Anamaria Vasile

Produse alimentare modificate genetic

Organismele modificate genetic sunt un subiect extrem de popular în întreaga lumea în acest moment, multe națiuni din Europa refuză produse din Statele Unite, iar trendul continuă și în Africa. Mulți oameni sunt împotriva acestui proces, deși mai mulți oameni nu înțeleg ce implică exact acesta. Practic, procesul implică organisme care au fost modificate într-un laborator pentru a introduce ADN de la alt organism.

Procesul este folosit pentru a crea pesticide pentru plante sau soluții care să reziste unui parazit comun. În timp ce acest gen de produse au fost printre noi de foarte mult timp, sunt încă persoane care nu știu că le consumă, de aici reieșind eforturile guvernului de a introduce etichete speciale obligatorii care să avertizeze astfel de situații.
Iată care sunt cele mai cunoscute dintre acestea:

1. Mierea – este greu să ne imaginăm că mierea a fost modificată genetic din moment ce produsul este rezultatul muncilor albinelor. Totuși, albinele trebuie să își procure polenul din altă parte, iar polenul din Statele Unite, de exemplu, este adunat și de la plantele modificate alături de cele naturale. Cel mai probabil aceste polenizări sunt făcute de la porumb, care are deja o mare problemă cu polenul și contaminarea.

Albinele din toată lumea își colectează polenul din culturi agricole diferite și a devenit foarte greu pentru fermieri să asigure că produsul lor nu este modificat. În afara consumului de miere în sine, mierea își face loc în cereale, în batoanele dulci, în produsele de patiserie, în marmelade și gemuri, în fructele uscate, nuci, înghețată și băuturi variate.
Oamenii de știință lucrează să modifice genetic albinele, de asemenea. Acest procedeu este efectuat din mai multe motive, ia albinele modificate încă nu sunt produse pentru a oferi miere, deși probabil că vor fi folosite în curând.

2. Merele – aceste fructe sunt destul de noi în zona produselor modificate. Mulți oameni cred că acestea au fost modificate de-a lungul istoriei, ceea ce a cauzat variația de culori. Totuși, acest mit este total fals. Recent, însă, oamenii au început să experimenteze cu noi feluri de mere, inclusiv cele care nu își schimbă culoarea în maro atunci când a fost tăiat.
3. Căpșunile – aceste fructe nu au existat mereu în istorie! Prima căpșună a fost introdusă undeva în jurul anului 1750 după ce un om de știință a făcut un experiment cu fructe de pădure diferite. Într-un final, a creat căpșuna, dar doar o varianță mică, cele mari pe care le știm astăzi au apărut undeva la mijlocul secolului XIX.

4. Porumbul – acesta a fost domesticit acum sute de ani, dar ceea ce spunem noi astăzi că este porumb a fost modificat de-a lungul timpului – cu cene de la lucruri care nu sunt plante. Porumbul este cultivat în foarte multe zone ale lumii și este modificat, în prezent, în două linii mari: fie prin adăugarea genelor bacteriei Bacillus thuringiensis pentru a crește rezistența acestuia la insectele care îl atacă, sau gene de la Agrobacterium, ceea ce îl face rezistent la alți prădători.

În zilele noastre, porumbul este folosit pentru a face mălai, amidonul de porumb care este folosit în băuturile carbogazoase, pentru dulciuri, dar și pentru consum sub formă fiartă sau coaptă. În anumite state, 92% dintre porumbul consumat este modificat genetic.

5. Laptele – unii fermieri injectează vacile cu un hormon de creștere numit rBGH pentru a crește cantitatea de lapte și ratele producției. Dacă o vacă este expusă acestui hormon proiectat genetic, laptele este considerat modificat genetic, de asemenea, susțin specialiștii. Hormonul a fost acceptat de FDA în 1993, dar nu este acceptat în toate țările, inclusiv în Canada. Persoanele care vor să afle dacă laptele pe care îl consumă este modificat genetic cu acest hormon de creștere, pot verifica eticheta.

6. Somonul – în 2015, somonul a devenit primul animal modificat genetic aprobat de FDA. Somonul a fost modificat în Panama cu intenția de a produce pește care să ajungă la maturitate în jumătate din timpul în care ar fi crescut într-un mediu natural.
7. Zahărul – multe forme de zahăr sunt rezultatul modificărilor gene
tice, cea mai predominantă fiind sfecla și trestia de zahăr. Majoritatea produselor folosesc sfecla de zahăr, iar asta înseamnă că și ele, la rândul lor, sunt modificate genetic.