Anamaria Vasile

11 lecții de la Budha care îți vor schimba viața

Guatama Buddha se află în centrul învățăturilor Buddhiste, iar cuvintele sale de înțelepciune au fost transmise de-a lungul anilor oral sau în scris. Buddha a reprezentat spiritul păcii, al acceptării și al derizoriului din lucrurile materiale, iar prin mesajul său putem înțelege mai bine lumea spirituală și emoțională a noastră.

Dacă îți dorești pace și înțelegere în viața ta, citește următoarele lecții de viață:

Când îți place o floare o rupi, dar când iubești o floare, o uzi – există o diferență majoră între dragoste necondiționată și acea emoție pe care o avem în funcție de ceea ce Ego-ul nostru își dorește sau vrea. Nu putem aprecia frumusețea și puterea pe care o aduce în viețile noastre decât dacă înțelegem, cu adevărat ce înseamnă dragostea.

Trei lucruri nu pot fi ascunse: Soarele, Luna și Adevărul– dacă îl cauți, adevărul ți se va arăta. Chiar dacă viața îți aruncă în cale obstacole sau alți oameni încearcă să te manipuleze, la un moment dat adevărul situației respective ți se va revela.

Pacea vine din interior, nu o căuta în afara ta – societatea modernă a pus accent pe lucrurile materiale, încât tindem să măsurăm succesul prin cât de mulți bani avem sau cum suntem percepuți de ceilalți. Cu toate acestea, o viață liniștită și împăcată nu poate fi realizată decât dacă știi cine ești tu ca persoană, ca Om.

Nu există un drum spre fericire, fericirea este drumul – nu-ți trăi viața anticipând rezultatul final, în schimb trăiește din plin bucuriile și durerile pe care ți le oferă viața, pentru că numai atunci vei și ce înseamnă să trăiești cu adevărat.

În loc să te ferești de un animal, mai bine te-ai feri de prietenul care nu este sincer; animalul îți va răni corpul, dar prietenul îți va răni sufletul – pentru a profita la maxim trebuie să fii înconjurat de oameni sinceri și prieteni adevărați. Dacă ne asociem numai cu persoane care ne vor răni, nu vom putea fi fericiți.

În ceruri nu există diferențe între est și vest, numai oamenii crează aceste distincții în mintea lor și apoi sunt convinși că sunt adevărate – Buddha a scos în evidență, prin învățăturile sale, faptul că toți formăm un întreg. Segregarea și separarea nu sunt decât invențiile omului, pentru că Universul ne vede pe toți egali.

Nu vei fi pedepsit pentru mânia ta, dar vei fi consumat de acest sentiment – dacă ai resentimente față de o persoană, aceasta nu va păți nimic, în schimb ție îți va consuma psihicul și îți va fura bucuria. Fiecare emoție are locul ei, dar cel mai bine este să te eliberezi de negativitate.

Gândurile sunt cele care ne conturează viața, devenim ceea ce gândim. Când sufletul este pur, bucuria ne urmează pretutindeni – multe culturi spirituale perpetuează ideea că ceea ce gândim ne influențează viața. Dacă alegi să vezi doar ”întunericul” este greu să mai vezi Lumina.

Nu mă crede pe mine sau pe ceilalți, indiferent ce îți spun, crede doar dacă este în acord cu rațiunea și cu bunul tău simț – numai tu poți decide ce este adevărat pentru tine, doar pentru că ceva este la modă, asta nu înseamnă că este și neapărat corect.

Nu pierzi decât dacă te agăți de ceva cu disperare – învățăturile lui Buddha spun că trebuie să ne ferim să ne atașăm de lucrurile materiale. Dragostea necondiționată și bucuria vin doar din simpla experiență a vieții, chiar dacă este pentru scurt timp.

Nimeni nu ne poate salva în afară de noi, nimeni altcineva nu poate și nici nu ar trebui. Numai noi trebuie să decidem pentru noi – viața ta este numai a ta. Nimeni nu poate experimenta lumea din perspectiva ta unică. În loc să te bazezi pe alții să te ghideze în viață,mai bine fi curajos și ”ia taurul de coarne”!

Lecțiile acestea de viață, pot fi aplicate oricărei fațete a vieții noastre. Indiferent din ce parte a lumii ești, indiferent ce ai experimentat, încă mai ai loc de îmbunătățire. Atunci când ești conștient de TINE, atunci de abia, poți experimenta LUMEA.