Anamaria Vasile

ALOCAŢII mai mari pentru copii. Sighiartău: „Încă o victorie pentru copiii României!”. De când intră sumele majorate pe card UPDATE

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii care prevede majorarea alocațiilor pe care le primesc copiii cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei a fost votat marţi în Camera Deputaţilor.

MAJORARE ALOCAŢII: Parlamentul a votat în unanimitate proiectul deputatului Robert Sighiartău privind indexarea anuală a alocaţiilor copiilor cu rata inflaţiei. ”A fost greu, dar s-a terminat cu bine. Mulţumesc tuturor părinţilor şi copiilor pentru susţinere”, a transmis deputatul liberal.

”Am reuşit! Încă o victorie pentru copiii României! Alocaţiile copiilor vor creşte anual din ianuarie 2020. Parlamentul României a votat în unanimitate propunerea mea legislativă de indexare a alocaţiilor de stat pentru copii cu rata inflaţiei. Din 2020, anual, alocaţiile vor creşte pentru a acoperi inflaţia şi pentru a le asigura copiilor o alocaţie cât mai decentă”, a scris, marţi, pe Facebook, Robert Sighiartău.

Acesta a afirmat că se bucură că a reuşit să treacă şi cel de-al doilea proiect care vizează alocaţiile copiilor.

”Mă bucur că am reuşit să duc până la capăt cele două proiecte. A fost greu dar s-a terminat cu bine. Mulţumesc tuturor părinţilor şi copiilor pentru susţinere!”, a mai transmis deutatul liberal.

Plenul Parlamentului a adoptat, în februarie 2019, un amendament la Legea bugetului care prevedea majorarea alocaţiilor începând cu data de 1 martie. Astfel, copiii de până la doi ani primesc câte 300 de lei pe lună, faţă de 200 de lei cât era alocaţia anterior, iar cei de până la 18 ani primesc 150 de lei pe lună, faţă de 84 de lei cât primeau anterior.
Amendamentul a fost depus de deputatul liberal Robert Sighiartău.

”Un amendament susţinut de cei 4,3 milioane de copii care trăiesc în România. Avem o alocaţie de 84 de lei, asta înseamnă 2 lei pe zi. O bătaie de joc pentru că, în UE, ne situăm pe ultimul loc, deşi, din punct de vedere demografic, stăm extrem de prost. Rata natalităţii este cea mai scăzută din ultimii o sută de ani, iar voi, prin măsurile voastre, aţi reuşit să trimiteţi în Diaspora numai anul trecut peste 300.000 de români. Vă cer respectuos, în numele copiilor şi al viitorului României, să votaţi acest amendament. Nu aveţi absolut nicio scuză să nu votaţi acest amendament”, a spus deputatul liberal în plenul Parlamentului.

Din 2020, alocațiile de stat pentru copii vor crește în același ritm cu rata medie a inflației, conform unor modificări la Legea alocațiilor, care au fost adoptate marţi în Camera Deputaților. Vorbim despre de o majorare a cuantumului alocației cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei.

Astfel, copiii vor beneficia de o majorare a cuantumului alocației pe care o acordă statul cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei. Măsura se va aplica începând cu 1 ianuarie 2020.

Creşte valoarea TICHETELOR DE MASĂ. La cât va ajunge un bon de masă

La acest moment, conform Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, alocația este de 150 de lei și se acordă copiiilor între 3 și 18 ani, precum și celor care au trecut de 18 ani, până termină liceul sau școala profesională.

De asemenea, există și un cuantum mai ridicat, de 300 de lei, care se acordă pentru copiii de până în doi ani, precum și pentru cei cu handicap, până la 18 ani, în cazul celor din urmă. În privința ratei anuale a inflației, aceasta este calculată și publicată de către Institutul Național de Statistică.

Dacă ar fi să luăm un exemplu ipotetic și să ne imaginăm că măsura ar fi fost aplicabilă în 2018 (când rata medie de inflație a fost de 4,6%), la un cuantum al alocației precum cel de acum, am fi ajuns la următoarele sume:

156.9 lei, pentru copiii între 3 și 18 ani și
313.8 lei, pentru copiii de până în trei ani și pentru cei cu handicap, de până în 18 ani.
Așadar, diferențele nu vor fi, ca principiu, mari. Și asta în ipoteza în care rata medie a inflației anuale este pozitivă. Însă pot exista ani în care rata inflației este negativă (de exemplu, în 2016, rata a fost de -1,5%). În astfel de situații, dacă s-ar aplica legea așa cum este propusă modificarea, s-ar putea ajunge și la o diminuare a cuantumului alocației, neexistând nicio precizare în proiect cu privire la situațiile când rata este negativă.