Anamaria Vasile

Omul ăsta are 100 de ani, a cerșit toată viața, dar nu a cheltuit niciun leu. Ce a făcut cu banii l-a făcut celebru, povestea lui e unică în lume

Omul din imagini este cunoscut tuturor din localitate drept Bunicul Dobri, el a trăit 100 de ani și a avut o inimă mare cât cerul. Acest bunic special călătorește zilnic 25 de kilometri din satul lui natal până în capitala Sofia, locul unde cerșește mereu.

Timp de o viață întreagă a CERȘIT adunând în jur de 50.000 de euro, dar acest om nu a folosit niciun ban pentru el!

În anul 2000 acest om minunat a lăsat moștenire bisericii toată averea lui, tocmai de aceea a și fost alungat de acasă. Dar el nu a renunțat și și-a continuat misiunea: a început să colecteze fonduri pentru restaurarea bisericilor. El este responsabil pentru renovarea a 4 biserici!

Pe lângă acest lucru bătrânul achită regulat facturile diferitelor orfelinate, la venerabila vârstă de 102 ani. Am putea spune de fapt că îi ajută pe oameni să se ajute între ei.

Bunicul Dobri încă trăiește, dacă vă întrebați cum ar trebui să arate un sfânt în ziua de astăzi, în imaginile acestea aveți răspunsul.

PE ACEEASI TEMA: Călugărul – medic care oferă consultații gratuite la Mănăstire! Pun pariu că nu o să distribuie nimeni…

La 99 de ani, Romania are nevoie de sanatate pe strazi, in case si-n spitale. Un calugar – medic incearca sa ajute cum poate. Trei zile pe saptamana este voluntar al Spitalului Municipal de Urgenta din Bucuresti si asistent universitar pentru studentii medicinisti. Ca sa fie mereu aproape de oameni, si-a amenajat cabinetul medical la manastirea Turnu, de langa Ploiesti, si ofera consultatii medicale gratuite oricarui bolnav care-i trece pragul.

De opt ani, calugarul Pavel isi amesteca pasii cu cei ai navetistilor care coboara din personalul de Ploiesti. Cu reverenda si barba, pare un pustnic coborat printre profani. in viata monahala tamaduiste suflete. in cea civila, trupuri. Este medicul – calugar Pavel Minca, de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Si lucreaza fara salariu, trei zile din sapte.

-Luni, marti si miercuri. Adica trei zile pe saptamana.
-si acum mergeti direct la spital?
-Da, da…
-si de la spital?
-De la spital, inapoi acasa.
Acasa e, de fapt, manastirea Turnu, din Prahova. I-a trecut pragul la 19 ani. A parcurs treptele ascezei, a primit „vesmantul mare” si a devenit parintele Pavel. intr-o zi a mers sa ia „cuvant de folos”, cum e rostul vietii ascetice. si-ntreaga filosofie i s-a schimbat.

Parintele Pavel: M-am indreptat spre medicina la indrumarea parintelui Iustin Parvu. M-a indrumat catre medicina dupa ce am terminat facultatea de teologie. La Spitalul Universitar am ajuns dupa terminarea facultatii de medicina, in cadrul rezidentiatului. Rezidentiatul in specialitatea de medicina interna l-am facut pe sectia de Medicina Interna si Nefrologie de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Acum studiaza pentru doctorat. si dincolo de pacienti si de saloane, le explica studentilor tainele semiologiei, din postura de asistent universitar.

Dupa program, face cale intoarsa acasa, la manastire. Laolalta cu fratii din chilii si cu parintele staret a renovat o casa veche si-a transformat-o in cabinet de medicina interna. Un loc unde banii n-au pret si orice bolnav, indiferent de rangul social, religie sau etnie, este consultat gratuit.

Cabinetul manastirii Turnu are si ecograf. Parintele Pavel: Toate consultatiile si investigatiile la acest cabinet sunt gratuite. Nu necesita nici bilet de trimitere, nici buletin, nici carnet de sanatate. Pur si simplu, cine doreste sa fie consultat se adreseaza cu un telefon in prealabil pentru a fi programat.

Calugarul Pavel a cumparat ecograful cu banii stransi in perioada rezidentiatului si un imprumut bancar pentru care inca plateste rate. L-a imprumutat si Spitalului Universitar, o vreme. Acum il foloseste pentru pacientii ajunsi la cabinetul manastirii. Ca medic, se loveste de lipsuri. Dar refuza sa accepte ideea ca sistemul sanitar este in pragul comei.

Parintele Pavel: in Romania sunt inca medici buni. Sunt inca oameni care doresc ca acest sistem sa functioneze. si cred ca trebuie sa-i lasam pe oamenii capabili si oamenii care doresc sa faca ceva sa se ocupe de acest sistem de sanatate. si trebuie sa le acordam incredere. Sa nu le punem bete in roate. Parintele Pavel viseaza acum sa amenajeze si un cabinet de pediatrie.

Comentează