea a debutat asta, a făcut analize şi s-a dat totul peste cap, până acum două ore când s-a dat totul peste cap. Nu a mai rezistat la perfuzii, la nimic. Ni s-a spus că se ia de la manichiură, pedichiură, operaţii, sânge, sex”, a declarat soţul artistei.

Prima soţie lui Florin Salam a murit de aceeaşi boală

Fănica, prima soţie a lui Florin Salam, s-a stins din viaţă în 2009, în duminica de Florii. Femeia de doar 27 de ani suferea de ciroză hepatică şi viaţa ei atârna de un fir de aţă. Singura şansă a Fănicăi era un transplant de ficat, însă medicii nu au reuşit să găsească la timp un donator compatibil.

Numele ei se afla pe lista de aşteptare pentru transplant la Institutul Fundeni. Chiar şi dacă ar fi găsit un donator, şansele ei erau minime, pentru că ciroza măcinase, în timp, organismul femeii, care ajunsese cu imunitatea către zero.

Virusul hepatitic C (VHC) este unul dintre cele mai periculoase virusuri hepatitice și determină una dintre cele mai grave boli hepatice. Principala caracteristică a hepatitei acute C este tendința de a evolua către hepatită cronică, acest lucru întâmplându-se la aproximativ 80% din formele de hepatită virală C acută, în lipsa simptomelor.

Ce este hepatita C?

Hepatita virală C este rezultatul unei infecții cu virusul hepatitic C (VHC) care determină inflamația și lezarea ficatului. VHC este transmis atunci când sângele unei persoane infectate intră în corpul altei persoane. Spre diferență de hepatitele virale A și B, nu există vaccin preventiv împotriva hepatitei virale C.

Când VHC intră în fluxul sangvin, acesta își găsește drumul către celulele hepatice în interiorul cărora se multiplică. Atunci când infecția devine importantă se declanșează sistemul imunitar care începe să lupte împotriva virusului.

La unele persoane, sistemul imunitar chiar reusește să lupte și să controleze virusul. Infecția cu virus hepatitic C poate intra în categoria de infecție “acută” (până la 6 luni de la infecția inițială) sau “cronică” (peste 6 luni de la infecția inițială). Majoritatea celor care contactează VHC (aproximativ 80%), vor dezvolta o infecție cronică.

Hepatita virală C este rezultatul unei infecții cu virusul hepatitic C (VHC) care determină inflamația și lezarea ficatului.

VHC este transmis atunci când sângele unei persoane infectate intră în corpul altei persoane. Spre diferență de hepatitele virale A și B, nu există vaccin preventiv împotriva hepatitei virale C. Când VHC intră în fluxul sangvin, acesta își găsește drumul către celulele hepatice în interiorul cărora se multiplică.

Atunci când infecția devine importantă se declanșează sistemul imunitar care începe să lupte împotriva virusului. La unele persoane, sistemul imunitar chiar reusește să lupte și să controleze virusul. Infecția cu virus hepatitic C poate intra în categoria de infecție “acută” (până la 6 luni de la infecția inițială) sau “cronică” (peste 6 luni de la infecția inițială). Majoritatea celor care contactează VHC (aproximativ 80%), vor dezvolta o infecție cronică.

Simptomele infectării cu virusul hepatitic C

Majoritatea persoanelor cu hepatită virală C, chiar și cei care sunt infectați de multă vreme, nu prezintă semne sau simptome. În cazul în care acestea se manifestă, includ:

stare de oboseală accentuată
dureri musculare și articulare
senzație de mâncărime a pielii
urină de culoare închisă/materii fecale de culoare deschisă
îngălbenirea pielii și a ochilor

Infecția cu virus hepatitic C

În faza cronică, inflamația ficatului se permanentizează (cronicizează) și netratată evoluează către insuficiență hepatică, ciroză hepatică sau chiar cancer hepatic. Cu cât cantitatea de VHB din organism este mai mare, cu atât riscul de evoluție către ciroză hepatică sau cancer hepatic este mai mare, iar procentul celor care vor deceda de ciroză hepatică sau cancer hepatic în acest caz este cuprins între 15 – 20%.

Riscul de cronicizare a infecției depinde în mare măsură și de vârsta la care a fost contactată infecția. Cel mai mare risc de cronicizare îl prezintă nou-născuții infectați la naștere și copiii cu vârste de până la 5 ani. ze grav ficatul ducând la apariția cirozei hepatice. Semnele și simptomele în acest caz pot fi:

înroșirea feței palmelor
apariția pe pielea de la nivelul pieptului, umerilor și feței a unor formațiuni roșii asemănătoare unor steluțe
umflarea abdomenului, a picioarelor și a tălpilor
reducerea masei musculare
sângerări de la nivelul venelor din tractul digestiv (sângerări variceale)
afectarea creierului și a sistemului nervos (numită și encefalopatie) ce poate determina apariția stărilor de confuzie, a tulburărilor de memorie și a afectării capacității de concentrare. Hepatita virală C este asociată și cu prezența cancerului hepatic. Ca și în cazul hepatitei virale B, majoritatea celor diagnosticați cu cancer hepatic prezintă și ciroză hepatică. Câteva studii de evoluție naturală a hepatitei virale C au arătat că, în medie, durata de timp dintre expunerea la virusul hepatitic C și momentul apariției cancerului hepatic este de aproximativ 28 ani. Circa 3% dintre pacienții cu ciroză determinată de infecția cu virus hepatitic C vor evolua către apariția cancerului hepatic.
Factorii de risc care predispun la apariția cancerului hepatic la pacienții infectați cu virusul hepatitic C sunt, după cum urmează:
ciroza hepatică
vârsta înaintată
valoarea crescută a nivelului alfa feto-proteinei (o proteina tumorală)
alcoolismul cronic
co-infecția cu virus hepatitic B sau cu HIV
Diferențele dintre hepatita virală C și celelalte hepatite virale
Transmisă în mod principal prin sânge
Datorată unui virus hepatitic mutant ce generează 6 genotipuri majore

Dificil de detectat și eliminat de către sistemul imunitar, ceea ce generează infecție cronică, ciroză hepatică și cancer hepatic.

Evoluează cu dezvoltarea rezitenței la antivirale și răspunsuri terapeutice diferite la tratamente antivirale.
Nu este disponibil un vaccin împotriva acesteia
Este o boală vindecabilă
Genotipurile virusului hepatitic C
Ce tipuri de virus hepatitic C au fost descoperite? Virusul hepatitic C a fost descoperit prima dată în anul 1989. De atunci, cercetătorii au descoperit în diferite părți ale lumii 6 tipuri diferite de VHC, numite genotipuri (GT), , unele fiind mai des întâlnite în anumite arii geografice

GT1, cu subdiviziunile 1a și 1b, este cel mai comun genotip din lume, cea mai mare prevalență a GT1a fiind înregistrată în SUA iar cea mai mare prevalență a GT1b în Europa
GT2: genotip predominant în Africa de Vest, dar se găsește peste tot în lume
GT3: endemic în Asia de Sud-Est și distribuit variabil în diferite țări
GT4: Orientul Mijlociu, Egipt și Africa Centrală
GT5: aproape în exclusivitate în Africa de Sud
GT6: în Asia

Modalități de transmitere

VHC este transmis în primul rând prin contactul cu sânge sau produse de sânge infectat.

Cristiana

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

%d blogeri au apreciat: