Anamaria Vasile

Acesta este un tractor 100% românesc

Compania IRUM din Reghin, județul Mureș, pregătește lansarea primului tractor agricol 100% românesc, pentru toamna acestui an, la 15 ani după ce producția de tractoare agricole românești a încetat.

Până atunci, însă, poți să vezi cum ar putea să arate primul tractor 100% românesc.

Noul tractor a fost conceput în întregime de echipa de ingineri a Centrului de Cercetare și Dezvoltare înființat de IRUM, chiar în incinta fabricii, iar producția sa va fi realizată pe platfoma industrială din Reghin, scrie agrointel.ro.

Știința și expertiza de a construi utilaje agricole performante vine cu obligația de a oferi produse care să răspundă unor necesități agricole.

Anul Centenarului, este un bun moment să oferim o soluție integral românească, într-o categorie de piață unde nu mai avem soluții de mai bine de 15 ani, iar în toamna acestui an, pregătim lansarea oficială a primului tractor agricol 100% românesc marca IRUM’, afirmă fondatorul companiei IRUM din Reghin, Mircea Oltean (FOTO main), unul dintre cei mai cunoscuți producători de utilaje agricole și forestiere din România.

Tractorul românesc va avea 102 CP

Noul tractor va fi echipat cu un motor Diesel stagiul IV, cu o capacitate de 3.4 l dezvoltând 102 CP și un cuplu maxim de 430 Nm. Acest tractor este destinat atât fermierilor români, cât și celor din alte țări europene.

‘Eu cred cu tărie în viiitorul agriculturii românești, însă, pentru a avea ferme rentabile trebuie să oferim producătorilor agricoli soluții, tehnologii și utilaje moderne. Noul nostru tractor agricol, corespunde exigențelor unei agiculturi moderne și va putea concura cu succes pe orice piață europeană.

Însă preocuparea noastră este, în primul rând, să dezvoltăm un parteneriat pe termen lung și reciproc avantajos cu fermierii români, pentru că ei sunt cei care au investit și până acum încredere în produsele și serviciile noastre.

Pentru că ne apropiem de momentul lansării tractorului nostru, și acesta este un prilej de bucurie, vreau să mulțumesc în mod special echipei de ingineri care a lucrat la acest proiect, tuturor celor implicați în producție, precum și clienților care ne-au onorat cu încrederea și loialitatea lor’, a declarat Mircea Oltean, CEO-ul companiei IRUM.

Fabrica de tractoare IRUM din Reghin, județul Mureș

IRUM Reghin face tractoare din 2010, dar a fost fondată în 1953

IRUM Reghin a fost fondată în anul 1953 cu scopul de a produce, întreține și repara utilaje și mecanisme agricole și forestiere. Din anul 1969, compania din Reghin a început să producă tractoare forestiere.

Producția de tractoare agricole a început la Reghin în anul 2010, când IRUM a achiziționat mai multe licențe prentru producerea de tractoare și utilaje marca Belarus.

Experiența acumulată în acest domeniu a reprezentat premisa pentru dezvoltarea și maturizarea proiectului primului tractor agricol 100% românesc.

În prezent, IRUM are aproape 500 de angajați, iar cifra de afaceri pe anul 2017 la nivelul grupului MAVIPROD din care care face parte si IRUM este de 40 milioane de euro.

Interiorul unui tractor IRUM TAG 1025.3 (110 CP)

Anul trecut, în decembrie, cercetătorii de la Institutul Național de Mașini Agricole (INMA) au inventat tractorul cu un sistem ecologic de distrugere a buruienilor, cu aburi, prășitoarea care pozează culturile și mașina plutitoare de recoltat stuf.