Anamaria Vasile

Anastasia, fetița-fenomen care recita tot „Luceafărul” la doi anișori, a crescut mare! Studiază flautul, face înot și patinaj, merge cu rolele și-i place muzica rock

Acum sapte ani, românii au fost cuceriți o fetiță de doi ani și zece luni care recita toate cele 98 de strofe ale „Luceafărului” lui Eminescu. Totul părea un joc, iar micuța din Miercurea Ciuc era adorabilă în timp ce spunea „A fost odată ca-n poveşti,/ A fost ca niciodată. /Din rude mari împărăteşti,/ O prea frumoasă fată”. Și restul celui mai lung poem din Literatura Română.

„Sper să ajungi unul dintre geniile care vor schimbă omenirea!”

Atunci, pe lângă miile de români care au lăudat performanța Anastasiei Trofor, au existat și câțiva care i-au sugerat mamei „să nu-i fure copilăria”. Majoritatea a rămas uimită de puterea de memorare a puiului de om.

„Așteptăm clipul în care rezolvă variante de bac la matematică sau enumeră toți mușchii corpului. Totuși, mămico, ce îi dai la copil să luam și noi?!”, „Nu cred așa ceva! Să știe un copil de 2 ani și 10 luni „Luceafărul”. Eu am colegi la facultate care nu știu să își scrie corect numele!”, „Să mulțumiți lui Dumnezeu necontenit pentru acest copil minunat. Fie binecuvântat!”, „Ești cea mai tare fetita din lume!”, „Fetița aceasta i-a făcut pe toți ratații care au picat bacul la română anul asta. Bravo, puștoaico, sper să ajungi unul dintre geniile care vor schimbă omenirea! ” au fost numai câteva dintre comentariile la clipul de pe YouTube care a avut-o protagonistă pe Anastasia!

Anii au trecut, acum fetița are aproape zece ani. A rămas la fel de curioasă și dornică să învețe lucruri noi, întocmai ca atunci când era numai „un țânc de om!”.

Dar mai multe detalii despre evoluția Anastasiei, dar și modul în care a fost educată, vom afla de la mama ei, Nicoleta Trofor.

INTERVIU NICOLETA TROFOR

1. Cum ați descri-o pe Anastasia: e un copil vesel, sociabil, ce pasiuni are?

Anastasia este un copil sănătos, vesel, curios, cuminte, deștept, este copilul perfect pentru mine.

2. Fetița dumneavoastră a devenit celebră după ce la doi anișori a reușit să învețe „Luceafărul”. Cât timp i-a luat să memoreze poezia?

Aproximativ trei săptămâni, din câte îmi mai amintesc.

3. Atunci, părinții s-au împărțit în două tabere: unii care v-au blamat pentru că „nu o lăsați să se bucure de copilărie”, alții care au apreciat că nu o lăsați „captivă” în lumea digitală. Care e adevărul?

Eu cred ca fiecare dintre noi deține „adevarul absolut”, raportat la capacitatea propriului copil sau la sine.

4. Care sunt provocările unui părinte? (Părți frumoase/ dificile, temeri)

Provocări există, ele pot apărea în fiecare zi și sunt legate de dezvoltarea naturală a copilului, iar noi trebuie să vedem partea bună și frumoasă a lucrurilor, să fim pozitivi, informați și cu răbdare, pentru a putea gestiona cât mai bine lucrurile.

Profesiunea de părinte este minunată, dar dificilă. Creșterea și educarea copilului este unul din cele mai complexe procese de gestionat, iar intelectul copilului și psihicul acestora e un sistem sofisticat.Trebuie să îmi stabilesc anumite reguli pe care să le respect: să redevin copil, să îmi ascult copilul, să îi las libertatea de a experimenta, să îl las să greșească, astfel încât să își corecteze propriile greșeli, convingerea copilului că educația este necesară, culcarea la ore decente, grijă față de igienă proprie și prezentarea riscurilor nerespectării acesteia.

În plus, aș mai putea menționa păstrarea unui echilibru în folosirea televizorului, telefonului și calculatorului, interdicțiile și regulile trebuie adaptate vârstei și capacității ei de înțelegere. Ca părinte, e necesar să-mi temperez pornirile de protecție excesivă pentru a nu o face să creadă că trăiește într-o lume periculoasă în care este incapabilă să se descurce singură. Ca mamă, recunosc că nu știu totul și că trebuie să mă documentez și eu pentru a-i da un răspuns corect, doar „cât trăim învățăm!”.


Așa arata Anastasia la aproape nouă ani

6. Ce a învățat Anastasia în ultimii cinci ani, ce vrea să devină „când va fi mare”?

Cum este firesc, foarte multe lucruri. Momentan își dorește să devină învătătoare.

7. Cum au fost pentru ea clasele pregătitoare și a I-a? Era „cu o milă” în fața colegilor?

Foarte bine, s-a integrat perfect. Anastasia este un copil modest, căruia nu i s-a insuflat un aer de superioritate.

8. Ce tip de școală ați ales pentru fetița voastră: una de stat sau una privată? Sunteți mulțumiți? Deși mai e până atunci, v-ați gândit unde studia liceul/ facultatea. Aici sau în străinătate?

Am ales o școală normală, de stat și suntem mulțumiți. În paralel, Anastasia urmează cursuri la Liceul de Muzică și Arte “Naghi Istvan” din Miercurea Ciuc (de stat), unde studiază flautul, iar din clasa a V-a va studia și pianul. Va urma la un liceu din țară, iar facultatea o va alege singură.

9. Cum ați descrie relația dumneavoastră cu Anastasia? Suntem vreodată pregătiți să devenim „părinți”? Ce sfaturi despre educație le-ați da mamelor din România?

O relație perfectă mamă-fiică. Suntem pregătiți să devenim părinți în momentul când ne dorim cu adevărat acest lucru. Nu dau sfaturi!

10. Ce greșeli ai făcut și nu ai mai repeta în profesia de „mamă”? Dacă au existat…

12. Care sunt cele mai importante lecții predate fiicei tale?

Stima și iubirea de sine, modestia, bunătatea, răbdarea, acceptarea, dar nu resemnarea, teama de insuccese – nu există podium fără înfrângeri, pierderea de orice natură.

13. Ce părere ai despre părinții care „încarcă” programul unui copil cu lecții de pian, balet, desen?

Copiii sunt curioși și doresc să învețe și să încerce multe lucruri noi. Datoria părinților este să-i ajute, să-i îndrume, să-i încurajeze să-și găsească calea și să facă cu plăcere ceea ce vor sa facă, fie muzica, dans, desen sau orice altă activitate.

Dacă copilul face cu placere ceea ce face, pentru el nu va fi o povară acest lucru, ci, din contra un loc unde se simte bine, un mod de a-și exprima trăirile și sentimentele, un „refugiu” pentru sufletul lui.