Anamaria Vasile

6 semne și simptome pentru Boala Ficatului Gras

Boala ficatului gras este strâns legată de obezitate, colesterol ridicat și hipertensiune arterială. Deși este dificil de detectat, există unele simptome care pot servi drept indicii pentru a detecta această boală.

Științific denumită steatoză hepatică, boala este cunoscută sub numele de boală hepatică grasă. Poate rezulta din consumul excesiv de alcool sau dintr-un sindrom metabolic, la fel ca diabetul sau hipertensiunea arterială. Continuă să citești pentru a afla semnalele principale ale acestei boli.

Ce este boala hepatică grasă?

Când se acumulează grăsimi în celulele hepatice, putem suferi de boală hepatică grasă. Această afecțiune este strâns legată de obezitate, colesterol ridicat și hipertensiune arterială. În multe cazuri, celulele adipoase se umplu cu grăsime și „trec” excesul la organele din apropiere.

Anumiți oameni sunt mai susceptibili la această boală:

Femeile de vârstă mijlocie

Persoanele supraponderale

Pacienți cu diabet zaharat sau colesterol ridicat

Practicienii anumitor obiceiuri alimentare

Persoanele cu dependență de alcool

Semne de boală hepatică grasă

Vestea proastă este că, în majoritatea cazurilor, steatoza hepatică nu prezintă simptome. Cu alte cuvinte, până când nu se încearcă o examinare adecvată, este dificil să se detecteze boala. Există trei tipuri de teste care ajută la diagnosticarea bolii hepatice grase:

Teste de sânge (determină nivelurile transaminazelor)

Sonograma hepatică (cu cât apare ficatul mai mare și mai luminos, cu atât este mai probabilă boala)

Biopsia (testează amploarea bolii)

Unii pacienți au de fapt simptome sau suferă de anumite probleme de sănătate care pot fi legate de steatoza hepatică:

Dureri abdominale

Disconfortul sau senzația de „înjunghiere” în centrul sau în partea superioară a abdomenului care nu rezultă din nicio activitate și niciun fel de acțiune poate fi un semn de steatoză hepatică. Poate apărea după masă, deoarece stomacul se extinde și presează împotriva ficatului mărit.

Umflarea abdominală

Ascita rezultă din afecțiunile hepatice și este caracterizată prin prezența lichidului între peritoneul parietal și visceral. Semnele acestei probleme sunt distensie abdominală, indigestie, dureri de spate și dificultăți de respirație. Aceasta poate duce, de asemenea, la glezne umflate.

Indigestie

Dacă ceva ce mănânci (indiferent dacă este sănătos sau într-o cantitate mică) îți supără stomacul sau duce la greață sau gaze, s-ar putea să existe o complicație la ficat. Persoanele care au ficat gras merg frecvent la medic, crezând că suferă de indigestie, dar cauza este de fapt steatoza hepatică.

Oboseală

Când ficatul nu funcționează în sincronizare cu metabolismul, acesta încetinește. Acest lucru se întâmplă atunci când orice organ important se luptă cu o problemă. Corpul încearcă să se protejeze de situație și compensează prin a pompa mai puțin sânge.

În acest caz particular, poate duce la epuizare inexplicabilă, probleme de concentrare, confuzie, oboseală sau lipsa de energie. Persoana poate, de asemenea, să-și piardă interesul pentru activitățile pe care le făcea odată și, în schimb, să doarmă ore întregi.

Urina întunecată

Putem detecta probleme sau boli prin urină. Să nu uităm ca acest lichid transportă toxine și deșeuri. În cazurile de boală hepatică grasă, lichidul va avea o culoare mai închisă decât cel normal, care nu se deschide pe tot parcursul zilei (deși urina este, în mod normal, mai întunecată dimineața, de obicei, ea începe să se deschidă la culoare pe măsură ce decurge ziua).

Fecalele pot prezenta, de asemenea, schimbări: pot părea mai albe sau argiloase, cu un miros mai puternic decât în mod normal.

Schimbări ale pielii

Icterul este un semn de steatoză hepatică. Se caracterizează prin piele gălbuie și mucus din cauza nivelurilor crescute de bilirubină construite în țesuturi. Poate să apară din cauza distrugerii globulelor roșii sau din cauza complicațiilor vezicii biliare.

Tulburările hepatice grase conduc la alte modificări ale pielii, cum ar fi: gâtul și subrațul decolorate, ruperea vaselor de sânge faciale, palme roșii sau varice pe spatele lor, pe sâni sau în zona umerilor. În plus, pete albe pot apărea sub unghii.

Dieta și boala hepatică grasă

Odată ce boala hepatică grasă a fost diagnosticată, următorul pas este să începi un tratament adecvat. În plus față de medicamentele pe care medicul le poate prescrie, este esențial să urmezi o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și să faci exerciții fizice. Îți recomandăm următoarele:

Redu consumul de alimente rafinate

Acest grup de produse alimentare include făina și zahărul alb. În loc de acestea două, optează pentru cereale și produse integrale.

Urmează o dietă mediteraneeană

Dieta mediteraneeană este una dintre cele mai sănătoase diete din lume deoarece se bazează pe alimente cu conținut scăzut de grăsimi sau alimente care au grăsimi sănătoase. De exemplu, uleiul de măsline este un element cheie în acest stil de viață grozav.

Evită alcoolul

Alcoolul este unul dintre cei mai mari dușmani ai ficatului. Consumul prea multor băuturi alcoolice poate duce nu numai la steatoză, ci și la ciroză.

Evită anumite medicamente

Adresează-te medicului tău pentru a afla care medicamente îți pot agrava afecțiunea. Medicul tău te va sfătui probabil să întrerupi utilizarea analgezicelor, a estrogenului și a medicamentelor antiinflamatorii.

Exerciții fizice

Exercițiile sunt o modalitate excelentă de a te ajuta să te simți mai bine și de a ajuta sistemul tău hepatic să funcționeze corect. Poți să te plimbi în parc, să te plimbi cu câinele, să mergi pe bicicletă sau sa înoți; alege metoda preferată de antrenament și fă-o de cel puțin trei ori pe săptămână.