Patinajul sincron se află undeva la graniţa dintre sport şi artă, iar talentul celor care execută astfel de programe pe gheaţă ne lasă practic fără cuvinte.
Spectacolul fascinant pe care l-au oferit patinatoarele canadiene i-a ţinut cu respiraţia tăiată pe toţi spectatorii, cucerind pe bună dreptate admiraţia acestora.
Timp de 4 minute s-a desfăşurat un adevărat regal de patinaj într-o notă de eleganţă şi sincronizare remarcabilă.
Pe fundalul muzical al melodiei „Proud Mary” interpretată de Tina Turner, patinatoarele au alunecat pe gheaţă cu o naturaleţe şi o lejeritate uimitoare.
Îmbinând în mod armonios tehnica elementelor de patinaj cu expresia artistică, fetele au reuşit să transforme acest sport frumos şi expresiv în adevărată artă.
Patinajul artistic s-a dezvoltat, ca un amestec de arta si sport, dupa ce oamenii au descoperit placerea de a face piruete pe gheata.
In 1850, un american din Philadephia a introdus patinele cu lame de otel excelente pentru rasuciri, iar in 1860, tot un american, maestru de dans care locuia in Viena, a adaugat elemente de balet si dans.
Patinajul artistic este cel mai vechi sport la JO, fiind inclus in programul JO de la prima editie, in 1924. Pana in 1972 s-a concurat la simplu, masculin si feminin, si perechi, iar din 1976 s-a introdus proba de dans.
Romania a fost reprezentata pentru prima data la JO din 1936. A participat apoi la JO din 1968 si 1972, iar din 1992 nu a mai lipsit de la nicio editie a JO.
Nathan Chen, marea speranţă a patinajului artistic american, a fost încoronat campion mondial pentru prima oară în cariera sa, la doar 18 ani, în concursul care a avut loc sâmbătă, la Milano, informează AFP.
În absenţa dublului campion olimpic, japonezul Yuzuru Hanyu, nerefăcut după o accidentare la glezna dreaptă, Chen, care a executat mai multe sărituri cvadruple decât de obicei în programul liber de sâmbătă, a acumulat 321,40 puncte.
El l-a devansat cu mult pe japonezul Shomo Uno (273,77 puncte), care a căzut sâmbătă de trei ori. Rusul Mihail Koliada (273,32 puncte), care a căzut de două ori în timpul numărului prezentat, a ocupat locul al treilea.
La ediția din 2017 a Campionatului Mondial de patinaj artistic, medalia de aur a fost cucerită de Yuzuru Hanyu, cu un total de 321,59 pct. A fost al doilea titlu mondial pentru japonez, după cel din 2014.