Vreme neobişnuit de caldă pentru prima lună de iarnă. Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) anunţă maxime de 15 grade, dar şi ploi slabe. La munte sunt aşteptate lapoviţe şi ninsori. Până pe 22 decembrie sunt prognozate temperaturi anormale pentru data din calendar.
Vești proaste de la meteorologi pentru perioada imediat următoare. Vremea se schimbă radical în România, iar veștile sunt dintre cele mai proaste. Din păcate iarna își intră în drepturi în România, Anunț important al specialiștilor în materie de meteorologie. Se anunță ploi în următoarele zile.
Joi, vremea se va menține în general închisă. Temporar vor fi precipitații, sub formă de ploaie în Oltenia, Muntenia și local, mai ales sub formă de ploaie, în celelalte regiuni. Se vor semnala precipitații mixte și vor fi condiții de polei la munte, iar noaptea pe arii restrânse în Moldova. Izolat, cu precădere în zona Carpaților Meridionali, cantitățile de apă vor depăși 10…15 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, îndeosebi la altitudini mari și pe suprafețe mici și la cote mult mai reduse și în restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2 și 12 grade, iar cele minime între -1 și 9 grade. Izolat va fi ceață.
Vineri, cerul va avea înnorări temporare și va ploua cu precădere noaptea, local în jumătatea de vest a țării și izolat în rest, iar la munte, precipitațiile vor fi mixte și vor fi condiții de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona montană, dar la cote mai reduse și în vestul și nordul teritoriului. Temperaturile maxime, ușor mai ridicate decât în intervalul precedent, vor fi cuprinse între 4 și 14 grade, iar cele minime se vor situa între -1 și 9 grade. Izolat va fi ceață, posibil asociată cu burniță.
Prognoza meteo pentru fiecare regiune până pe 22 decembrie:
Ploi în Muntenia
Intervalul va debuta cu temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei în zonele joase de relief, dar cu o vreme caldă în restul regiunii; valorile diurne vor fi în medie între 2 şi 7 grade, iar cele nocturne vor fi în general uşor negative. După data de 13 decembrie sunt estimate temperaturi în creştere ce se vor situa în marea lor majoritate peste cele climatologic specifice, cu un ecart mediu al maximelor de 6…12 grade, în timp ce minimele vor deveni uşor pozitive. Regimul pluviometric va fi unul deficitar, probabilitatea pentru precipitaţii menţinându-se în general redusă, cu excepţia perioadei 12 – 14 decembrie când va ploua local.
Se încălzeşte în Oltenia
Intervalul va debuta cu temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei în zonele joase de relief, dar cu o vreme caldă în restul regiunii; maximele vor fi între 2 şi 7 grade, iar minimele de 0…2 grade, mediat regional. După data de 14 decembrie sunt estimate temperaturi în creştere ce se vor situa în marea lor majoritate peste mediile multanuale, cu un ecart mediu al valorilor diurne de 6…12 grade, iar al minimelor nocturne de 2…4 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în perioada 11 – 14 decembrie când va ploua în mare parte a regiunii, posibil moderat cantitativ şi din nou spre sfârşitul intervalului.
Nopţi foarte reci în Moldova
În cea mai mare parte a intervalului, valorile de temperatură se vor situa uşor peste cele specifice lunii decembrie, în special în zonele mai înalte de relief. Astfel, maximele diurne se vor situa în medie între 3 şi 7 grade, posibil mai ridicate în perioada 16 – 20 decembrie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori în jurul pragului de îngheţ la începutul intervalului, apoi acestea vor deveni uşor pozitive, astfel că în ansamblu media minimelor va fi de -2…2 grade. Regimul pluviometric va fi unul deficitar, probabilitatea pentru precipitaţii menţinându-se în general redusă, cu excepţia perioadei 13 – 15 decembrie.
Precipitaţii slabe în Dobrogea
Vremea se va menţine mai caldă decât normal în luna decembrie pe tot parcursul intervalului. Astfel, se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 8…12 grade şi minime de 2…6 grade, variaţiile de la o zi la alta fiind nesemnificative. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor (ploi locale, în general slabe) va fi mai mare în intervalul 10 -14 decembrie.
Maxime de 10 grade în Transilvania
Valorile termice se vor situa în cea mai mare parte a regiunii peste cele climatologic specifice perioadei din an. Se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 3…7 grade, iar în perioada 16 – 20 decembrie sunt estimate valori chiar şi mai ridicate, de 6…10 grade. Minimele termice se vor situa între -3 şi 0 grade, mediat regional, iar valori mai mici – atât ziua cât şi noaptea – vor fi în zonele depresionare. Regimul pluviometric va fi în general deficitar pe ansamblul celor două săptămâni, doar în perioada 13 – 14 decembrie probabilitatea pentru precipitaţii locale, slabe fiind mai ridicată.
Minime sub pragul de îngheţ în Maramureş
Pe parcursul celor două săptămâni, valorile de temperatură se vor menţine în general peste mediile climatologice ale lunii decembrie. Maximele diurne se vor situa în medie între 4 şi 7 grade, posibil chiar mai ridicate în perioada 16 – 20 decembrie, spre un ecart mediat regional de 6…10 grade. Temperaturile minime vor oscila în jurul pragului de îngheţ, astfel că majoritatea valorilor vor fi de -2…2 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în perioada 12 -14 decembrie şi spre sfârşitul intervalului de referinţă.
15 grade în Banat
Cea mai mare parte a intervalului de prognoză va fi caracterizată de valori termice cu mult peste cele climatologic specifice perioadei din an. Se vor înregistra în medie temperaturi maxime de 7…12 grade, iar în perioada 16 -20 decembrie sunt estimate valori chiar şi mai ridicate, de 11…15 grade. În zilele de 11 şi 12 decembrie, valorile din orele amiezilor pot fi mai mici decât în restul intervalului, în medie de 5…7 grade. Minimele nocturne vor fi preponderent pozitive pe parcursul celor două săptămâni şi se vor încadra într-un ecart mediu de 0…4 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în perioada 12-14 decembrie şi din nou spre sfârşitul intervalului de referinţă.
Vreme frumoasă în Crişana
Regimul termic va fi caracterizat în cea mai mare parte a intervalului de valori cu mult peste cele specifice lunii decembrie. Astfel, vor fi valori diurne în medie de 6…10 grade, iar în perioada 16 -20 decembrie sunt estimate valori chiar şi mai ridicate, de 10…14 grade. În zilele de 11 şi 12 decembrie, valorile de temperatură în orele amiezilor pot fi mai mici decât în restul intervalului, în medie de 5…7 grade. Minimele nocturne vor fi preponderent pozitive pe parcursul celor două săptămâni şi se vor încadra într-un ecart mediu de 0…4 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în perioada 12-14 decembrie şi din nou spre sfârşitul intervalului de referinţă.
Precipitaţii mixte la munte
În cea mai mare parte a intervalului, dar cu precădere în perioada 16 -20 decembrie, valorile termice se vor situa peste cele caracteristice lunii decembrie. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 6 grade, iar minimele între -7 şi -1 grad, în medie. Se vor semnala precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în perioada 11-14 decembrie, iar probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi din nou în creştere spre sfârşitul intervalului de referinţă.