Anamaria Vasile

Rupere de nori in Romania! Judete sub ape si asta este doar inceputul! Meteorologii trag un semnal de alarma! Ce ne asteapta in urmatoarele ore

Vremea este instabila in toata tara, pana in aceasta seara. si sunt deja probleme in multe zone din tara din cauza furtunilor si a grindinei. intr-o comuna din Alba, sase case au fost distruse de suvoaiele de apa care au adus, de pe versanti, pietre si trunchiuri de copaci. in Gorj, un tir a derapat pe o sosea umeda, iar un avion care plecase din Bucuresti spre Iasi s-a intors din drum din cauza ploii torentiale.

In doar cateva minute, in localitatea Suraia din Vrancea s-a asternut un covor de gheata. In Neamt, un drum national a fost acoperit de viitura, iar circulatia a fost ingreunata.

In Alba, oamenii s-au trezit bombardati in propriile case cu bolovani, pietre si copaci de cativa metri adusi de viitura. O batrana din satul Dobra are acum namol de aproape 80 de centrimetri in casa. Femeia se bucura ca a scapat cu viata. Atunci cand a venit viitura a apucat sa fuga in drum.

Sase case au fost distruse complet de ape.

„O ploaie torentiala ca o rupere de nori, vreo doua ore si a venit paraul asta cu tot ce a fost pe el, cu pietre, cu bolovani,” spune un localnic, potrivit Digi24.
A fost cod galben de ploi in toata Oltenia si chiar cod portocaliu de furtuna in localitati din Gorj, Mehedinti si Valcea. Din cauza ploii, un sofer de tir a pierdut controlul volanului si s-a rasturnat.

Probleme au fost si pe strazile din Targu Jiu, unde canalizarile nu au mai facut fata. La Iasi au fost probeleme pe aeroport. Un avion ce decolase de pe Otopeni a facut cale intoarsa dupa ce pilotii au stabilit ca nu pot ateriza pe o asemenea vreme. Vantul puternic a doborat mai multi copaci sI panouri publicitare iar doua masini au fost avariate.

Cum se va schimba vremea in urmatoarele doua saptamani

Prognoza meteo in perioada 10-23 iulie. Potrivit meteorologilor, sunt asteptate temperaturi de pana la 37 de grade, insotite de ploi cu caracter torential.

BANAT

Intervalul de prognoza va debuta cu o vreme caniculara, cu temperaturi maxime de 35…37 de grade si minime de 20…22 de grade, in medie regionala. In perioada 12-16 iulie valorile termice vor fi in scadere treptata de la medii diurne de 30…32 de grade spre 25…27 de grade la mijlocul lunii iulie, cu aceeasi tendinta la minimele nocturne, de la 17…19 grade spre 12…15 grade. Pentru cea de-a doua saptamana, estimarile indica o tendinta de crestere a temperaturilor de o la zi la alta, vremea redevenind calduroasa, posibil caniculara in ultimele zile ale perioadei de referinta. Perioada cea mai ploioasa va fi intre 15-17 iulie, atunci cand vor fi posibile local si cantitati de apa mai insemnate. Pentru restul timpului, aversele se vor semnala pe spatii mai restranse, putand avea doar izolat caracter torential.

CRISANA

Debutul intervalului de prognoza va fi caracterizat de o vreme caniculara, cu temperaturi maxime de 35…36 de grade si minime de 21…22 de grade, in medie regionala. In perioada 12-16 iulie valorile termice vor fi in scadere treptata de la medii diurne de 29…31 de grade spre 24…26 de grade la mijlocul lunii iulie, cu aceeasi tendinta la valorile nocturne, de la 17…18 grade spre 12…14 grade. Pentru cea de-a doua saptamana, estimarile indica o tendinta de incalzire a vremii de o la zi la alta, aceasta redevenind calduroasa, mai ales in ultimele zile ale perioadei de referinta. Perioada cea mai ploioasa va fi intre 15 si 17 iulie, atunci cand vor fi posibile local si cantitati de apa mai insemnate. Pentru restul timpului, aversele se vor semnala pe spatii mai restranse.

TRANSILVANIA

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme calduroasa, iar in dupa- amiaza de 11 iulie in sud-vestul regiunii va fi canicula; media temperaturilor diurne va fi de 31…34 de grade, iar a celor nocturne de 15…18 grade. Apoi, dupa data de 12 iulie, vremea se va racori apreciabil, astfel ca la mijlocul lunii iulie vor fi medii ale valorilor maxime de 22…24 de grade si ale minimelor de 10…15 grade. Pentru cea de-a doua saptamana, estimarile indica o tendinta de crestere a temperaturilor de o la zi la alta, vremea redevenind local calduroasa. Probabilitatea pentru averse va fi relativ ridicata in cele mai multe dintre zile, incepand din 11 iulie, iar in intervalul 15-17 iulie ploile vor fi mai frecvente si local mai insemnate cantitativ.

MARAMURES

Intervalul de prognoza va debuta cu o vreme calduroasa, cu temperaturi maxime de 32…34 de grade si minime de 16…18 grade, in medie regionala. In perioada 12-16 iulie valorile termice vor fi in scadere treptata pana la medii diurne de 23…25 de grade si nocturne de 10…13 grade. Pentru a doua saptamana, estimarile indica o tendinta de crestere a temperaturilor de o la zi la alta, vremea redevenind local calduroasa. Probabilitatea pentru averse va fi relativ ridicata in cele mai multe dintre zile, incepand din 11 iulie, iar in data de 12 iulie si in intervalul 15-17 iulie ploile vor fi mai frecvente si local mai insemnate cantitativ.

MOLDOVA

Vremea calduroasa va persista in primele zile in special in sudul regiunii; media temperaturilor maxime va fi de 31…34 de grade, iar a celor minime de 16…19 grade. Apoi, dupa data de 13 iulie, vremea se va racori, astfel ca la mijlocul lunii iulie vor fi valori diurne de 22…25 de grade si nocturne de 12…14 grade, mediat pe regiune. Pentru cea de-a doua saptamana, estimarile indica o tendinta de crestere a temperaturilor de o la zi la alta, vremea redevenind local calduroasa. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicata in perioadele 12-13 si 16-18 iulie, cand pe arii restranse vor si cantitati de apa mai insemnate.

DOBROGEA

Vremea calduroasa va persista in primele zile ale intervalului de referinta in mare parte a regiunii, cu exceptia litoralului, in timp ce in vestul regiunii izolat va fi canicula. Media regionala a temperaturilor maxime va fi de 28…30 de grade, iar a celor minime de 18…21 de grade. Apoi, in perioada 14 -17 iulie, vremea se va racori, astfel ca vor fi valori diurne de 25…28 de grade si nocturne de 16…19 grade, in medie. Pentru cea de-a doua saptamana, estimarile indica o tendinta de crestere a temperaturilor de o la zi la alta, vremea redevenind local calduroasa. Probabilitatea mai mare pentru averse va fi in data de 13 iulie si in perioada 16-17 iulie.

MUNTENIA

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme calduroasa, iar in 11 si 12 iulie dupa-amiaza local va fi canicula. Mediat pe regiune, vor fi temperaturi maxime de 32…35 de grade si minime de 16…20 de grade. Apoi, in intervalul 13-17 iulie, vremea se va racori apreciabil, astfel ca sunt anticipate medii ale valorilor diurne de 26…29 de grade si ale celor nocturne de 13…16 grade. Din data de 18 iulie, estimarile indica din nou o tendinta de crestere a temperaturilor, vremea redevenind calduroasa. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicata in jurul datei de 13 iulie si in perioada 16-18 iulie.

OLTENIA

Intervalul de prognoza va debuta cu o vreme calduroasa, local caniculara, cu temperaturi maxime de 34…36 de grade si minime de 18…21 de grade, in medie regionala. In perioada 13-16 iulie valorile termice vor fi in scadere treptata de la medii diurne de 30…32 de grade spre 26…29 de grade, cu aceeasi tendinta la minimele nocturne, ce vor cobori pana la de la 14…17 grade. Pentru cea de-a doua saptamana, estimarile indica o tendinta de crestere a temperaturilor de o la zi la alta, vremea redevenind calduroasa. Probabilitatea pentru averse locale va fi mai ridicata in jurul datei de 13 iulie si in perioada 15-17 iulie.

LA MUNTE

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme calda, cu valori peste cele climatologic specifice; in medie, vor fi temperaturi maxime de 19…24 de grade si minime de 10…16 grade. Apoi, in intervalul 12-17 iulie, vremea se va racori apreciabil, astfel ca sunt anticipate medii ale valorilor diurne de 14…18 grade si ale celor nocturne de 6…10 grade. Din data de 18 iulie, estimarile indica din nou o tendinta de crestere a temperaturilor. Probabilitatea pentru averse va fi ridicata in majoritatea zilelor din perioada de referinta, acestea avand o distributie locala, iar in intervalele 12-13 iulie si 15-17 iulie va ploua pe arii extinse si in cantitati mai insemnate.