Anamaria Vasile

Au intrat pe gheaţă şi au aşteptat ca muzica să înceapă

Patinajul sincron se află undeva la graniţa dintre sport şi artă, iar talentul celor care execută astfel de programe pe gheaţă ne lasă practic fără cuvinte.

Spectacolul fascinant pe care l-au oferit patinatoarele canadiene i-a ţinut cu respiraţia tăiată pe toţi spectatorii, cucerind pe bună dreptate admiraţia acestora.

Timp de 4 minute s-a desfăşurat un adevărat regal de patinaj într-o notă de eleganţă şi sincronizare remarcabilă.

Pe fundalul muzical al melodiei „Proud Mary” interpretată de Tina Turner, patinatoarele au alunecat pe gheaţă cu o naturaleţe şi o lejeritate uimitoare.

Îmbinând în mod armonios tehnica elementelor de patinaj cu expresia artistică, fetele au reuşit să transforme acest sport frumos şi expresiv în adevărată artă.

Patinajul artistic s-a dezvoltat, ca un amestec de arta si sport, dupa ce oamenii au descoperit placerea de a face piruete pe gheata.

In 1850, un american din Philadephia a introdus patinele cu lame de otel excelente pentru rasuciri, iar in 1860, tot un american, maestru de dans care locuia in Viena, a adaugat elemente de balet si dans.

Patinajul artistic este cel mai vechi sport la JO, fiind inclus in programul JO de la prima editie, in 1924. Pana in 1972 s-a concurat la simplu, masculin si feminin, si perechi, iar din 1976 s-a introdus proba de dans.

Romania a fost reprezentata pentru prima data la JO din 1936. A participat apoi la JO din 1968 si 1972, iar din 1992 nu a mai lipsit de la nicio editie a JO.

Nathan Chen, marea speranţă a patinajului artistic american, a fost încoronat campion mondial pentru prima oară în cariera sa, la doar 18 ani, în concursul care a avut loc sâmbătă, la Milano, informează AFP.

În absenţa dublului campion olimpic, japonezul Yuzuru Hanyu, nerefăcut după o accidentare la glezna dreaptă, Chen, care a executat mai multe sărituri cvadruple decât de obicei în programul liber de sâmbătă, a acumulat 321,40 puncte.

El l-a devansat cu mult pe japonezul Shomo Uno (273,77 puncte), care a căzut sâmbătă de trei ori. Rusul Mihail Koliada (273,32 puncte), care a căzut de două ori în timpul numărului prezentat, a ocupat locul al treilea.

La ediția din 2017 a Campionatului Mondial de patinaj artistic, medalia de aur a fost cucerită de Yuzuru Hanyu, cu un total de 321,59 pct. A fost al doilea titlu mondial pentru japonez, după cel din 2014.