Anamaria Vasile

Daca mananci 3 OUA intregi in fiecare zi, o sa fii surprins de efectul asupra corpului tau!

Ouale, ca si restul alimentelor pe care le consumam, au intrat intr-o sfera nu prea convenabila oamenilor, cu numeroase rapoarte care gasesc ca ouale pe care le consumam sunt principalul motiv pentru un colesterol ridicat.

Cu toate acestea, adevarul din spate este putin diferit. Ouale nu sunt chiar atat de rele si au o varietate de beneficii esentiale pentru corpul si sanatatea ta.

Pentru ca un ou obisnuit contine intre 180 si 186 mg de colesterol, doar unul si este suficient pentru cantitatea de colesterol pe care o poti ingera zilnic. Pentru ca acest colesterol este deja produs de catre corpul tau: cam 1-2 grame zilnic, in medie. Si atunci cand mananci produse care contin colesterol, corpul tau inceteaza sa mai produca pentru ca deja a primit.

Studiul efectuat de Alberto Soriano Maldonado în cadrul proiectului european HELENA, desfăşurat în nouă ţări, a demonstrat că adolescenţii care consumau cantităţi mai mari de ouă nu prezentau nici un nivel mai mare al colesterolului, nici o înrăutăţire a sănătăţii cardiovasculare, indiferent de cât sport efectuau.

„Concluziile publicate în jurnalul Nutrición Hospitalaria confirmă studiile recente efectuate pe adulţi sănătoşi ce sugerează că un consum de până la şapte ouă pe săptămână nu este asociat unui risc crescut de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare”, subliniază Soriano.

De aceea, cercetătorii recomandă reanalizarea recomandărilor nutriţionale pentru adolescenţi, deşi subliniază că ar fi util ca cercetarea să fie efectuată şi pe un grup similar cu un consum şi mai mare de ouă.

„Oul este un aliment ieftin, bogat în proteine de o calitate foarte ridicată, în minerale, folaţi şi vitamine B. Astfel, poate oferi o cantitate mare de substanţe nutritive necesare pentru dezvoltarea optimă a adolesceţilor”, afirmă cercetătorul.

Acum ca am inlaturat aceste idei preconcepute despre oua, haideti sa exploram avantajele consumarii regulate a acestora:

Ochi – gălbenuşul conţine luteină şi zeaxantină, două carotenoide care sunt de obicei asociate riscului de apariţie a cataractei şi a degenerescenţei maculare.

Inimă – cel putin un ou pe zi ajuta la reducerea riscurilor de formare a cheagurilor de sânge şi de producere a infarctului şi accidentului cerebral.

Creier – aici vorbind de beneficiile galbenusului, vorbim de faptul că el conţine un nivel ridicat de colină (vitamina B7), aceasta ajuta la îmbunătăţirea funcţiilor neurologice, la reducerea inflamaţiilor din organism, la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin (consumat de femeile însărcinate) şi la producerea serotoninei şi dopaminei, cunoscute drept hormoni ai fericirii.

Sâni – tot galbenusul, care contine colina, ajută şi la prevenirea cancerului de san, potrivit anumitor studii, mai ales consumat din copilarie. Alte studii au stabilit o asociere între consumul de ouă şi o rată mai scăzută de cazuri de cancer mamar, însă cu o menţiune: consumul a maximum două ouă pe săptămână este asociat cu un risc mai scăzut de cancer mamar, în timp ce consumul a şapte ouă pe săptămână contribuie la creşterea acestui risc. Deci foarte mare atentie, pentru ca este o bariera fina.

Păr, unghii, piele – ouăle sunt bogate în sulf, un ingredient esenţial pentru absorbţia vitaminelor B, utile unei bune funcţionări a ficatului, dar şi pentru producerea colagenului şi cheratinei, care ajută la menţinerea sănătăţii pielii, unghiilor şi părului, oferind în plus strălucire.

Dezvoltarea muşchilor – cu şase grame de proteine pe ou, alături de aminoacizii conţinuţi, ouăle sunt o alegere perfectă pentru încurajarea dezvoltării musculare.

Menţinerea unei greutăţi optime – mai multe studii au demonstrat că un consum regulat de ouă la micul dejun ajută la combaterea surplusului ponderal. Persoanele care au consumat ouă la micul dejun, timp de 8 săptămâni, au înregistrat o reducere cu 61% a indicelui de masă corporală (IMC), comparativ cu persoanele care au consumat la această masă un colac cu acelaşi conţinut caloric. IMC este obţinut prin împărţirea greutăţii (în kilograme) la pătratul înălţimii (în metri).

Tu ce parere ai despre aceste descoperiri? Spune-ne intr-un comentariu, mai jos si imparte aceasta informatie si cu prietenii tai!

Comentează