Anamaria Vasile

Aici a investit Andreea Esca salariul de la Pro Tv. Cât te costă să te cazezi în paradisul turistic de lângă Sibiu

Un sătuc cu uliţe prăfuite de la poalele Negoiului îi ademeneşte pe turişti la Porumbacu de Sus, în apropiere de Sibiu, şi îi face să se simtă conectaţi cu natura şi tradiţiile locului. Aici şi-a petrecut copilăria Andreea Esca, ştirista emblemă a Pro Tv, care îndrăgostită de aceste locuri a dezvoltat un adevărat paradis turistic din dorinţa de a-i aduce şi pe alţii să descopere frumuseţea satului. Doi ani i-a luat vedetei să pună pe picioare un complex turistic din care oaspeţii nu se mai dau plecaţi. Click! a fost în vizită la casele, transformate în locuri de cazare pentru turişti, pe care Andreea Esca le-a recondiţionat şi utilat pentru cei care vor să vină în zonă. Porumbacu de Sus se află în Mărginimea Sibiului, la aproape 40 km de Sibiu, pe drumul ce duce spre Braşov și la poalele celui de al doilea vârf al Carpaților, Negoiu (2535 m).

E sâmbătă după-amiază şi soarele stă să apună. În Porumbacu de Sus e linişte, iar uliţele sunt goale. De cum intăm în localitate vedem case tradiționale, bine întreținute, cu oameni zâmbitori. Iar, dacă ne uităm cu atenție, vedem că sunt și foarte gospodari. La o poartă a unei case de şaşi, un bărbat mătură frunzele în aşteptarea oaspeţilor şi a preotului din sat. Ne pofteşte în curte auzind că suntem în căutarea unui loc unde să înnoptăm. Amabil, ne prezintă casa, ocupată până la refuz de oaspeţi, şi ne poveşteşte mândru ce le-a pregătit la cină.

“Am făcut o ciorbă de burtă şi avem peşte prospăt de pus pe grătar. Prăjiturile cu zmeură culeasă de la noi din curte sunt un deliciu. Preotul e invitatul nostru la cină. Părintele a cununat un cuplu de rromi şi va ajunge curând. Camerele noastre sunt ocupate toate. Au venit şi copiii de la Bucureşti şi s-a umplut casa. Dar ştiu unde puteţi să vă cazaţi în noaptea asta. Casele ţigăneşti ale Andreei Esca! Acolo sigur mai găsiţi loc. Cum, nu ştiţi? Are la noi aici în sat, câteva pensiuni. Sunt case ca la Muzeul Satului! Sigur o să vă placă. De câţiva ani, recondiţionează casele cumpărate de la localnici”, ne linişteşte domnul Codin în timp ce ne plimbă prin încăperile casei şi în bucătăria de unde vine un miros ademenitor de bucate proaspăt gătite.

În Porumbacu de Sus mănânci direct în casele localnicilor
Îşi invită oaspeţii la masă şi pe preotul din sat, care ne dă asigurări că vom reveni negreşit la Porumbacu de Sus, aşa cum au făcut-o toţi care au trecut pe aici înaintea noastră. “Aţi băut apă din Porumbacu?, întreabă părintele în timp ce se spală pe mâini. Răspundem negativ din cap. Păi, să beţi! E direct din munte! O vorbă veche spune că cei care beau apă de aici, se întorc la noi”, ne explică părintele cum stau lucrurile în acest loc plin de tradiţii şi desprins parcă din poveşti.

În Porumbacu de Sus încă mai poți admira duminica la biserică portul popular al celor ce vin să se roage. Aici încă mai poți bea o cană cu lapte proaspăt şi poţi vedea bivoliţele întorcându-se de la păscut, în ciurdă. Mai poți, de asemenea, să zăboveşti lângă un cioban în timp ce degusţi puțină brânză de oaie. Te poți bucura de natură și de ulițele satului, așa cum puțini dintre noi am avut parte în copilărie. Pentru orăşenii care caută localuri de lux, e clar că aici nu e locul potrivit pentru ei. În Porumbacu de Sus nu există restaurant, nici bancomat, iar mesele se servesc în curtea localnicilor. Doamna Mărioara a fost bucătăreasa noastră. A pregătit sarmale, tocăniţă de porc cu mămăligă, supă de roşii cu găluşte şi nelipsitele prăjituri cu zmeură, afine şi căpşune, marcă înregistrată deja în Porumbacu. Pentru poftă de mâncare, doamna a pus pe masă câteva păhărele de rachiu şi vişinată, iar bucatele parcă au mers şi mai bine.


Oamenii se străduiesc să păstreze autencititatea locului şi exact asta a căutat şi Andreea Esca să facă, dezvoltând turismul în zonă, investind mare parte din finanțele ei, din legendarul salariu pe care îl ia de la PRO TV. Vedeta tv are legături mai mult decât puternice cu Porumbacu de Sus. Bunicul din partea tatălui jurnalistei s-a născut în acest sat, iar în copilărie Andreea Esca şi-a petrecut cele mai multe dintre vacanţele de vară aici, alături de tatăl ei, la sora bunicului. Ştirista are şi o casă în acest sat, dar deţine şi un complex turistic. La Oberwood, Andreea se relaxează ori de câte ori are ocazia, iar zilele trecute s-a aflat din nou în zonă. A strâns gunoaiele de pe albia râului, iar într-o oră a umplut nu mai puţin de şapte saci.


”Nu ştiu cum să fac să le spun oamenilor că sunt atât de bogaţi prin tradiţia pe care o au încât trebuie doar s-o păstreze. Nu vrem ca cineva să aducă oraşul la ţară! Că de aia vin oamenii la ţară, să vadă tradiţie, să regăsească ceva. Nu poţi să regăseşti ceva dacă vii şi găseşti nişte lucruri noi care nu au nicio legătură cu locul acesta. Trebuie să păstraţi ce aveţi, trebuie să încercaţi să refaceţi ceea ce aţi avut. Sigur, cu confortul de rigoare dar nu schimbând complet felul în care arată, că e păcat. Sunteţi aşa de bogaţi, trăiţi în fiecare zi înt-un loc atât de bogat, pe care trebuie să-l preţuiţi şi, cu siguranţă, pe termen lung, va fi un şi mai mare câştig pentru toţi. Haideţi să păstrăm ce avem! (…)

Avem un loc aşa de frumos, vreau să fiu mândră de el şi să aduc, în continuare, o mulţime de oameni să-l vadă. Sunt mândră că bunicul meu este de aici, am să vin aici şi am să lupt în continuare să fie Porumbacul de Sus aşa cum trebuie să fie”, spunea vedeta cu ani în urmă la o sărbătoare locală. De atunci nimic nu s-a schimbat în discursul ei.

Andreea Esca le-a pus turiștilor în camere televizor și aparat de cafea
A păstrat tradiţia în casele pe care le pune la dispoziţia celor care vor să descopere Porumbacu de Sus. A recondiţionat cinci locuinţe, pe care le-a cumpărat de la localnici, şi le-a mobilat îmbinând confortul cu rusticul. Le-a demolat şi le-a reconstruit bucată cu bucată, tratând lemnul. A păstrat pe petrete un cuier tradiţional, în bucătărie o masă de tâmplărie pe post de bufet, iar pe perete în loc de tablouri se află o covată în care pe vremuri se frământau cozonacii.

Chiuveta este o găleată, în care se stânge laptele, iar oaspeţii sunt invitaţi să bea din căni de metal. Pentru cei dependenţi de ştiri, Andreea le-a pus în cameră televizor modern, le-a dotat bucătăria cu un aparat de cafea şi a utilat baia cu toate cele necesare.

O singură casă poate găzdui până la 6 turişti, costul închirierii fiind de aproximativ 100 de lei de persoană, pe noapte. În curte, oaspeţii se pot bucura de o grădină plină de verdeaţă, foişor şi bucătărie de vară cu şezlonguri, dar şi de o zonă de plajă cu nisip, amenajată lângă râul care trece prin spatele caselor şi al cărui susur e terapie curată pentru cei ce vin din freamătul oraşului.