Soția s-a trezit și a văzut îngrozită că soțul avea gura acoperită cu o fâșie trasparentă. Când s-a uitat mai bine și și-a dat seama ce și-a făcut bărbatul și de ce, a început să plângă! Un caz unic în lume!

Pentru mulți oameni care lucrează, a dormi în același pat alături de o persoană care sforăie poate fi extrem de enervant, mai ales dacă sforăitul respectiv devine extrem de zgomotos iar cei din jur nu mai pot dormi din această cauză.

Iată ce mărturisește băiatul familiei: „Tatăl meu muncește mult pentru a susține familia. Serviciul lui este greu și îi consumă multă energie.

Când ajunge acasă și se duce la culcare, mereu sforăie. Asta o scoate din sărite pe mama, Nu poate dormi în aceeași cameră cu el dacă sforăie, așa că trebuie să doarmă în sufragerie. Totuși, azi, mama a intrat în dormitor și a văzut ceva șocant. Tata dormea cu gura acoperită de scotch, de bandă adezivă transparentă!

În cele din urmă am aflat că tatăl meu și-a dat seama că sforăitul lui o deranjează pe mama, și el vrea să doarmă în aceeași cameră cu ea. Așa că și-a acoperit gura cu bandă adezivă pentru a nu mai sforăi.

Mama a fost pe cât de surprinsă pe atât de emoționată de gestul tatălui meu. A dezlipit imediat banda adezivă de pe gura lui. Asta înseamnă iubire.”

Cel care a făcut publică toată întâmplarea a fost fiul celor doi, iar părinții lui au câștigat astfel inimile a mii de internauți. Iată că dragostea se poate exprima și în acest fel!

Sforaitul apare atunci cand fluxul de aer inspirat prin gura sau nas in plamani este perturbat in timpul somnului. De obicei cauza este ingustarea sau blocarea cailor aeriene la nivelul nasului, gurii sau gatului.

Ca urmare, tesuturile cailor aeriene vibreaza si se lovesc de partea posterioara a gatului, determinand aparitia unui sunet care poate fi moale, catifelat, inalt, aspru sau ragusit.

Este posibil ca persoanele care sforaie sa nu fie constiente de acest lucru. Uneori partenerul/partenera observa ca persoana cu care dorm sforaie sau doarme cu gura deschisa.

Daca sforaitul devine deranjant pentru persoana care sforaie sau pentru partenerul ei, poate aparea oboseala diurna (oboseala in timpul zilei). In trecut, sforaitul era considerat doar o simpla neplacere pentru partenerul de viata. Recent s-a demonstrat ca persoanele care sforaie pot suferi de sindromul de rezistenta al cailor aeriene superioare (boala in care fluxul de aer inspirat intampina un grad de rezistenta la trecerea prin caile aeriene superioare) si apnee de somn obstructiva, o afectiune serioasa a somnului, in cadrul careia persoana poate inceta sa respire (apnee) in timpul somnului, datorita unui grad de obstructie la nivelul cailor aeriene. De aceea este important ca atunci cand sforaitul devine o rutina sa fie consultat un medic. Sforaitul este o afectiune comuna, aproximativ 25-50% dintre barbati si 25-30% dintre femei sforaie frecvent.

Sforaitul apare atunci cand coloana de aer care patrunde prin gura sau nas in plamani, provoaca vibrarea tesuturilor cailor aeriene. De obicei acest fenomen apare ca urmare o ingustarii sau obstructiei cailor aeriene la nivelul nasului, gurii (cavitatii bucale) sau gatului. In timpul somnului, in inspiratie aerul patrunde prin gura sau nas si trece de palatul moale (partea posterioasa a peretelui superior al cavitatii bucale) pentru a ajunge apoi in plamani.

Partea posterioara a cavitatii bucale, acolo unde limba si partea superioara a gatului se intalnesc cu palatul moale si uvula (prelungire musculo-mucoasa suspendata de marginea posterioara a valului palatin, in fundul cavitatii bucale, cunoscuta si sub denumirea de lueta sau omusor), este colababila. Daca aceasta zona colabeaza suficient, caile aeriene se ingusteaza sau se obstrueaza (blocheaza). Ingustarea sau obstruarea cailor respiratorii perturba traseul fluxului de aer, ceea ce face ca palatul moale si uvula sa vibreze, lovindu-se astfel de partea posterioara a gatului cauzand sforaitul.

Amigdalele si vegetatiile adenoide (cresteri in volum, cronice, ale amigdalelor faringiene, situate in spatele foselor nazale‚ numite popular „polipi”) pot vibra si ele, provocand sforaitul. Cu cat caile aeriene sunt mai ingustate, cu atat tesuturile vibreaza mai tare si sforaitul devine mai zgomotos.

Sforaitul nu apare in afara somnului, deoarece musculatura gatului mentine fixe tesuturile din partea posterioara a gatului. In timpul somnului aceasta musculatura se relaxeaza permitand tesuturilor sa colabeze.

Caile aeriene pot fi ingustate sau blocate in mai multe situatii, printre care se numara:
– hipertrofia tesuturilor (cresterea in volum a tesuturilor) la nivelul nasului, gurii sau gatului; amigdalele crescute in volum sunt o cauza frecventa de sforait la copil;
– blocarea cailor aeriene nazale produce o respiratie dificila; in acest fel sunt afectate tesuturile de la nivelul gatului, care se pot contracta in timpul efortului suplimentar depus in incercarea de a respira si care are ca urmare, ingustarea cailor respiratorii; blocarea cailor aeriene nazale poate fi cauzata de infectiile cailor respiratorii superioare (ca de exemplu raceala), alergii sau polipi nazali;
– septul nazal deviat care perturba fluxul de aer la nivelul nasului;
– pierderea tonusului muscular la nivelul gatului, care permite colabarea tesuturilor; aceasta se poate intampla in cazul lipsei de miscare sau odata cu inaintarea in varsta.
Alti factori care pot contribui la aparitia sforaitului sunt:
– consumul de alcool, care duce la inhibarea unei parti a creierului responsabila de controlul respiratiei; aceasta inhibitie determina o relaxare exagerata a limbii si musculaturii gatului, determinand o obstructie partiala a fluxului de aer;
– obezitatea, prin depunerea de grasime la nivelul gatului ingusteaza caile aeriene;
– medicamentele miorelaxante sau cele care provoaca somnolenta, cum sunt cele administrate in cazul alergiilor, depresiei sau in starile de anxietate.

Cristiana

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

%d blogeri au apreciat: