Deja s-au desfășurat numeroase cercetări care au modificat radical viața umană, iar în acest articol vă prezentăm cele mai semnificative și marcante descoperiri științifice din acest an.
Oamenii de știință sunt tot mai preocupați de binele societății și al oamenilor care o compun, motiv pentru care știința nu este o întreprindere statornică, ci dinamică. Ea duce la descoperiri constante care schimbă major viața de zi cu zi a comunității sociale.
Anul acesta nu face excepție și deja s-au petrecut numeroase cercetări care au avut un impact asupra modului în care înțelegem viața umană.
În cele ce urmează vă prezentăm cele mai uimitoare descoperiri științifice de care nu aveam habar la începutul anului.
Descoperiri științifice din 2017: Funcția ascunsă a plămânilor
Vă prezentam într-o știre anterioară că plămânii nu au doar binecunoscutul rol de a facilita respirația, ci sunt responsabili și de producerea sângelui. Plămânii mamiferelor produc mai mult de 10 milioane de trombocite (celule din sânge) pe oră. Un număr care egalează totalitatea trombocitelor care circulă în corp.
Această descoperire contrazice asumpția care circulă de zeci de ani și care susține că măduva osoasă este responsabilă de producerea tuturor componentelor sângelui.
Este matematic posibil să călătorești în timp
Deși mașina timpului era considerată o structură complexă, irealizabilă, desprinsă din filmele science-fiction, cercetătorii susțin că, din punct de vedere matematic, călătoria în timp este posibilă.
După descoperirea modelului viabil, tot ce mai trebuie să facem este să găsim materialele necesare, care pot curba fizic timpul și spațiu cât să permită călătoria în timp. Mai multe detalii despre această cercetare interesantă puteți afla aici.
În Siberia există un crater colosal care dezvăluie istoria Pământului
Condițiile climatice din Siberia variază atât de mult, încât cratere imense apar de nicăieri. Unul dintre cele cele mai mari cratere din regiune este o „poartă spre lumea subterană” și aduce la suprafață unele dintre cele mai mari secrete ale istoriei pământene. Astfel, pădurile antice și recordurile climatice sunt expuse pentru prima dată în 200.000 de ani.
Deși utilitatea sa nu poate fi negată, instabilitatea regiunii este periculoasă atât pentru localnici, cât și pentru mediu și există temeri că acest crater va deveni mai adânc și mai mare și va expune depozitele de carbon care au fost închise timp de mii de ani.
Vantablack este cel mai întunecat material inventat vreodată
Chiar dacă materialul Vantablack nu este tocmai nou, în acest an el a fost îmbunătățit. „Noul negru” este creat de compania Surrey NanoSystems folosind nanotuburi de carbon, care sunt de 10.000 mai subţiri decât firul de păr uman şi atât de mici încât lumina nu poate pătrunde înăuntru.
Practic, lumina nu se reflectă din el deloc. Iar dacă ai fi să porți acest material pe timp de noapte ar fi ca și cum ai avea o pelerină pentru invizibilitate.
Materialul „super-negru” a fost dezvoltat pentru a fi folosit la camerele astronomice, la telescoape şi la sistemele de scanare cu infraroşu.
Un nou organ în corpul uman
Existența unui ”nou” organ aflat în corpul uman a fost confirmată, schimbând cărțile de anatomie după sute de ani.
Mezenterul, care face legătura între intestin și peretele posterior al abdomenului, a fost considerat întotdeauna un grup de structuri distincte din sistemul digestiv. Lucrurile par să stea altfel, având în vedere că oamenii de știință au determinat că mezenterul este, de fapt, o entitate coezivă, fiind vorba despre un nou organ.
Inițial, prima observație cu privire la această structură a fost realizată în 2012, iar în ultimii ani au existat suficiente evidențe pentru a-l plasa în categoria de organ.
Un neuron gigantic ar putea „înveli” întreaga circumferință a creierului
Oamenii de știință au detectat un neuron gigantic care este atât de bine conectat de-a lungul celor două emisfere cerebrale că ar putea explica în sfârșit originile conștiinței. Pe baza unei noi tehnici de imagistică, echipa de cercetători a descoperit modul în care această structură complexă este emanată de una dintre cele mai conectate regiuni ale creierului.
Acest neuron este unul dintre cei trei care au fost detectați pentru prima oară în creierul mamiferelor. Toate acestea, împreună, ne arată cum comunică regiunile din creier pentru a îndeplini funcții cognitive înalte (limbaj, planificarea pe termen lung, dar și sarcini care implică capacitățile senzoriale, precum văzul și auzul).
Descoperiri științifice 2017: Existența celui de-al optulea continent al Pământului
Chiar dacă am fost obișnuiți și învățați că avem șapte continente pe planetă, un al optulea continent ar putea fi clasificat și adăugat celor deja existente.
Zealandia este o zonă de pământ aflat sub nivelul mării aproape complet, situată în sud-vestul Pacificului. Dacă numele acestui al optulea continent vă sună cunoscut și dacă vi se pare că Noua Zeelandă ar avea ceva în comun cu acesta, nu vă înșelați.
Munții acestui „continent” sunt cunoscuți chiar ca Noua Zeelandă. Aceasta are o suprafață de cinci milioane de kilometri și ar putea schimba atlasele și manualele de geografie în viitor.
NASA a identificat centura protectoare a Pământului
Bariera de proporții colosale care înconjoară Pământul a fost descoperită de NASA, iar testele au confirmat că aceasta este creată de om și are un efect asupra vremii din spațiu.
Asta înseamnă că acțiunile noastre de pe Pământ nu ne afectează doar planeta în care locuim, ci are efecte și asupra spațiului. Partea bună este că în ciuda rezultatelor negative pe care activitățile noastre le au asupra Pământului, bula imensă pe care am creat-o pare să lucreze în favoarea noastră.