Anamaria Vasile

Boala fara leac de care sufera peste 72.000 de romani. Putini dintre noi stiu sa ii recunoasca simptomele

Semnal de alarma tras de Societatea Romana de Neurologie si Asociatia Bolnavilor de Parkinson. Cel putin 72.000 de romani au acesta boala teribila, insa putini dintre noi stiu sa ii recunoasca semnele.

In plus, desi nu are leac, pacientii trebuie sa si plateasca pentru tratament. Pentru sensibilizarea opiniei publice in pasajul de la Universitate au fost instalate niste lalele care tremura.

Instalatia transpune prin lumina intermitenta si vibratie unul dintre semnele bolii Parkinson, un tremur incontrolabil.

Cetatean: „Tremura cand il atingi, simti tremurul. Ajuta foarte mult pentru cei care nu sunt in cauza, sa vada ce inseamna tremurul acela.”

In momentul in care le atingi, lalelele se linistesc. La fel se intampla si in cazul oamenilor.

Pacient: ”Ma sprijineam de un stalp pentru ca nu eram intr-o stare buna si mi s-a spus: ‘vai cat ai baut de dimineata, nu te poti tine pe picioare’, iar eu eram blocat si nu puteam sa ma misc.”

Pe langa boala fara leac, pacientii au si alte neplaceri. In lipsa unui program suta la suta gratuit aceasta doamna da 300 de lei lunar pe medicamente dintr-o pensie de 800.

Pacienta: ”Sunt momente cand nu mai pot sa merg pentru ca se blocheaza piciorul si trebuie sa ma asez oriunde sunt.”

Boala se declanseaza in general intre 50 si 70 de ani, insa o persoana din 20 primeste acest diagnostic si in jurul varstei de 40 de ani.

Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru: „Boala aceasta poate sa debuteze si la 20 si ceva de ani, dar asta sunt o minoritate.”

maini tremurande

Medic: ”Exista semnale care pot fi din partea sistemului digestiv, o constipatie, o tulburare de miros, dar diagnosticul de boala Parkinson poti sa il pui cand exista semnele motorii, rigiditate, tremur.”

Oficial in Romania sunt 72.000 de bolnavi de Parkinson, insa numarul real este mult mai mare. La nivel mondial exista intre 7 si 10 milioane de pacienti.

Comentează