Ai fost de mic copil pasionată de muzică?
Îmi plăcea foarte mult să cânt, înregistram cântece de la Tv. sau radio pe un Mayak vechi și după aceea le învățam.
Ce visai să te faci când vei fi mare?
Nu-mi amintesc să-mi fi dorit în mod deosebit ceva foarte mult, dar eram atrasă de scenă, lumini, spectacole.
Dacă ar fi să îți faci o caracterizare, ce fel de copil ai fost?
Eu zic că unul aproape cuminte, dar în același timp mă revoltam când îmi simțeam încălcate ,,drepturile”. Învățam foarte bine, îmi plăcea mult matematica cu care am și reușit să obțin unele performanțe.
S-au plâns vreodată vecinii de tine că le cânți prea mult?
Pentru că părinții mei locuiesc la casă, nu am avut niciodată problema asta. Atunci când eram mică și ieșeam cu mama să îngrijim florile din grădină, vecinii mă rugau să le cânt câte ceva, deci, bănuiesc că nu le-am făcut probleme cu cântatul meu.
Cum și când ai inceput studiul muzical? La modul serios
Am absolvit Liceul Pedagogic „Gh. Șincai” din Zalău și în anul cinci de liceu m-am decis să merg la Conservator. Era destul de greu să recuperez toată teoria muzicală care se studia în liceul de artă și mai ales într-un timp așa de scurt.
Am venit cu emoții la Oradea la Facultatea de Muzică la secția canto. Înaintea probelor de concurs se făceau repetiții și binențeles am mers de acolo supărată fiind convinsă că toți sunt mai buni decât mine.
Era și o concurență destul de mare în acel an, eram 4 candidați pe un loc. După prima probă de concurs am avut cu adevărat surpriza să constat că eram pe primul loc, și așa am rămas și la încheierea examenului.
Cum ai ajuns să faci Canto la Palatul Copiilor?
Am absolvit facultatea în 2002 cu specialitatea Artist liric/profesor de canto. Singurul post de canto în oraș, în acel an a fost la Palatul Copiilor, dar canto-muzică ușoară. Nu mi-a fost greu să mă adaptez deoarece eu asta făcusem înainte de a merge la facultate (unde am studiat canto clasic).
Lucrezi cu copiii de la ce vârstă?
Elevii mei au vârsta cuprinsă între 4 și 18 ani.
Cât de greu și cât de ușor e să formezi voci de la o vârstă fragedă?
Este greu pentru că trebuie să știi până unde ai voie să mergi, în sensul abordării unei tehnici vocale potrivite, care să dezvolte armonios vocile copiilor. Se poate cădea foarte ușor în extrema cealaltă și de dragul unor rezultate spectaculoase să riști ca vocea unui copil să fie suprasolicitată tehnic, ajungând la efecte foarte grave pentru copil.
Poate sunt părinți interesați, care ar dori să le ofere prichindeilor lecții de canto dar nu știu, care ar fi vârsta potrivită pentru începerea studiului?
Sigur că eu primesc copii de vârstă mică, dar teoretic vorbind nu se poate discuta de ORE DE CANTO decât după vârsta de 14 – 15 ani, și atunci foarte ușor. Este mai ușor să folosim această expresie, dar ceea ce se întâmplă este de fapt, o educare, o inițiere vocală, care presupune asimilarea elementelor de bază: respirația, dicția, frazarea, interpretarea, mișcarea scenică, mai puțin impostarea, la un nivel elementar, simplu, deschis înțelegerii copilului mic.
Ce ne poți spune despre cursurile care se țin la Palat? Cum, când se desfășoară și mai ales dacă sunt plătite?
Cursurile la Palatul Copiilor sunt gratuite, încep în Septembrie și se încheie în Iunie. De obicei se desfășoară după amiaza.
Anul acesta ai început o colaborare și cu Orășelul Copiilor. Care a fost impactul?
La cursul de canto au fost întotdeauna foarte mulți doritori să se înscrie. Binențeles că noi facem selecții pentru a da posibilitatea celor mai talentați să-și dezvolte aptitudinile. În urma colaborării cu Orășelul Copiilor sigur că, deschiderea a fost mult mai amplă, copiii au venit în număr și mai mare și de asemenea, spectacolele susținute în Orășel au avut un impact mai important.