Anamaria Vasile

7 lucruri cu care în epoca victoriană femeile riscau să se facă de râs. Noi le facem foarte des

Epoca victoiană este considerată perioada dintre 1837 și 1901. În acest interval de timp în anglia au avut loc foarte multe schimbări pozitive. Pentru a nu se face de tăs, femeile de atunci erau obligate să respecte un set strict de reguli.

Ne-am întors puțin în istorie pentru a descoperi care anume sunt lucrurile la care femeile trebuiau să fie foarte atente.

1. Erau interzise discuțiile despre lenjeria intimă

Se considera că și cele mai nevinovate discuții puteau să ducă cu gândul la anumite părți ale corpului. Femeile mai glumea, spunând că ele nici nu se gândesc la lenjeria ăe care o poartă, pentru a ține la distanță orice pericol.

2. Nu erau recomandate, ba chiar erau periculoase băile fierbinți

În era victoriană nimeni nu se prea spăla, mai cu seamă vara. Se considera că un corp umed este lipsit de autoapărare și în acest fel oamenii erau expuși diferitor boli.

3. Pentru femei, activitatea fizică, era de neacceptat

Se considera că femeile trebuiau să își păstreze corpul pentru o singură activitate – nașterea copiilor, că exercițiile fizice pot fi periculoase pentru femei.

4. Întrebările în timpul unei discuții erau semnul unei proaste educații

În secolul 19 întrebările suplimentare erau evitate pentru că nu se știa cum anume acestea îl putea jigni pe interlocutor.

5. Mersul pe bicicletă era considerat extrem de nefeminin

Femeile erau judecate din două motive. în primul rând pentru bicicletă era nevoie de niște haine mai comode și în l doilea rând acest tip de activitate le știrbea din feminitate.

6. Femeile care îi rugau pe bărbați să le ducă bagajele îi perdeau ca admiratori

Regula era simplă: dacă vrei să scapi de un bărbat insistent, roagă-l să îți ajute la căratul cumpărăturilor. Ce-i drept, cu multe bagaje se făceau de răs și femeile, nu doar bărbații.

7. Femeile cu buzele rujate erau considerate mai ușuratice

Regina Victoria însăși considera că machiajul era foarte vulgar. Era permisă în cel mai rău caz doar o pudră cât mai simplă.