Anamaria Vasile

Musetelul – efecte adverse și contraindicații

Despre mușețel și despre calitățile sale foarte benefice se cunoc informații încă din Antichitate.

Este o regulă general valabilă: mușețelul este o plantă cu foarte multe beneficii pentru organismul nostru și fără contraindicații.

Doar că aproape nimeni nu știe despre faptul că în anumite situații mușețelul chiar poate să fie o plantă dăunătoare.

Oricine știe că ceaiul de mușețel este un antibiotic foarte bun și un dezinfectant la fel de eficient.

În plus, mușețelul este potrivit în cazul tratării răcelilor, a gripelor și nu numai. Nu pot fi ignorate nici calitățile sale antiinflamatoare, analgezice. În cazul dereglărilor de stomac este de preferat în locul pastilelor.

Dar din moment ce alegi să îl folosești pentru o perioadă mai lungă de timp, riști să îți dereglezi flora intestinală.

Același lucru ți se întâmplă și din cauza utilizării excesive a antibioticelor de sinteză. Se cunosc inclusiv cazuri în care mușețelul a provocat alergii destul de puternice.

Pare ieșit din comun, dar aceste reacții se întâmplă doar din cauza faptului că este combinat mușețelul cu plante din aceeași categorie cu acesta:rugina, pelinul, marraretele și nu numai.

Mușețelul conține o substanță foarte toxică, cumarina, care poate să coaguleze sângele. Așa că cel mai potrivit este să nu folosești mușețelul în combinație cu aspirina și cu alte substanțe care au capacitatea de a coagula sângele.

Dacă nu vei respecta acest principiu important vei simți de cele mai multe ori, în primul rând moleșeală. În unele cazuri mai rare, mușețelul poate să provoace chiar vomă sau balonare.

În special femeile care sunt însărcinate trebuie să evite mai ales tinctura de mușețel și uleiurile făcute din această plantă.

La utilizarea mușețelului trebuie să fie foarte atenți și cei care suferă de tensiune prea mare. În cazul în care se va face exces de foarte mult mușețel în diferite forme cei bolnavi pot să sufere de sângerări nazale și nu numai.

Și mai ales, efectul scontat poate să fie invers: tensiunea să nu scadă, ci să se mărească.

Trebuie evitată și combinarea mușețelului cu alcoolul și cu alte substanțe din această categorie.

De asemenea și cei care suferă de micoze, sau de ciupercă trebuie să renunțe la consumul de mușețel sub formă de ceai pentru că acesta pe lângă faptul că va trata anumite afecțiuni, poate să facă micoza să recidiveze.

Toate aceste lucruri nu înseamnă însă că mușețelul trebuie scos în totalitate din ultilizare. Acesta mai rămâne un produs foarte important în cazul ameliorării anxietății, a situațiilor stresante.