Anamaria Vasile

Vouchere de vacanță 2019- Schimbări importante

Și în 2019 angajații la stat vor primi vouchere de vacanță, astfel că Ministrul de Finanțe a explicat care sunt noutățile și cum vede el, din punct de vedere oficial, revoluționarea turismului în România.

Eugen Teodorovici a explicat care sunt pricipiile de acordare a voucherelor de vacanță și cum ajută ele dezvoltarea sectorului de servicii în țara noastra.

„Partea de vouchere s-a dovedit a fi o măsură foarte bună și care trebuie să rămână mai departe și anul viitor, într-o formă sau alta, dar banii trebuie să se ducă în turism, categoric.

Aici sunt mai multe măsuri pe care nu vreau să le numesc acum pentru că vor genera discuții aprinse. O să le discut într-un cadru organizat.

România trebuie să facă tot ce face orice alt stat membru (…). La turism avem voucherele, dar poate trebuie să venim cu o măsură ca în extrasezon să încurajăm folosirea voucherele.

Pentru că cei care sunt în zonele cu timp limitat de expunere precum Marea Neagră, Delta Dunării și alte zone au șase luni pe an când efectiv scade turismul foarte mult și trebuie să găsim măsuri inclusiv pentru acele perioade”, a declarat Eugen Teodorovici la emisiunea Sinteza Zilei.

Cum se obțin voucherele de vacanță 2019:

Titularul unui voucher poate lua cu el în vacanţă pe oricine vrea: prieten, membru al familiei etc. Important este să plătească vacanţa în nume propriu şi să fie titularul rezervării.

Potrivit avocatnet.ro, după cum prevede Legea nr. 165/2018, voucherele de vacanță reprezintă bilete de valoare ce se acordă salariaților pentru a-și acoperi cheltuielile legate de efectuarea concediului de odihnă, cu condiția ca acesta să se efectueze în țară.

Valoarea maximă a voucherelor de vacanță 2019 pe care le va putea primi un angajat într-un an este de șase salarii de bază minime brute pe ţară, iar valoarea nominală permisă pentru fiecare voucher de vacanță pe suport de hârtie va fi multiplu de zece lei, dar nu mai mult de 100 de lei.

Voucherele de vacanță 2019 se vor putea acorda într-una sau cel mult două tranșe, în funcție de dorința angajatului, mai scrie sursa citată.

Voucherele vor putea fi folosite pentru plata cheltuielilor legate servicii turistice, de cazare, de masă și/sau de recuperare a capacității de muncă, dar și pentru acoperirea unor servicii de călătorie sau de divertisment, dacă acestea sunt incluse într-un pachet turistic.

Voucherele de vacanță 2019 vor avea perioada de valabilitate de un an de la data la care a fost emise, iar la plata serviciilor de turism cu ajutorul acestora nu se plătește rest.

Pe de altă parte, dacă valoarea serviciilor primite depășește valoarea voucherelor, beneficiarul acestora va plăti diferența unităților turistice.