Anamaria Vasile

Vine POTOPUL. Anunt-SOC de la METEO: FURTUNI si PLOI violente. Ce ne asteapta in urmatoarele ore. FITI PREGATITI

In intervalul 12 iulie, ora 12 – 13 iulie, ora 23, vor fi perioade in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata. Vor fi averse torentiale, frecvente descarcari electrice, vijelii si grindina, iar cantitatile de apa vor depasi local 20 l/mp si izolat 35…45 l/mp.

Astfel de manifestari se vor semnala miercuri, 12 iulie, indeosebi in nordul, estul si centrul tarii, precum si in zona montana, iar in noaptea de miercuri spre joi (12/13 iulie) mai ales in regiunile vestice.

Pe parcursul zilei de joi, 13 iulie, instabilitatea atmosferica va fi mai accentuata in nordul, centrul si estul teritoriului.

In dupa-amiaza zilei de miercuri, 12 iulie, local in Muntenia, Oltenia si Dobrogea disconfortul termic va fi ridicat – indicele temperatura-umezeala (ITU) se va situa in jurul pragului critic de 80 de unitati, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 33 si 35 de grade, izolat mai ridicate in Lunca Dunarii.

Una dintre temele de mare interes a fost tendinţa vremii până la finalul verii. Pentru ultimele luni de primăvară şi pentru începutul anotimpului cald, am putea spune că veştile sunt destul de bune în privinţa temperaturilor. Acestea îşi vor urma cursul obişnuit în cea mai mare parte a ţării.

În schimb, în iulie şi în august, va fi mai cald decât este normal în special în regiunile sudice, sud-estice şi local în cele vestice.

În ceea ce priveşte ploile, acestea vor fi mai frecvente şi mai consistente în vestul, centrul şi nordul ţării tot până spre mijlocul verii. De altfel, perioada mai – iunie este cea mai ploioasă din an în ţara noastră.

Apoi, în iulie şi în august, specialiştii anunţă că seceta se va instala pe suprafeţe tot mai extinse, iar cele mai mari probleme vor fi în sud şi sud-est.

Printre alte teme analizate a fost şi cea a încălzirii climei, tendinţă observată şi în evoluţia temperaturilor medii din România. Practic, în perioada 1901 – 2016, ultimii 16 ani au fost cei mai călduroşi la noi în ţară, cu excepţia anului 1994.

În luna iulie, temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normalul perioadei în sud-estul şi local în sudul şi estul ţării, iar în rest vor fi valori termince apropiate de media climatologică. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei: între 15 și 23 de grade.

În Banat, temperatura medie va fi de 18-21 de grade Celsius, în Crişana 18-20 de grade Celsius, Maramureş 17-19 grade Celsius, Transilvania 15-19 grade Celsius, Oltenia 16-22 de grade Celsius, Muntenia 17-22 de grade Celsius, iar Dobrogea 20-21 de grade Celsius.

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului: Moldova – până la 112 litri/metrul pătrat, Muntenia și Maramureș – până la 102 litri/metrul pătrat, respectiv în Transilvania și Oltenia – până la 100 litri/metrul pătrat.

În luna august, temperatura aerului se va situa peste medie în sud-est şi local în sud şi vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de normal (19,7 grade Celsius).

Temperaturile medii fi de până la 23 de grade Celsius în Moldova, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. În Crişana temperatura medie va fi 19-21 de grade Celsius, în Maramureş 18-20, iar în Transilvania 16-20 de grade Celsius.

Cantităţile totale de precipitaţii se vor menţine deificitare în cea mai mare parte a teritoriului, exceptând regiunile nordice, unde se vor apropia de norma multianuală (64,7 litri/metrul pătrat). În zonele Transilvaniei și Munteniei, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 90 — 95 litri/metrul pătrat. Pe de altă parte, în Dobrogea estimările variază între 28 și 40 de litri/metrul pătrat.