Anamaria Vasile

Povești amuzante legate de originea invențiilor

Cei mai mulți inventatori se chinuie timp de săptămâni, luni sau ani întregi să îți perfecționeze produsul (Thomas Edison a încercat mii de filamente diferite până să ajungă la ideea combinației de tungsten). Totuși, se poate întâmpla ca geniul să te lovească din întâmplare pură. Acest articol este dedicat acestor oameni de știință, bucătari sau oameni normali care au reușit să ne ofere ceva măreț – printr-un accident întâmplător:

1. Cuptorul cu microunde – în 1932, un bărbat pe nume Percy Spencer a reușit să devină unul dintre cei trei oameni responsabili cu electricitatea într-o fabrică de hârtie, deși nu a avut niciun studiu în inginerie electrică și nici nu a fost învățat de nimeni. Mai mult, acesta nici nu a terminat școala generală. Datorită talentului și muncii depuse, acesta a învățat singur trigonometrie, calcule, chimie, fizică și metalurgie, printre alte multe materii.

Apoi a câștigat un constract cu Guvernul pentru a produce echipament de luptă radar pentru cel de-al Doilea Război Mondial. Într-o zi, în timp ce Spener voia să construiască un magnetron pentru radarele sale, stătea în fața unui set radar atunci când a observat că batonul de ciocolată din buzunarul său s-a topit. După mai multe investigații, acesta a dezvoltat o cutie uriașă care funcționa cu radiații electromagnetice asupra produselor alimentare pentru a le încălzi. Și în ziua de azi folosim astfel de cutii, bineînțeles mult mai mici și mai performante.

2. Chipsurile – bucătarul George Crum lucra la un restaurant numit Moons Lake House, New York, atunci când s-a săturat de pretențiile unui client. Acesta se plângea atât de mult și tot trimitea cartofii prăjiți înapoi, spunând că nu sunt destul de crocanți. Asta l-a făcut pe Crum să îți piardă cumpătul. Pentru a-și enerva și mai tare clientul, a decis să facă totul la cel mai înalt nivel de ironie: a tăiat cartofii cât de subțire a putut, i-a prăjit în ulei încins și apoi i-a presărat cu sare.
Totuși, clientul nu a avut deloc reacția așteptată: era foarte mulțumit de produsul final. I-au plăcut cartofii și au devenit, de atunci, foarte populari. Morala poveștii este că răzbunarea nu îți va aduce nimic mai mult decât un chips de cartof delicios!

3. Camera digitală – Steve Sasson era cel mai nou angajat al laboratorului de cercetrae Kodak, atunci când șeful său l-a rugat să investigheze un nou senzor numit CCD (Charged Coupled Device). Totul se întâmpla în anul 1974 și toată conversația a durat mai puțin de 20 de secunde: șeful său i-a spus că acest proiect este cel mai puțin important la acel moment. Un an mai târziu, echipat cu un prototip pentru camere fără film , de mărimea unui mic prăjitor de filme, Sasson i-a făcut o poză unei colege, pe nume Joy, care mergea pe hol. Tehnologia nu a fost inventată de Sasson, dar el a fost cel care a găsit metoda de a decoda și menține date într-un magazin permanent de la un CCD și un program care convertea informațiile într-o poză reconoșcibilă care putea fi expusă pe ecrane.