Anamaria Vasile

8 sfaturi ca să nu mai alimentezi mașina atât de des

Comunicatele oficiale ale companiilor ce se ocupa cu livrarea combustibililor spre consumatorul final spun ca este o piata libera si ca pretul se formeaza in urma intalnirii dintre cerere si oferta.

Asta inseamna ca, daca cererea de combustibili ar scadea, acest lucru ar forta benzinarii sa scada preturile. O analiza pe hartie ar arata ca daca fiecare familie sau firma ar alimenta masinile intr-o luna cu 5 pana la 10 litri de carburant mai putin am avea o corectie in jos la pretul la pompa.

Iata cum poti economisi carburant si totusi sa circuli cu masina ca si pana acum:

1. Conduci relaxat, consumi mai putin:

Acceleratie, schimbarea benzii, frana si din nou acceleratie… Condusul agresiv nu iti consuma doar nervii, ci si combustibilul. Condusul preventiv, insa, este mai economicos. Daca sofezi linistit si constant, daca apesi mai rar pedala de frana, daca mergi in ritmul traficului si exploatezi forta de inertie, vei consuma mult mai putin combustibil.

2. Schimba viteza mai devreme:

La plecarea de pe loc, foloseste treapta a 2-a imediat dupa ce ai parcurs o lungime de masina. Iar cand schimbi in trepte superioare, este de multe ori de ajutor sa sari o treapta, daca situatia de mers iti permite.

Cand conduci in pas cu traficul, alege mereu cea mai mare treapta posibila. In cazul in care conduci o masina cu transmisie automata, evita sa apesi pedala de acceleratie la maxim si ridica putin piciorul de pe acceleratie. Astfel, electronica trece automat in treapta urmatoare mai mare si economisesti carburant.

3. Cu frana de motor ai consum 0%:

Folosind tehnicile corecte de condus, poti economisi cu adevarat. Poti obtine un consum de 0% lasand masina sa ruleze, dupa ce ai ridicat piciorul de pe acceleratie, fara a decupla transmisia. Astfel este intrerupta alimentarea motorului cu combustibil si masina nu consuma in acest timp nicio picatura de carburant.

Este cel mai bine sa folosesti aceasta metoda inteligenta atunci cand folosesti frana de motor, adica atunci cand cobori o panta sau cand te indrepti spre semaforul care are culoarea rosie.

4. Lasa masina sa mearga din inertie:

Chiar daca decuplezi cutia de viteze, masina consuma mult mai putin. Aceasta varianta este eficienta mai ales in situatiile in care poti parcurge distante mai mari cu ajutorul fortei de inertie (bineinteles fara a incomoda partenerii de trafic din urma ta).

5. Foloseste dotarile cu moderatie:

Dotarile sporesc confortul in masina, dar folosirea lor excesiva sporeste si costurile. Sistemul de climatizare, de exemplu, consuma combustibil… si nu in cantitati mici. Pentru a reduce si mentine temperatura interioara in perioadele calduroase ale verii, sistemul are nevoie de pana la 2 litri/100 km la viteza mica.

Pe perioada iernii, la fel si sistemul de incalzire a lunetei si cel de incalzire a scaunelor sunt consumatoare de carburant. Sfatul nostru este sa dezactivezi incalzirea imediat ce luneta este degivrata si scaunele sunt incalzite.

6. Verifica presiunea din pneuri :

Vei economisi pana la 15% daca presiunea in anvelopa este la valoarea recomandata pentru incarcarea maxima. Alege, de asemenea, anvelope economice cu rezistenta la inaintare scazuta.

7. Evita parcurgerea distantelor scurte:

Motorul tau consuma cel mai mult atunci cand este rece. Adica daca folosesti masina pe distante foarte scurte consumul va ajunge pana la 30 litri/100 km! Ar trebui sa mai stii ca la masinile moderne nu mai este necesar sa lasi motorul pornit sa se incalzeasca, ci poti porni imediat. Planifica-ti calatoriile si rezolva-ti cu un drum mai multe probleme deodata si vei economisi mai mult.

8. Renunta la portbagajul exterior si redu balastul inutil din masina:

In cazul in care ai montat un portbagaj pe plafon, rezistenta aerului creste cu pana la 30% la 130 km/h si consumul cu pana la 2 litri. De asemenea, fiecare kilogram de bagaj te costa mai mult combustibil. Mai precis, 100 de kilograme de bagaj cresc consumul cu 0,3 litri/100 km.