Anamaria Vasile

ANM a prelungit CODUL PORTOCALIU de GER şi VREME REA

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o prelungire a codurilor de ninsoare şi vânt puternic.

Pentru intervalul 28 februarie ora 11.00 – 28 februarie ora 23.00 a fost emis un cod galben de vreme rea. În acest interval vor fi ninsori moderate cantitativ, strat de zăpadă local consistent, intensificări ale vântului, viscol.

Va continua să ningă moderat cantitativ în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în jumătatea sudică a Moldovei, unde local se va depune strat consistent de zăpadă. Temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 45-55 km/h.

Totodată, în sud-est rafalele vor depăși 60 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând și troienind zăpada și diminuând vizibilitatea.

Pentru data de 28 februarie, meteorologi au ami emis un cod portocaliu. El este valabil între orele 11.00 – 20.00. Zonele vizate sunt județele Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila,Constanța și Tulcea. Fenomele meteo care vor fi resimţite sunt: intensificări susținute ale vântului, ninsoare puternic viscolită, zăpadă spulberată și vizibilitate scăzută

În județele Constanța, Tulcea, Călărași, Ialomița, Buzău și Brăila vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 55-65 km/h și local în jur de 70 km/h. Ninsoarea va fi puternic viscolită, zăpada spulberată și troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

Totodată, în cursul nopții de miercuri spre joi (28.02/01.03) vor mai fi intensificări temporare ale vântului în Dobrogea, Moldova și la munte, spulberând zăpada și diminuând vizibilitatea.

Pentru intervalul 28 februarie, ora 11.00 – 02 martie, ora 20.00, specialiştii au avertizat că toată ţara va fi afectată de un val de frig. Codul galben va persista și se va intensifica pe parcursul nopților, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10-15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger, mai ales dimineața și noaptea.

Pentru acelaşi interval, a mai fost emis şi un cod portocaliu de vreme rea. Acesta vizează Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. În perioada menţionată, vor fi temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua;

În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, gerul va fi persistent în cea mai mare parte a intervalului, iar valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între -12 și -6 grade, iar cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, izolat mai coborâte, sub -25 grade.

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă (2/3 martie) temperaturi sub pragul de ger (-10 grade) se vor înregistra în Moldova, local în Maramureș, Transilvania, Muntenia și Dobrogea și pe arii restrânse în Oltenia.

Începând din noaptea de joi spre vineri (1/2 martie) și până duminică (4 martie) vor fi intervale cu precipitații în majoritatea regiunilor, dar mai ales în sud-vestul și sudul țării. La început va ninge, apoi, trecător, vor fi precipitații mixte și se va forma polei.