Anamaria Vasile

Alegeri prezidenţiale 2019. Rezultate EXIT POLL IRES: Cine ajunge în turul doi

Alegeri prezidenţiale 2019. Cele mai recente cifre de la EXIT POLL realizat de IRES până la ora 17.00 arată o luptă strânsă între locurile doi şi trei pentru locul în turul doi.

Alegeri prezidenţiale 2019.

Klaus Iohannis – 38%

Viorica Dăncilă – 22%

Dan Barna – 16,5%

Mircea Diaconu – 8%

Procentele de la EXIT POLL IRES se referă doar la votul din România, nu și la votul din diaspora.

Biroul Electoral Central anunță că prezența la vot, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale, pentru ora 18.30, este de 44%.

Potrivit datelor oficiale, peste 8 milioane de români și-au exprimat dreptul de vot pe teritoriul țării.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Cum se desfășoară votarea?

Alegătorii îşi prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), conform hotărârii Autorităţii Electorale Permanente. (Art. 44, alin. (5) din Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare)

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. SIMPV semnalează dacă:

– persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;
– persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;
– alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la secţia de votare respectivă;
– alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la altă secţie de votare;
– alegătorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorală permanentă;
– alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin;
– alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a votat prin corespondenţă, votul prin corespondenţă transmis de acesta fiind recepţionat de biroul electoral competent. (Art. 44, alin. (6) din Legea 370/2004)

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.
(Art. 44, alin. (9) din Legea 370/2004)

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor. (Art. 44, alin. (10) din Legea 370/2004)

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă. (Art. 44, alin. (11) din Legea 370/2004)

Loading...