Povestea fotografiei care a emoţionat internetul a fost dezvăluită

Pe 24 februarie, fotojurnalista palestiniană  Nadia Abu Shaban a publicat pe contul său de Twitter fotografia unei micuţe din Siria, cu braţele ridicate, cu aerul speriat şi totdată resemnat, însoţită de o explicaţie foto: „Un fotograf a realizat această fotografie cu un copil sirian care crezând că obiectivul foto este o armă, s-a predat”. Nimeni nu ştie exact în ce împrejurări a fost realizată fotografia Facebook, dar ea a fost distribuită de zeci de mii de ori pe reţelele de socializare provocând o vie emoţie.

Rapid au apărut reacţiile: este teribil, atât de trist, ce ruşine pentru umanitate. Totodată au existat şi voci care au pus la îndoială veridicitatea fotografiei. Imaginea a fost preluată şi pe Reddit.  În urma acestui val uriaş de interes, jurnaliştii de la BBC au vrut să afle povestea fotografiei. În câteva ore, media britanică a reuşit să dea de urma lui Osman Sagirli, fotograful care a surprins cel mai trist chip din lume.

Fotojurnalistul turc, specializat în dezastre şi războaie în zonele de conflict, de mai bine de 25 de ani, a explicat că fetiţa are 4 ani, că se numeşte Hudea, şi că a întâlnit-o la finele lui 2014 într-o tabără de refugiaţi, situată la 10 km de frontiera turcă. Ulterior, în luna ianuarie, avea să publice imaginea în cotidianul Turkiye Gazetesi.

Sagirli avea să declare pentru BBC că a folosit un teleobiectiv şi că atunci când l-a văzut, fetiţa a crezut că este o armă. „După ce am realizat fotografia am realizat că ea era pietrificată pentru că îşi strânsese buzele şi avea mânuţele în aer. De obicei, copiii îşi acoperă chipul sau zâmbesc atunci când văd obiectivul foto”, a povestit fotojurnalistul.

Se ştie că ei sunt refugiaţi, dar este nevoie să le înţelegem suferinţa atât a copiilor cât şi a adulţilor. Datorită inocenţei, copiii îşi dezvăluie mai uşor sentimentele, a mai spus jurnalistul turc.

1 comment

  • Se cauta operatori online din toate localitatile tarii pentru promovare proiect de anvergură natională care vizează piata mondială a cărtilor în format digital,ca si piata natională a cărtilor în format tipărit. Aveţi şansa de a începe ceva nou, ceva ce sigur NU veţi mai întâlni în altă parte . Se asigura training gratuit sub forma unor lectii pe e –mail . Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal de commission. Se cere seriozitate, vointa,rabdare,tenacitate. Cand doresti cu cea mai mare seriozitate detalii, cere informatii la adresa de email: simon_ anuta@yahoo.com

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.