Anamaria Vasile

Sotul bolnav nu vorbise de 20 de ani, dar intr-o zi a inceput sa scoata niste sunete urate…

Don si Lorraine au fost casatoriti timp de 25 de ani si au devenit cu timpul atat parteneri in viata, cat si in munca, cei doi conduceau impreuna o ferma.

Dupa ce au avut trei copii frumosi impreuna, Don a fost diagnosticat in anul 1995 cu ALS, o boala necrutatoare care, in doar cinci ani, l-a facut incapabil sa mai traiasca fara un ventilator pentru respiratie, de aceea in ultimii 15 ani nu a putut vorbi.

Dar Lorraine nu a renuntat la sotul ei – si-a amintit ca i-a promis sa-i fie alaturi si la bine si la greu, asa ca a devenit asistenta lui medicala, a invatat tot ce trebuia pentru a putea avea grija de el si pentru a face tot ceea ce Don facea in ferma pana atunci. Dar ceea ce o durea cel mai mult pe femeie era faptul ca sotul ei nu mai putea vorbi.

Femeia era hotarata sa gaseasca o cale de a comunica cu el! Asa ca a facut o tabla pe care erau litere, pentru ca Don sa ii indice ce vrea sa spuna, litera cu litera, dar procesul asta dura o vesnicie, daca voia sa spuna o fraza intreaga. Cel care le-a schimbat viata amandurora a fost Mick Ebeling si echipa lui de la Not Impossible Labs, o companie care creeaza solutii pentru persoanele cu dizabilitati.

Ei au inventat un dispozitiv care ii permitea lui Don sa vorbeasca cu ochii, foarte repede, pe acelasi sistem al privirii literelor. Programul simula chiar si o voce! In sfarsit, dupa 15 ani, Don a putut sa-i spuna sotiei sale tot ce gandise in ultimii 15 ani, lucru care a fost incredibil de frumos!

Care a fost primul lucru pe care i l-a spus sotiei sale? Iata:
„Draga mea Lorraine, nu-mi pot imagina viata fara tine. Tu esti cea care a facut ca ultimii 25 de ani din viata mea sa zboare si esti singura care m-a facut sa-mi suport boala in ultimii 15 ani. De-abia astept urmatorii 20 de ani alaturi de tine. Te iubesc”.

CITEȘTE ÎN CONTINUAREA URMĂTORUL ARTICOL

Mamele care nasc prin cezariană nu doar că nu sunt lăudate așa cum merită, ba dimpotrivă, de foarte multe ori sunt blamate pentru modul în care copiii lor au venit pe lume Iată cum sunt de fapt, mamele care nasc prin cezariană:

Trei lucruri neștiute despre femeile care nasc prin cezariană

Mamele care nasc prin cezariană nu doar că nu sunt lăudate așa cum merită, ba dimpotrivă, de foarte multe ori, sunt blamate pentru modul în care copiii lor au venit pe lume. Un fotograf celebru care se axează pe suprinderea în imagini a nașterii, a decis că este momentul să fie recunoscute, așa cum se cuvine și mămicile care nasc prin cezariană, pentru că, așa cum spune însuși fotograful, acestea sunt „frumoase și puternice”.

Despre nașterea prin cezariană deseori se crede că este o intervenție chirurgicală de rutină, însă din contră, această este considerată a fi o intervenție chirurgicală majoră, astfel că, la fel că alte intervenții chirurgicale majore, și cezariana implică o serie de riscuri, atât pentru mamă cât și pentru copil. Mamele care nasc prin cezariană sunt puternice Nu sunt multe mămici care să spună că cezariană este modul în care și-au dorit să nască.

Unele mame care au născut prin cezariană au avut câteva săptămâni se să pregătească psihic pentru această operație, însă majoritatea nu au la dispoziție decât câteva zile, în cel mai bun caz sau chiar ore sau câteva minute. Brusc, tot ce își imaginaseră despre venirea pe lume a copilului lor se schimbă radical iar planul nașterii dispare și nici măcar nu știe cât timp va trece după naștere până își va putea strânge la piept copilul. În cazul nașterii prin cezariană, riscurile nu dispar o data cu venirea pe lume a bebelușului.

Că în cazul oricărei operații și în cazul nașterii prin cezariană, medicii nu pot ști dacă totul a fost în regulă decât după ce trece complet efectul anesteziei. În plus, mai este un detaliu pe care puțini îl cunosc. În timpul operației, mamele care nasc prin cezariană sunt conștiente, nu simt durere datorită anesteziei, însă simt toate mișcările pe care medicul le face în pântec.

Este un sentiment neplăcut, invaziv despre care dacă nu știi dinainte, poate fi chiar traumatizant. Atât din punct de vedere emoțional cât și fizic, mamele care nasc prin cezariană sunt atât de puternice și această de putere nu este nevoie doar în ziua nașterii. Această putere trebuie să o aibă și în săptămânile, lunile și anii care urmează nașterii, timpul în care corpul lor se vindecă.

Momentul în care devenim mame vine la pachet cu o multitudine de cicatrici. O parte din ele sunt emoționale, iar altele fizicie.

Mamele care nasc prin cezariană, adesea, au ambele tipuri de cicatrici. Cu toate acestea, cicatricile lor sunt mărturii puternice ale puterii și curajului de care au dat dovadă atunci când ai adus pe lume copiii.

Astfel că, dragi mămici, purtați-vă cicatricile cu mândrie, nu le ascundeți pentru că nu orice femeie are privilegiul de a fi marcate de o cicatrice care să îi reamintească mereu cât de puternice și minunate sunt.