Mare atentie daca primiti acest contract la factura de curent. Ce trebuie sa faceti

La ultimele facturi de curent, Electrica Furnizare SA a anexat un contract-tip pentru prelungirea intelegerii contractuale. Orice client trebuie sa completeze acel contract si la il returneze in maximum 30 de zile de la data in care l-a primit.

Nu se precizeaza insa nicaieri ce se intampla in cazul in care acest termen este depasit, nu se precizeaza tarifele, intervalul orar in care sunt practicate aceste tarife, abonamentele dar si alte detalii privind drepturile si obligatile si astfel clientii pot semna si prelungi contractul fara sa stie cat au de platit ulterior.

Reprezentantii Oficiului pentru Protectia Consumatorului sustin ca aceste practici nu sunt legale, deoarece contractul anexat la factura nu prezinta date concrete si astfel consumatorul nu este corect informat.

Astfel de contracte au primit clientii companiei Electrica Furnizare SA din intrega tara. Iata ce scrie in acest contract anexat la factura de luna trecuta:

„Va anexam alaturat contractul de furnizare a energiei electrice emis pentru locul d-voastra de consum in temeiul contractului-cadru de furnizare a energiei electrice aprobat prin Ordinul ANRE nr 88/2015. Prezentul contract inlocuieste contractul de furnizare a energiei electrice incheiat cu societatea noastra in temeiul contractului-cadru de furnizare a energiei electrice aprobat prin Decizia ANRE nr 57/1999. Va rugam ca in 30 de zile de la primire sa ne returnati un exemplar al contractului semnat de dumneavoastra. Costul serviciilor postale privind returnarea plicului cu contractul anexat, va fi suportat de Electrica Furnizare.”

Vine POTOPUL. Anunt-SOC de la METEO: FURTUNI si PLOI violente. Ce ne asteapta in urmatoarele ore. FITI PREGATITI

In intervalul 12 iulie, ora 12 – 13 iulie, ora 23, vor fi perioade in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata. Vor fi averse torentiale, frecvente descarcari electrice, vijelii si grindina, iar cantitatile de apa vor depasi local 20 l/mp si izolat 35…45 l/mp.

Astfel de manifestari se vor semnala miercuri, 12 iulie, indeosebi in nordul, estul si centrul tarii, precum si in zona montana, iar in noaptea de miercuri spre joi (12/13 iulie) mai ales in regiunile vestice.

Pe parcursul zilei de joi, 13 iulie, instabilitatea atmosferica va fi mai accentuata in nordul, centrul si estul teritoriului.

In dupa-amiaza zilei de miercuri, 12 iulie, local in Muntenia, Oltenia si Dobrogea disconfortul termic va fi ridicat – indicele temperatura-umezeala (ITU) se va situa in jurul pragului critic de 80 de unitati, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 33 si 35 de grade, izolat mai ridicate in Lunca Dunarii.

Una dintre temele de mare interes a fost tendinţa vremii până la finalul verii. Pentru ultimele luni de primăvară şi pentru începutul anotimpului cald, am putea spune că veştile sunt destul de bune în privinţa temperaturilor. Acestea îşi vor urma cursul obişnuit în cea mai mare parte a ţării.

În schimb, în iulie şi în august, va fi mai cald decât este normal în special în regiunile sudice, sud-estice şi local în cele vestice.

În ceea ce priveşte ploile, acestea vor fi mai frecvente şi mai consistente în vestul, centrul şi nordul ţării tot până spre mijlocul verii. De altfel, perioada mai – iunie este cea mai ploioasă din an în ţara noastră.

Apoi, în iulie şi în august, specialiştii anunţă că seceta se va instala pe suprafeţe tot mai extinse, iar cele mai mari probleme vor fi în sud şi sud-est.

Printre alte teme analizate a fost şi cea a încălzirii climei, tendinţă observată şi în evoluţia temperaturilor medii din România. Practic, în perioada 1901 – 2016, ultimii 16 ani au fost cei mai călduroşi la noi în ţară, cu excepţia anului 1994.

În luna iulie, temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normalul perioadei în sud-estul şi local în sudul şi estul ţării, iar în rest vor fi valori termince apropiate de media climatologică. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei: între 15 și 23 de grade.

În Banat, temperatura medie va fi de 18-21 de grade Celsius, în Crişana 18-20 de grade Celsius, Maramureş 17-19 grade Celsius, Transilvania 15-19 grade Celsius, Oltenia 16-22 de grade Celsius, Muntenia 17-22 de grade Celsius, iar Dobrogea 20-21 de grade Celsius.

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului: Moldova – până la 112 litri/metrul pătrat, Muntenia și Maramureș – până la 102 litri/metrul pătrat, respectiv în Transilvania și Oltenia – până la 100 litri/metrul pătrat.

În luna august, temperatura aerului se va situa peste medie în sud-est şi local în sud şi vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de normal (19,7 grade Celsius).

Temperaturile medii fi de până la 23 de grade Celsius în Moldova, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. În Crişana temperatura medie va fi 19-21 de grade Celsius, în Maramureş 18-20, iar în Transilvania 16-20 de grade Celsius.

Cantităţile totale de precipitaţii se vor menţine deificitare în cea mai mare parte a teritoriului, exceptând regiunile nordice, unde se vor apropia de norma multianuală (64,7 litri/metrul pătrat). În zonele Transilvaniei și Munteniei, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 90 — 95 litri/metrul pătrat. Pe de altă parte, în Dobrogea estimările variază între 28 și 40 de litri/metrul pătrat.

„Am 19 ani și am făcut o descoperire oribilă despre mama mea. Nu-mi vine să mă mai duc seara acasă. Ea și-a dat seama că eu știu și…

„Am 19 ani și am făcut o descoperire oribilă despre mama mea. Nu-mi vine să mă mai duc seara acasă. Ea și-a dat seama că eu știu și dacă îi spun tatălui meu se prăbușește totul…” Cumplit ce a pățit tânăra și ce i-a făcut chiar mama ei când și-a dat seama că s-a aflat cel mai bine păzit secret.

Am 19 ani și am descoperit, recent, că mama îl înșală pe tata. Ea și-a dat seama că eu știu și mi-a zis să nu-i spun nimic, să fie secretul nostru, și că domnul acela este foarte drăguț și o respectă. Ceea ce mi se pare ciudat, pentru că tata se poartă foarte frumos cu mama și nu au existat scandaluri în casă.

Nu știu ce să fac. Dacă tac din gură și mă prefac că nu știu nimic, simt că-mi bat joc de tata și n-aș suporta să-l văd în continuare atât de naiv. Pe de altă parte, dacă îi spun, o trădez pe mama și risc să le fac praf căsnicia. Ce pot să fac în această situație? Mi se pare oribil ce se întâmplă și nici nu-mi vine să mă mai duc seara acasă.

Draga mea,
Situația în care te afli poate fi privită din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, nevoia de adevăr și de dreptate te împinge să-i spui tatălui ce se petrece. Pe de altă parte, înțelegi că această alegere poate avea consecințe dureroase pentru toată lumea, în sensul că părinții tăi ar putea divorța.

Acest lucru poate fi neplăcut pentru tine, dar poate că lor le-ar face bine – mai știi? Totuși, nu ai de unde să știi care este situația reală în relația dintre părinții tăi. În momentul de față, tatăl tău pare defavorizat, cu soția care îl înșală. Dar dacă există un motiv pentru care să merite asta? Dacă, spre exemplu, și tatăl tău a înșelat-o pe mama ta la un moment dat iar ea a trecut cu vederea, să zicem că de dragul tău?

Sau poate că mama ta nu e fericită în această relație, dar alege să rămână în ea… tot de dragul tău? Tu nu știi toate datele problemei, mai bine nu te bagi între ei. Lasă-i să-și rezolve singuri problemele, așa cum nici ție, când vei avea o relație cu un bărbat, n-o să-ți placă să intervină părinții așa cum consideră ei că ”este drept”. N-ai vrea să poți iubi, părăsi, ierta și suferi liberă, fără să se bage alții în treaba ta?

Tu ai deja o vârstă la care începi să te gândești să-ți faci propriul tău rost și să nu mai depinzi de ei. Mai bine lași lucrurile să se desfășoare în ritmul lor și în timp le vei înțelege mai bine.

Anamaria

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.