Anamaria Vasile

7 întrebări interesante la care oamenii de știință nu au încă un răspuns

Până acum, oamenii de știință le-au găsit răspunsuri unora dintre cele mai grele întrebări, dar anumite mistere continuă să-i intrige. Este vorba de acele lucruri mici, aparent insignifiante, pe care le luăm ca atare.

Iată câteva astfel de mistere cărora savanții nu le-au găsit încă o explicație.

1. Au vacile o busolă internă?

Cu ajutorul Google Earth, oamenii de știință au putut să studieze imagini cu vaci la păscut și au descoperit un tipar ciudat: 70% dintre animale își întorc capul spre nord sau sud atunci când mănâncă sau se adapă.

Fenomenul a fost observat pe toate continentele, indiferent de climă, relief sau alți factori. Este posibil, oare, ca vacile să aibă o busolă internă care le ghidează?

Pot ele simți câmpul magnetic al Pământului, dat fiind că se aliniază atât de bine? La aceste întrebări n-a reușit să răspundă nimeni până acum.

2. Ce este ploaia gelatinoasă?

În august 1994, în orașul Oakville, din statul american Washington, s-a petrecut un fenomen bizar. În loc de apă, din cer a început să cadă o substanță gelatinoasă.

A doua zi, zeci de oameni au acuzat simptome specifice gripei. Oamenii de știință au analizat substanța și au descoperit că ea coținea două tipuri de bacterii, una dintre ele fiind specifică sistemului digestiv uman.

Totuși, experții n-au reușit să găsească legătura dintre bacterii și misterioasa epidemie. Fenomenul de la Oakville n-a fost însă unul izolat. Astfel de ploi gelatinoase au mai căzut de-a lungul istoriei, prima mențiune datând din secolul al XIV-lea.

3. Ce este materia întunecată?

Cunoașterea pe care o avem despre univers este net eclipsată de ceea ce, de fapt, nu știm. Spre exemplu, oamenii de știință afirmă că aproximativ 27% din univers este format din materia întunecată.

Totuși, ea nu emite radiații electromagnetice și nici nu interacționează cu ele, deci deocamdată este imposibil de detectat. Primele teorii despre materia întunecată au apărut acum aproximativ 60 de ani, dar experții n-au reușit nici până astăzi să dovedească existența ei.

4. De ce unii sunt dreptaci, iar alții stângaci?

Majoritatea oamenilor (între 70% și 95%) sunt dreptaci, iar o mică parte (5%-30%) sunt stângaci. În rare cazuri, unele persoane sunt ambidextre.

De unde vine preferința oamenilor pentru o mână sau alta nu se știe. Unii cercetători susțin că ea ar fi ceva genetic, dar nimeni n-a reușit să identifice gena responsabilă.

5. De ce avem grupe sanguine diferite?

Fiecare grupă sanguină are diverși antigeni în celulele sanguine. Antigenii au rolul de a proteja organismul, stimulând formarea de anticorpi, dar specialiștii nu știu de ce ei sunt diferiți.

Spre exemplu, oamenii cu grupa sanguină B sunt mai susceptibili să contracteze E.coli, iar persoanele cu grupa 0 sunt cele mai protejate împotriva malariei.

6. Ce cauzează sunetele din spațiu?

Spațiul cosmic nu e atât de liniștit precum credem. În 2006, în timp ce studiau stelele tinere, oamenii de știință au descoperit un sunet cosmic straniu, care vine de la mare distanță.

Desigur, sunetul nu se poate propaga în vid, dar undele radio pot. Dar de unde vin ele și ce le-a cauzat? Aceasta e o întrebare fără răspuns deocamdată.

7. De unde provin anumite animale?

Multe specii nu au strămoși din care să fi evoluat. Nimeni nu știe cu exactitate când au evoluat amfibienii din pești deoarece primele animale care au trăit pe uscat aveau membre și capete bine dezvoltate.

Mai mult, se spune că dinozaurii au dispărut acum 65 de milioane de ani, din cauza unui cataclism de proporții uriașe. Pe de altă parte, exact în aceeași perioadă, au apărut specii de mamifere despre ai căror strămoși nu se știe nimic.