Anamaria Vasile

Tot ce trebuie să știe șoferii din România despre benzina premium

Firmele care comercializeaza carburanti isi promoveaza produsele premium cu cifra octanica mare, desi soferii trebuie sa bage de seama ce spune producatorul automobilului.

Cifra octanica nu spune nimic despre performante si consum, ci exclusiv despre toleranta benzinei la autoaprindere prin comprimare. Cu alte cuvinte, cu cat cifra octanica este mai mare, cu atat combustibilul va fi mai rezistent la autoaprindere prin comprimare, putand fi astfel folosit in motoare cu un raport de compresie mai mare.

In practica, este important sa citim manualul masinii. Daca acesta spune ca masina trebuie alimentata cu benzina cu cifra octanica mare (Super, Premium, 98, 99, 100), atunci e imperios necesar sa alimentam cu astfel de benzina.

Daca in manualul masinii nu se face nicio recomandare cu privire la cifra octanica a masinii, atunci o benzina cu cifra octanica mai mare nu va aduce niciun beneficiu, decat in conturile companiilor petroliere.Ce se intampla insa cu proprietatile superioare de curatare a motorului pe care le anunta benzinarii pentru sortimentele premium?

Nici aici beneficiile nu sunt evidente. Legislatia stabileste clar parametrii pe care trebuie sa-i indeplineasca combustibilii, astfel ca si benzinele cu cifra octanica normala (95 sau Regular) sunt aditivate si beneficiaza de acealeasi proprietati ca si cele Premium.