Anamaria Vasile

Mituri comune despre Evul Mediu

Perioada Evului mediu este plină de mituri istorice. Mulți dintre istorici dau vina pe mișcarea Renascentistă care învăța oamenii să privească trecutul cu dezgust.

Arhitectura gotică din Evul Mediu a fost abandonată la începutul Erei Moderne și înlocuită de clasicism. Cu alte cuvinte, tot ce ținea de Evul Mediu era văzut ca vulgar, fără gust și de modă veche.

Acestea sunt câteva dintre cele mai comune mituri din perioada Evului Mediu:

1. Toată lumea mirosea foarte urât – de fapt, băile și saunele publice erau foarte comune în această perioadă, oferind oamenilor posibilitatea de a socializa și de a se împrospăta. Spre exemplu, în orașul Bath, din Anglia, veneau oameni din toate părțile țării pentru a profita de vremea frumoasă din perioada primăverii și pentru a se curăța.

În ceea ce privește manierele, englezii se spălau mereu pe mâini înainte să mănânce, oamenii bogați făceau băi calde, în timp ce clasa inferioară făcea dușuri rapide.

Era foarte important să miroși frumos pentru că mirosurile neplăcute erau asociate cu păcatul, așa că oamenii din Evul Mediu făceau tot posibilul să rămână curați.

2. Femeile din această perioadă nu aveau niciun drept – femeile puteau moșteni, cumpăra și vinde proprietăți.

Mai mult, acestea puteau întreține afaceri în toată regula și aveau multe drepturi legale (multe dintre aceste drepturi au dispărut la începutul perioadei moderne). Ideea că acestea erau scalvii soților lor este complet falsă.

Dacă un tată deținea un magazin, atunci fiicele lui erau, cu certitudine, cele care îl ajutau sau cele care preluau afacerea familiei și o conduceau așa cum credeau de cuviință, iar aceste situații nu au mai fost acceptate în perioada care a succedat.

Majoritatea tavernelor din Evul Mediu erau deținute de femei.

3. Centurile de castitate – este simplu, dacă nu voiai ca fiica ta să producă moștenitori mai devreme decât era cazul, sau dacă nu voiai ca soția să te înșele, foloseai o centură de castitate. Totuși, acestea nu au fost introduse în Evul Mediu, ci în perioada Renașterii!