Anamaria Vasile

S-a prezentat in fata juriului cu haine vechi, apoi a inceput sa cante

Deja consacratul format al emisiunii „Got talenet” face furori in toate tarile in care se organizeaza emisiunea.

Cum deja ne-am obisnuit pe scena acestei emisiuni vin tot felul de oameni fiecare cu talentul sau si cu povestea lui de viata.

La emisiunea ” Suedia got talent” am avut insa parte de o surpiza dar si de o lectie de viata de la care se pare ca nu doar noi avem ceva de invatam dar si juratii.

Acestia au inceput sa rada la inceput cand au vazut cum a venit imbracat un baiat la preselectii insa ce a urmat i-a lasat pe acestia fara cuvinte.

Jon Henrik Fjällgren este un tanar pentru care cantecele traditionale din zona in care s-a nascut sunt o adevarata pasiune.

Desi acesta a fost adoptat de catre o familie din Suedia nu si-a uitat nicodat locurile natale si cantecele specifie acelei zone.

Dupa ce tanarul a inceput sa cante intrega sala a izbucnit in lacrimi datorita armoniei aparte pe care o avea piesa.

Nici juratii nu au fost mai duri si pe fata lor putand sa se vada lacrimile.

Cu toate că uneori conştientizăm faptul că nu este bine să judecăm, să evaluăm şi să emitem anumite „verdicte” despre comportamentul, atitudinea şi multe alte aspecte ce ţin de cei din jurul nostru, de multe ori cădem în această capcană.

Una este să observăm anumite lucruri cu care putem fi sau nu de acord şi alta este să începem să facem presupuneri, să judecăm după impresiile noastre, fără a şti ce este în inima celui judecat, fără să-i ştim viaţa, problemele, necazurile, dezamăgirile sau durerile.

Dar de ce ne place atât de mult acest obicei „dulce”?

În mod sigur, există multe motive pentru care judecăm, dar printre acestea se numără şi câteva care au o legătură strânsă cu persoana noastră.

În primul rând, este posibil să judecăm o anumită persoană după comportamentul ei pentru că nu am tolera acel comportament sau atitudine la noi înşine.

În al doilea rând, este foarte probabil să judecăm un comportament pe care, de altfel, îl avem şi noi.

Şi un al treilea motiv ar putea fi faptul că ne dorim sau invidiem ceea ce sunt sau au cei pe care îi judecăm.

Potrivit explicaţiilor experţilor, majoritatea judecăţilor pe care le facem reprezintă strategii subtile ale egoului de a evita simţăminte incomode sau lipsa autostimei şi a autoacceptării.

Psihologul Tara Brach se foloseşte de următoarea ilustraţie pentru a exemplifica ceea ce înseamnă să judeci.

Imaginează-ţi că te plimbi prin pădure şi vezi un câine mic şi drăguţ care pare foarte prietenos.

Pe măsură ce te apropii, începe să latre şi încearcă să te muşte, moment în care îţi dai seama că nu este chiar atât de prietenos cum credeai.

La un moment dat, începe să bată vântul şi să împrăştie frunzele care îi acopereau picioarele şi vezi că unul dintre ele este prins într-o cursă.

Atunci începe să-ţi fie milă de el şi să-ţi dai seama că agresivitatea lui era pricinuită de durerea pe care o simţea.