Anamaria Vasile

Atunci cand trebuie sa pleci la mare si realizezi ca trebuie sa faci bagajele

Cea mai tare faza in video :))

Odată ce ai rezervat hotelul și biletele de avion, bagajul este ultimul lucru, care mai stă în calea plecării tale în vacanță. Știm că împachetarea și despachetarea bagajului de călătorie e o adevarată corvoadă pentru majoritatea dintre noi. Dar îți oferim câteva trucuri, cu ajutorul cărora vei scăpa de stresul genții de voiaj, dacă le urmezi.

1. Fă o listă

Ok, poate că sună un pic plictisitor, dar listele pentru toți sunt calea către o vacanță fără griji. Separă pe o listă, (pe hârtie sau pe suportul electronic după preferință) lucrurile care îți sunt absolut necesare, de cele pe care doar ai dori să le iei cu tine, dar nu sunt esențiale; fii realist în privința capacității bagajului tău. Dacă ai nevoie de inspirație, poți să începi cu următorul lucru…

2. Nu uita trusa de prim ajutor

Nu îți cerem să iei cu tine toate ustensilele dintr-o cameră la urgențe, ci doar o mică trusă cu pastilele, unguentele și medicamentele, pe care s-ar putea să fie nevoie să le folosești. Și oricum, nimeni nu visează să aibă parte în concediu de dureri de cap, febră, indigestii sau toate trei la un loc. Probabil că acasă e suficient să iei remediul pe care îl ai la îndemână și să îți treacă, dar în alte țări e posibil ca medicamentele respective să fie eliberate doar pe baza de prescripție medicală. Același lucru poate să fie valabil și pentru medicamentele anti-alergice sau pentru cele recomandate în caz de astm – așadar, ia-le cu tine!

3. Redu cantitatea de obiecte care conțin lichide

Deși știm cu toții acum de regulile din aeroporturi, încă există o confuzie generală când vreun călător își încearcă norocul și vrea să își strecoare sticla de apă prin barierele de securitate. Spre nemulțumirea tuturor, totuși restricțiile la bagaje în aeroporturile europene includ limitarea lichidelor transportate în bagajul de mână la cel mult 100 ml per recipient, iar recipientele să poată fi ambalate fiecare în cate o pungă mică, transparentă și închisă ermetic (de obicei disponibile la aeroport contra cost). Dacă transporți ceva mai voluminos de atât, va trebui să îl depozitezi în bagajul de cală.

4. Etichetele cu numele tău îți sunt de un real folos

Nu te îngrijora că nu călătorești incognito, decât dacă ești vreo persoană a lumii interlope căutată pe întreg mapamondul. Toate gențile de voiaj poartă etichete standard în acest scop, deci asigură-te că le vei completa cu numele tău – astfel încât să fie mai ușor sa fie recunoscute în cazul în care tu sau compania aeriană ați rătăci bagajele.

5. Ține de cont de restricțiile la bagaje din aeroporturi

Dacă linia aeriană cu care călătorești spune ”maxim 23 kg”, atunci chiar se referă la cel mult 23 de kg! Dacă ai îndoieli, cântărește-ți bagajele înainte să ajungi la aeroport și asigură-te că te încadrezi în limite, altfel s-ar putea să fii neplăcut pus în situația de a plăti taxe în plus la aeroport, sau, mai rău! să fii obligat să îți iei adio pentru totdeauna de la haina tare dragă ție, pe care bunica ta a stat atât de mult să o tricoteze. Cu toții am încercat să mai îndesăm câte o pereche de pantalon în bagajul deja supra-saturat, dar restricțiile acestea sunt puse tocmai pentru a te proteja, în scopul unei călătorii sigure. Și apropo, aceasta ne aduce aminte să…

6. Fii atent să păstrezi spațiu suficient în bagaj și pentru eventualele cumpărături din vacanță!

Indiferent că este vorba despre cumpărături din duty-free sau suveniruri de vacanță, inevitabil te vei întoarce acasă cu mult mai multe decât atunci când ai plecat – deci fii sigur că vei avea loc și pentru ele!

7. Pe listă, sari peste încălțăminte

Cel mai voluminos și mai frustrant obiect al bagajului de călătorie. Vei avea nevoie de atâtea perechi de încălțări în funcție de cât timp vei fii plecat, dar recomandarea noastră este că trei perechi încălțări pentru 1 sau 2 săptămâni este cât se poate de rezonabil. Mult mai important decât spațiul pe care îl ocupă este utilitatea lor. Așadar, ai grijă să nu faci drumeții pe tocuri, dar nici să îți iei câte o pereche potrivită pentru fiecare caz în parte. Cel mai bine este să porți în avion perechea cea mai voluminoasă și mai greoaie, aprovizionează-te cu ciorapi suficienți în rest – și ai salvat spațiu în bagaj.

8. Cosmetice – la minimum!

Doar dacă vei călători pe o insulă pustie și deșertică nu vei putea să cumperi un brand anume de șampon sau de loțiune de protecție solară, pe care altfel le-ai găsi la aproape orice colț de stradă. Mai puține cosmetice înseamnă și riscuri mai mici pentru explozia de scurgeri de lichide prin bagaj peste care ai putea să dai când îți deschizi valizele la destinație. Dar dacă chiar nu poți trăi fără crema aceea specială de față de exemplu, atunci ia-ți doar atâta cantitate de care ai avea nevoie pe parcursul călătoriei. În felul acesta poți să descarci de a rămas într-un recipient mai mic si să faci mai mult spațiu pentru extra-bagajul de la întoarcerea acasă.

9. Si nu te opri din rulat…

Acest sfat cu siguranță că e subiect de discuții, dar noi credem că să îți rulezi hainele este cea mai potrivită metodă de împachetat. Nu numai că elimină cutele de la șifonat, dar și ocupă mai puțin spațiu în bagaj.

10. Toate obiectele de valoare în bagajul de mână

Rar se întâmplă în zilele noastre ca o companie aeriană să mai piardă vreun bagaj, dar de ce să îți asumi acest risc? Protejează-te de astfel de incidente și tine-ți lucurile de valoare – de la aparatul foto, laptop la inelul de logodnă cu diamante – în bagajul de mână.

11. Nu uita de încărcătoare

Dacă ai nevoie de încărcătoare pentru dispozitivele tale (laptop, telefon, aparat foto etc.) fă-ți o favoare și ia-le cu tine, ca să eviți prețurile de lux din aeroporturi atunci când ți-e lumea mai dragă.

12. Ia-ți haine de zi cu zi, nu îmbrăcăminte excentrică sau de ocazie

Poate că te tentează să îți împachetezi și costumul de banană pentru călătorie, dar chiar este 100% necesar? A fi cu rochia fancy sau fără? Aceasta e întrebarea …atunci când ești presat de spațiul limitat din valize. Împachetează-ți hainele cele ma bune de zi cu zi și o ținută elegantă de seară, dar lasă-ți acasă acele piese extravagante de club.

13. Fii delicat cu lucrurile delicate

Dacă chiar trebuie să împachetezi obiecte din porțelan chinzesc sau din sticlă, pune-le în folii cu bule de aer, sau plasează-le între haine la mijlocul bagajului, acesta fiind cel mai sigur mod de a ajunge cu ele întregi la destinație.

14. Fă categorii de haine

Împachetează-ți hainele pe categorii: adică bluze la bluze, tricouri la tricouri, pantaloni la perechi de pantaloni – în felul acesta va fi mai simplu pentru tine să găsești ce ai nevoie și să desfaci bagajul doar într-o parte.

15. Împachetează-ți un mini dulap în bagajul de mână

Nu literar, bineînțeles, dar este o bună idee să ai la îndemână o pereche de lenjerie curată și un set de haine de schimb în bagajul de mână, pentru situațiile în care bagajul de cală a fost rătăcit sau confundat și mai durează până intri în posesia lui.

16. Nu estima vremea – verifică prognozele meteo

În funcție de destinația de vacanță, prognoza vremii este fie cea mai bună prietenă a călătoriei tale, fie cel mai mare inamic. De plouă sau este soare, meteorologii îți vor da cea mai apropiată idee despre cum va fi vremea pe timpul vacanței. Verifică prognoza cu o zi înainte de zbor și ajustează-ți bagajul conform prognozei meteo și fă loc și pentru umbrela care nu te lasă la greu în caz de nevoie.

17. Fără manichiură la bord

Un mic sfat pentru doamne (și pentru domnii pretențioși): dacă vă trece prin cap să vă cărați cu pila de unghii, forfecuța de unghii sau cu orice alt instrument de cosmetică ascuțit, mai bine renunțați la idee. Sunt obiecte interzise în aeroporturi și vă va fi solicitat să le aruncați.

18. Lucrurile indispensabile deasupra

Dacă crezi că un lucru anume îți va fi extrem de folositor și cât de curând (poate chiar în aeroport), de exemplu o jachetă, pune-o deasupra. Este evident, normal, însă poate că atât de evident încât aproape că ai putea să neglijezi fără intenție aspectul.

19. Prosoape?

Prosoapele! Încă un tip de obiect care umple spațiul imediat și la care trebuie să te gândești serios dacă chiar ai nevoie de el sau nu. Mai bine verifică din timp dacă la cazare ți se vor oferi și prosoape (de cele mai multe ori da) și ține cont de acest lucru.

20. Striptease la poarta de securitate a aeroportului

Este puțin probabil că ți se va cere să te dezbraci până la lenjerie, în schimb pot să îți ceară să te dezbraci un pic cât să treci prin poarta de securitate spre terminal. Aceasta deobicei va presupune să te descalți, să îți dai jos cureaua, jacheta, bijuteriile și obiectele metalice. Ai cu tine și un laptop sau vreo tabletă? Fii pregătit să prezinți de asemenea dispozitivele tehnologice personalului de securitate.

21. Nu pleca de acasă fără lucrurile absolut indispensabile

Penultimul sfat este și unul foarte important, doarece fără aceste lucruri nu poți te îndrepți nicăieri…decât spre casă. Verifică și iar verifică să ai la tine banii și cardul bancar, un pașaport sau după caz, actul de identitate valid – și, de dragul companionilor tăi la bord, periuța de dinți. Ține cont de toate aceste lucruri și în sfârșit adu-ți aminte de cel mai important dintre ele…

Bucură-te de vacanță!