Anamaria Vasile

Pe bună dreptate se zice că aparentele înșeală

„Concluziile trase după aparenţe sunt adesea greşite”, aşa cum şi scriitorul grecAesop ne avertizează. Acesta este deja un lucru comun în era în care trăim, dinmoment ce atât de mult efort se depune în lume doar pentru a face lucrurile să pară ceea ce nu sunt de fapt.

Este cazul minciunilor perpetuate de cei din domeniulmarketing-ului. Din păcate, acest fenomen al aparenţelor nu se rezumă doar la produse ce sunt cumult sub calitatea stipulată pe ambalaj, ci apare şi in cazul oamenilor. De foarte multe ori ne concentrăm mai mult pe a ne imbunătăţi imagine şi nu pe a neimbunătăţi pe noi înşine.

Întrebarea fundamendală care se pune este “Ce ne dorimmai mult, să părem a fi mai buni sau să devenim cu adevărat mai buni? Problema se extinde şi la felul cum îi judecăm pe alţii.

Foarte des ajungem la concluzii greşite după ce ne-am folosit judecata. Un exemplu ilustrativ este cazul acelui copil considerat prost de către colegi şi profesori când de fapt acel copil arecapacităţi remarcabile dar este sărac şi îi este prea foame ca să se poată concentrala tablă.

Exemple sunt foarte multe, dar ideea centrală este că de multe ori ajungemla concluzii greşite datorită unor sentimente de moment sau unor experienţe din trecut.

Este bine cunoscut faptul că înainte ca o informaţie să ajungă să fie analizată demintea noastră , ea trece prima dată printr-un “filtru” compus din percepţii, presupuneri, experienţe din trecut şi sentimente de moment. De exemplu, hormoniisau nivelul zahărului din sânge pot influenţa foarte mult felul în care percepem oanumită situaţie.

În opinia mea trebuie să ne abţinem de la a judeca o persoană sau o situaţie până cenu facem o analiză din mai multe puncte de vedere.

Desigur, nici acest control strict al concluziilor nu trebuie să fie dus la extrem pentru că deşi trebuie să evitămsă judecăm pe alţii, trebuie de asemenea să fim destul de atenţi incât să nu ne lăsămlăsăm păcăliţi de către alţii. Sunt convins că pentru a duce o viaţă fericită trebuie păstrat un echilibru între acestea două.